Læsetid: 1 min.

USA forbereder ny strategi for sikkerheden i Irak

Volden fortsætter i Irak, hvor befolkningen gør klar til at runde en blodig Ramadan af, mens USA gør klar til at sadle militært om
23. oktober 2006

I den irakiske hovedstad, Bagdad, forberedte indbyggerne sig i går på at markere afslutningen på den blodigste Ramadanmåned i flere år, mens politiske og militære topfolk i Washington og London drøftede en ny Irak-strategi, der kan dæmme op for den eskalerende vold i landet.

Igår morges eksploderede to bomber i Bagdad og sårede fire, heriblandt et barn, oplyser læger. Og lørdag kostede en serie cykelbomber 20 personer livet, mens 30 blev såret. Bomberne blev bragt til sprængning på et marked i byen Mahmudiyah, hvor familier var samlet for at købe ind til den kommende eid-ferie i kølvandet på Ramadanen. Desuden blev tre amerikanske soldater dræbt under en skudveksling i Anbar-provinsen.

Årets blodigste måned

Hundreder af irakere er blevet dræbt i sekteriske stridigheder mellem landets sunni- og shiamuslimer i løbet af oktober, som allerede nu også er årets hidtil blodigste måned. Indtil videre USA mistet 78 soldater, og oktober er på vej til at blive den mest tabsgivende måned siden de voldsomme kampe om Fallujah i november 2004.

USA's militær håber, at slutningen på Ramadanen i sig selv vil få de sekteriske blodsudgydelser ned på et lavere niveau. Men situationen har allerede ændret debatten i Washington i retning af en egentlig tilbagetrækningsstrategi. Øjensynlig er den amerikanske ledelse ved at miste troen på, at premierminister Nuri al-Maliki kan og vil gøre en indsats for at stoppe volden, og ifølge avisen New York Times, arbejder Bush-regeringen med en plan om at overdrage mere ansvar for sikkerheden i Irak til Maliki.

"Vi kan jo ikke blive der for evigt," som en højtstående embedsmand fra Det Hvide Hus sagde til avisen.

Ifølge New York Times overvejer Bush-regeringen endda at 'straffe' Maliki, hvis han ikke gør, som amerikanerne siger.

En mulig straf - at trække alle de amerikanske styrker ud af Irak - er dog ikke på dagsordenen. Det slog præsident Bush sats i sin ugentlige radiotale til nationen i weekenden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu