Læsetid: 3 min.

USA afviser kompromis med Iran

I dag er sidste chance for at afværge, at konflikten om Irans atomprogram eskalerer i FN's Sikkerhedsråd
8. marts 2006

FN's Atomenergi-agentur (IAEA) nåede ikke i går en løsning i striden om Irans atomprogram. Landene i IAEA's styrelse står splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skal indgå et kompromis med Iran for at hindre en konfrontation i FN's Sikkerhedsråd og en dermed forbundet optrapning af krisen.

Rusland har foreslået, at Iran får lov at opretholde en vis forskning i uranberigelse, hvis landet til gengæld afstår fra at gå videre mod berigning i industriel skala de kommende syv-ni år. Det forslag kan USA ikke acceptere.

"Man kan ikke tillade, at regimet arbejder videre med berigelse (af uran) på noget niveau, for det vil gøre det muligt for dem at beherske teknologien og fuldende brændselskæden, og så kan teknologien let anvendes til et hemmeligt atomvåbenprogram," sagde talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Tom Casey, til Reuters. Diplomatiske EU-kilder sagde, at Storbritannien, Tyskland og Frankrig er på linje med USA.

På konfliktens anden side signalerer Iran, at det russiske forslag er uspiseligt i sin nuværende form.

"Ethvert moratorium på mere end to år og ethvert stop for atomare forskningsaktiviteter vil gøre det vanskeligt at nå en aftale. Den løsning, der kan redde ansigt for europæerne, er berigelse i begrænset målestok i disse to år," sagde en iransk kilde i Wien, hvor IAEA-mødet slutter i dag.

Optrapning

Både Rusland og IAEA's generaldirektør, Mohamed ElBaradei, ønsker et kompromis for ikke at risikere, at Iran i vrede melder sig ud af Ikke-spredningsaftalen om atomvåben.

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, advarede mandag om, at "vi vil gentænke vore (atomare, red.) beslutninger og samarbejder," hvis Iran presses af Vesten eller Sikkerhedsrådet.

"Vort land har på korrekt vis valgt sin vej. Vi bøjer os ikke for brutal behandling," sagde han.

En iransk regeringstalsmand, Gholam-Hossein Elham, tilføjede, at "hvis Irans atomprogram henvises til Sikkerhedsrådet, vil det skabe centrale problemer for verdensordenen."

USA håber, at konflikten kommer på Sikkerhedsrådets bord allerede om en uges tid.

Sker det, er vedtagelsen af en appel til Iran det sandsynlige første skridt, men den amerikanske viceudenrigsminister Nicholas Burns sagde mandag, at "målrettede sanktioner", der begrænser de iranske lederes muligheder for at rejse og bruge det internationale finanssystem ,kan følge efter.

USA's vicepræsident, Dick Cheney, opretholdt i går presset, da han i en tale til den pro-israelske lobbyorganisation AIPAC sagde, at Iran vil blive mødt med "meningsfulde konsekvenser", hvis man ikke bøjer sig.

Bringe i knæ

Og USA's FN-ambassadør, John Bolton, gik tilsyneladende skridtet videre, da han under et møde med britiske udenrigspolitikere antydede en militæraktion mod Iran. I avisen The Guardian refererede den britiske politiker Eric Illsley FN-ambassadøren for følgende udtalelse:

"De (Iran, red.) må vide, at alle muligheder er på bordet, og de må forstå, hvad det betyder. Vi kan ramme forskellige punkter i kæden. Man behøver bare at eliminere et led i deres atomare operationer for at bringe det hele i knæ."

Hvis konflikten ender i Sikkerhedsrådet, vil USA ifølge Time Magazine fremlægge materiale - angiveligt fundet i 2004 af CIA på en iransk atomingeniørs computer - som viser, at Iran i hemmelighed arbejder på at fremstille en primitiv atombombe.

I modsætning til opspillet til Irak-invasionen i 2003 kan USA ikke regne med britisk støtte til et militært angreb på Iran. Iagttagere har også svært ved at se, hvordan USA skulle kunne magte endnu en militær konfrontation samtidig med den dybe krise i Irak, der fortsat binder over 130.000 amerikanske soldater og meget militært udstyr.

Ifølge Ritzau siger en russisk rapport, at verden må vænne sig til tanken om, at Iran i løbet af nogle år vil få atomvåben. I en erklæring forud for IAEA-mødets start mandag sagde Mohamed El Baradei: "Agenturet har ikke set tegn på overførsel af atomart materiale til atomvåben eller andre atomare sprængbare systemer. Efter tre års intense inspektioner er der dog desværre stadig usikkerhed om såvel sigtet som arten af Irans atomprogram."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her