Læsetid: 3 min.

USA anklages for dobbelt massakre i Irak

Amerikansk militær undersøger anklager om soldaters drab på mange civile i to irakiske byer
22. marts 2006

Billederne belaster. Dræbte børn og fortvivlede slægtninge, fotograferet af Associated Press (AP) sidste onsdag i byen Isahaqi, nord for Bagdad.

Ifølge lokale kilder var det amerikanske soldater, der under en storstilet oprydningsaktion mod formodede oprørere i området omkring Samarra jævnede et hus i Isahaqi med jorden og dræbte 11 civile irakere. En efterfølgende irakisk politirapport, som nyhedsbureauet Knight Ridder er i besiddelse af, bekræfter antallet af ofre, men anfører, at de 11 ikke blev ofre for selve angrebet, men blev regulært henrettet af amerikanerne.

"De amerikanske styrker samlede familiemedlemmerne i et rum og henrettede 11 personer, inklusive fem børn, fire kvinder og to mænd. Så bombede de huset, brændte tre køretøjer og dræbte deres dyr," hedder det i politirapporten, udfærdiget af det regionale sikkerhedskontor i byen Tikrit, Joint Coordination Center.

En lokal politichef, oberstløjtnant Farooq Hussain, siger til Knight Ridder, at alle ofre var skudt gennem hovedet og bar håndjern.

Billeder og anklager fik i går det amerikanske militær til at bebude en undersøgelse af sagen. Den følger i kølvandet på en anden undersøgelse, annonceret mandag, af amerikanske soldaters påståede drab på 15 civile irakere fra to familier i november i byen Haditha nordvest for Bagdad.

Ifølge den oprindelige amerikanske rapport efter Haditha-hændelsen blev de 15 dræbt som ofre for en vejsidebombe, der efterfulgtes af ildkampe mellem amerikanere og oprørere. Såvel AP som Time Magazine har imidlertid nu fremlagt vidneudsagn fra lokale, der taler om "en massakre" og siger, at amerikanske soldater efter vejsidebomben trængte ind i to huse og dræbte de fleste medlemmer af to familier, heriblandt syv kvinder og tre børn.

Gennemhullede lig

Time Magazine forelagde allerede i januar videoptagelser af ofrene fra Haditha for det amerikanske militær. Optagelserne viser, at ofrenes "kroppe var gennemhullede af kugler. Der var tegn på ildkamp inde i deres hjem, der var blod sprøjtet ud over hjemmet," oplyser Time.

Dette fik USA til i en første undersøgelse at erkende, at irakerne ikke var ofre for vejsidebomben men utilsigtede ofre ('collateral damage') for amerikansk ild. Nye lokale vidneudsagn om et bevidst amerikansk hævntogt mod de civile fører nu til en ny kriminalundersøgelse af sagen.

I den aktuelle sag fra byen Isahaqi siger en militærtalsmand i Bagdad, major Tim Keefe, at man er bekymret over anklagerne, som nu vil blive undersøgt, men at man på forhånd betragter dem som lidet troværdige.

Ifølge det amerikanske militær var der således ikke tale om 11 ofre, men blot fire: Én al-Qaeda-terrorist, to kvinder og ét barn. Disse fire døde, fordi deres hus styrtede sammen over dem under den heftige amerikanske beskydning af den formodede terroristrede. Keefe henviser til, at nogle billeder af ofre viser dem uden håndjern, hvad der synes at svække udsagnene i den irakiske politirapport. AP-billederne viser også ofre uden håndjern, men til gengæld mere end fire lig, heriblandt flere døde børn og ikke blot det ene, som hævdet af USA.

"Amerikanerne har lovet os et bedre liv, men alt hvad vi får er død," siger Ahmed Khalaf, en af de efterladte i Isahaqi, til AP.

De borgerkrigslignende tilstande i Irak fortsatte i går, da 100 svært bevæbnede oprørere stormede et fængsel nordøst for Bagdad, dræbte 20 politifolk og vagter og befriede mindst 33 fanger. Samtidig sprang en stribe bomber i hovedstaden og andre steder med adskillige ofre til følge.

Iraks nabo Jordan har indtil videre lukket sine grænser for at bremse en tiltagende flygtningestrøm fra Irak, bl.a. af sunnimuslimske palæstinensere, der forfølges af shiitiske militser. Iraks immigrationsministerium oplyste i går, at 3.700 irakiske familier har forladt deres hjem i kølvandet på den aktuelle religiøse voldsbølge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her