Læsetid: 6 min.

USA - et diktatur i svøb

George W. Bush og hans højredrejede USA får et drag over nakken i James Lee Burkes nye Billy Bob Holland-krimi 'De røde hestes nat'
31. august 2006

MISSOULA, USA - For enden af en smal kløft i Bitterroot Valley i staten Montana ligger en ranch ved navn Heartwood. Den er svær at finde, men nem at genkende, i hvert fald for denne signatur, der ofte har besøgt egnen fordybet i James Lee Burkes fiktive univers.

Den 70-årige forfatter tager selv imod iført sin karakteristiske påklædning, cowboyhat, jeans og hawaii-skjorte, og mens kaffen brygger, fortæller han, at Heartwood er en tro kopi af hans romanhelt Billy Bob Hollands bopæl.

Holland - en tidligere hårdhudet Texas Ranger, der nu ernærer sig som advokat - blev introduceret i 1997 i En rose for Texas, der blev belønnet med Edgar-prisen for årets bedste kriminalroman. En sådan havde Lee Burke også modtaget for Black Cherry Blues (1989), tredje opus i serien om alkoholikeren, Vietnamveteranen og Louisiana-strømeren Dave Robicheaux.

I dag veksler forfatteren, der betragtes som en af den moderne krimis mest litterære og socialt engagerede stemmer, jævnt mellem sine serier om Robicheaux og Holland.

"Jeg beslutter ikke på forhånd, hvem jeg vil skrive om. Historien befinder sig i min underbevidsthed, og når jeg begynder at skrive, så opdager jeg efterhånden, hvor den hører til, hvilken form den vil tage. I går skrev jeg en novelle om orkanen Katrina, og i dag har jeg titlen på en ny novelle - men jeg ved endnu ikke, hvad den skal handle om, haha. Det finder jeg ud af, når jeg sætter mig til tasterne i morgen tidlig," siger James Lee Burke, der heller ikke på forhånd har en klar idé om, hvad der skal ske i hans bøger.

"Nogle forfattere regner det hele ud, inden de skriver, laver skemaer og den slags, men ... det er ikke kunst. Ikke for at nedgøre det. Det er underholdning, og det kan være fint nok, men det er ikke kunst, og det har heller intet med virkeligheden at gøre."

- Hvad mener du?

"Jeg har mødt masser af detektiver og politifolk, og deres historier har intet at gøre med den måde, hvorpå deres job bliver portrætteret på i eksempelvis film og mange mainstream kriminalromaner. Forbrydere bliver måske fanget i en bordelrazzia, eller når de køber narko eller kører for hurtigt i en bil - men sjældent takket være den slags detaljerede detektivarbejde, du ser i tv-serierne."

Krigen i Montana

Anledningen til besøget er udgivelsen af James Lee Burkes nye roman De røde hestes nat, hvori advokaten Billy Bob Holland påtager sig at forsvare en indfødt amerikaner, der er tiltalt for dobbeltmord.

Efterhånden som Holland lader sig involvere i opklaringsarbejdet, viser det sig, at fyren måske ikke er helt uskyldig - men at de virkelige forbrydere er en tæt samling af bundkorrupte industrifolk og grådige politikere. Typer, der i Burkes optik minder en del om dem, der styrer dagens USA og har ført landet i krig både inden for og uden for dets grænser.

"Her i Montana drejer det sig specielt om de millioner af dollar, der ligger i naturen. Tømmer er en ting, men der er også olie, gas og kul. Den nuværende regering vil forsøge at skabe præcedens for retten til at bore efter olie i naturreservaterne. Deres fjende er 'loven om beskyttelse af truede dyrearter', som de ikke kan komme udenom. Den er benhård, og virksomhederne hader den. Men de prøver, og sker det, vil det give dem mulighed for at gøre det samme andre steder."

Frygt har delt USA

- LQ Navarro - Billy Bobs afdøde kollega - siger, at nationen er delt i to. Nøjagtigt det samme siges i slutningen af John Dos Passos værk fra 1930'erne 'USA', som jeg ved, du holder af. Er skellet blevet større siden da?

"Ja, det synes jeg. Vi har aldrig - i hvert fald ikke siden borgerkrigen - haft et så splittet USA. Folk er blevet bange. Der er ikke noget værre end frygt, når det spreder sig i samfundet. Det får det værste frem i folk. Bush og hans venner har udnyttet 11. september til at skabe sig magt nationalt og internationalt. Det sidste ved deres skammelige udenrigspolitik. De taler om at bruge atomvåben mod Iran! I så fald vil de bryde en tradition, der siden 1945 har dikteret, at ingen nationer bruger atomvåben mod lande, der ikke har angrebet dem. I dette tilfælde oven i købet et tredjeverdensland - og det skal vi ikke glemme, et land i hvis hovedstad, der den 11. september 2001 var sympatidemonstrationer for USA! Den mand, vi har som præsident, gik på tv og forbandt dem med Nordkorea og Irak. Derved hjalp han mullaherne til magten på bekostning af koalitionen. Det er det, der er så foruroligende ved Bush og hans venner - alt det de gør, synes at give de mest farlige mennesker i verden magt."

- Hvordan mener du?

"Vores regering giver dem en grund til at skabe uroligheder og skabe mistro til demokratiet. Som nu ham, der er ved magten i Iran for tiden, en tåbe uden lige og en ondskabsfuld mand. Det skulle ikke undre mig, om han rent faktisk er ved at producere atomvåben, når det kommer til stykket. Det, Bush har gjort, er jo at demonstrere over for verden, at den eneste måde, hvorved man kan føle sig sikker over for USA's politik, er ved at producere atomvåben!"

Arrogante bondeknolde

- Mener du ligefrem, at 11. september var selvforskyldt?

"11. september skete, fordi terroristerne var heldige. Nej, problemet er, at denne regering ikke bagefter ville lytte til advarsler fra folk med forstand på tingene og i stedet gik i krig. Derved gjorde de Osama bin Laden til en verdensmand. USA har placeret disse tredjeverdens psykopater på samme niveau som historiens allerstørste ledere. De fatter det jo ikke engang selv! Osama bin Laden bor i en hule, og takket være Bush taler vi om ham, som var han Napoleon!"

- Hvad skulle USA have gjort?

"Prøv at hør: Bush og hans venner er langt bedre uddannede end mig. De har gået på de bedste skoler i USA, og på få minutter kan de få kontakt med de klogeste hoveder i verden. Alligevel opfører de sig som uhøflige, uintelligente, arrogante bondeknolde - 'hvis nogen gør os noget, så smadrer vi dem med en økse'".

- I har overlevet lignende typer som McCarthy og Nixon blandt andet -?

"Bush-æraen er af en type, der afviger fuldstændig fra vores tradition her i landet. The Nation Magazine kaldte USA et diktatur i svøb, og det er jeg er enig med dem i. Den arrogance, hvormed Bush og hans kumpaner udøver demokrati kender næsten ikke noget sidestykke. De skabte en raison d'tre for krigen i Irak, det var fuldstændig åbenlyst for enhver, og jeg forstår simpelthen ikke deres tankegang," siger James Lee Burke og holder så inde et øjeblik, kaster et blik ud ad spisestuens panorama-vinduer og ned over kløften, der breder sig frodigt under den knaldblå Montana-himmel.

"Man kan ikke engang sige, at dem, der styrer USA i dag, er mere republikanske end de er demokratiske - de er fænomener! De synes at nyde det, de fortager sig; der er foragt i deres ansigter, og det er stærkt bekymrende."

nJames Lee Burke: De røde hestes nat. Oversat af Ole Lindegård Henriksen. 381 sider. 229 kr. i september, derefter 289 kr. ISBN 87 7739 850 5.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu