Læsetid: 3 min.

USA aflyser Agent Orange-undersøgelse

Det forskningssamarbejde, der skulle føre til den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem det giftige afløvningsmiddel Agent Orange og helbreds- og miljøskaderi Vietnam, er blevet droppet af USA. Forskere strides om årsagen
2. maj 2005

USA ønsker ikke længere at undersøge sammenhængen mellem det giftige afløvningsmiddel Agent Orange og en række helbreds- og miljøskader i Vietnam.

Siden 2000 har amerikanske og vietnamesiske forskere samarbejdet om at forberede den hidtil største undersøgelse af mulige vietnamesiske Agent Orange-skader, men allerede inden de første prøver er blevet taget, har amerikanerne valgt at stoppe projektet.

Agent Orange, som indeholder det giftige stof dioxin, blev sprøjtet ud over Vietnams marker og skove under Vietnamkrigen for at forhindre fjenden i at skjule sig, og lige siden har forskere verden over forsøgt at be- eller afkræfte midlets skadevirkninger.

Fo første gang nogensinde har vietnamesiske statsborgere for nylig anlagt sag mod de amerikanske firmaer, som producerede midlet og solgte det til den amerikanske hær, og undersøgelsen, som nu er blevet stoppet, kunne have leveret afgørende beviser i den appelsag, som det amerikanske retssystem indleder behandlingen af i juni i år. Det vietnamesiske sagsanlæg blev i første omgang afvist af en amerikansk dommer sidste måned, blandt andet med den begrundelse, at der ikke er beviser for de skader, som Agent Orange gennem tiden har lagt navn til.

Politisk beslutning

Kenneth Herrmann, professor på State University i New York og stifter af organisationen Danang/Quang Nam Fund, som hjælper vietnamesiske Agent Orange-ofre, mener, at der er en klar sammenhæng mellem det vietnamesiske sagsanlæg og amerikanernes pludselige uvilje til at gennemføre den omfattende undersøgelse, som har været undervejs i fem år.

"Det her ikke en videnskabelig beslutning, men en dårlig politisk beslutning. USA afviser enhver forbindelse mellem Agent Orange og de millioner af vietnamesere, som blev oversprøjtet med 80 millioner liter af dette giftstof og har levet i over 30 år med de samme sygdomme, som amerikanske Vietnamveteraner lider af. Retten i USA siger, at der ikke er nogen sammenhæng, og nu stopper den amerikanske regering forskning i problemet, inden den overhovedet er startet," siger Kenneth Herrmann til det vietnamesiske tidsskrift Tuoi Tre.

"Det er en utålelig krænkelse af menneskrettigheder og fortjener at blive fordømt på det kraftigste."

Dårlig kommunikation

Beslutningen om at stoppe projektet, netop som de første undersøgelser skulle gennemføres, er blevet truffet af dr. Anne Sassaman, lederen af US National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), som ellers har støttet projektet fra starten.

Anne Sassaman forsvarer beslutningen om at aflyse undersøgelsen og fastslår, at årsagen er vietnamesernes manglende vilje til at samarbejde med amerikanerne. Selv om folk fra hendes institut har besøgt Vietnam flere gange, har fremskridtene i processen frem mod den endelige undersøgelse været minimale, siger hun.

David Carpenter, seniorforsker på Albany Universitetet i New York, som tog initiativ til projektet i 2000 og skulle lede undersøgelsen, mener, at projektet blev stoppet, fordi "to forskellige kulturer stødte sammen og ikke var gode til at kommunikere."

Det førte til misforståelser, gjorde processen langsommelig og fik til sidst samarbejdet til helt at bryde sammen, så der ikke var andre muligheder end at aflyse projektet, mener han.

David Carpenter erkender dog i et interview i tidsskriftet New Scientist, at den igangværende retssag har "øget den amerikanske regerings modvilje mod at finansiere projektet"

USA havde i alt afsat tre millioner dollar (16,5 mio. kr.) til undersøgelserne, som ifølge den oprindelige plan skulle gennemføres over tre år.

I den indledende fase skulle forskerne have sammenlignet indholdet af dioxin i blod fra 300 vietnamesiske mødre til børn med fødselsdef0rmiteter med dioxinindholdet i blodet fra 300 mødre til raske børn.

Forskerne har brugt de sidste fem år på at forberede undersøgelsen i detaljer, rejse penge og indhente tilladelser til at tage prøver i Vietnam.

"Men det hele er endt med, at amerikanerne på tåbelig vis bebrejder den vietnamesiske regering for dens indstilling. Det er ironisk, at USA endnu en gang bebrejder ofrene for deres egen smerte. Indbrudstyven bebrejder husejeren for indbruddet. Det giver ingen mening overhovedet og bør skabe chokbølger i hele verden," siger Kenneth Herrmann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her