Læsetid: 4 min.

USA vil lukke munden på irakisk tv-station

Trods bestræbelser på at sprede demokrati vil USA have lukket en satellitkanal, og det placerer overraskende Egypten i rollen som den frie presses forsvarer. Bagved lurer den nye kolde krig mellem Mellemøstens shia- og sunnimuslimer
12. januar 2007

ISTANBUL - Der er byttet helt om på rollerne i en aktuel strid om en irakisk tv-station. Al-Zawraa-stationen sender fra Irak via den egyptiske satellit Nilesat og excellerer i at vise billeder af snigskyttedrab på amerikanske soldater og eksploderende vejsidebomber. Dermed er den en tv-udgave af de oprørshjemmesider, der også viser den slags videoer. Ud over drab på amerikanske soldater viser stationen billeder af døde kvinder og børn, ødelagte moskeer og oprørere, der affyrer kalasjnikov-maskingeværer og mortergranater.

Det har fået den amerikanske ambassade i Cairo til at sætte alt ind på at få Egypten til at gøre stationen tavs. Til kommentatoren Lawrence Pintak siger en anonym diplomat, at "vi finder kanalen aldeles modbydelig", og at en lukning er "øverst på vores dagsorden".

Normalt behøver man end ikke bede den egyptiske regering gribe ind over for pressen, det gør den helt automatisk, når der bringes noget, som forstyrrer præsident Hosni Mubarak og hans regimes orden. Men i det aktuelle tilfælde har de egyptiske myndigheder afvist at gribe ind, fordi de mener, det er stationens ret at sende. Almindeligvis er det den slags privilegier, det er en amerikansk specialitet at værne om.

Den amerikanske ambassade i Cairo fører an i bestræbelserne på at få lukket al-Zawraa, men derfra er der absolut ingen kommentarer til sagen.

"Der cirkulerer en masse information lige nu, men min eneste kommentar er 'ingen kommentarer'," siger presseofficer ved ambassaden, John Derry.

'Vi bekymrer os ikke'

Fra egyptisk side henholder informationsministeriet sig til, at der er indgået en kontrakt med en kunde, der betaler sine regninger og derfor får den adgang til satellitten, som der er betalt for.

"Det er en station, som har reserveret plads på Nilesat," siger den egyptiske informationsminister Anas al-Fiki til Lawrence Pintak, der arbejder på Det Amerikanske Universitet i Cairo.

"De har en kontrakt, og betaler deres afgifter. Nilesat har ingen politiske interesser. Det er ren forretning, og vi bekymrer os ikke om, hvad kanalen laver."

Al-Zawraas organisation er lidt uklar, men noget tyder på, at det er den tidligere irakiske parlamentariker Mishan al-Jabouri, der står bag. Han er flygtet til Syrien med anklager om underslæb og støtte til al-Qaeda i hælene og leder nu den Sunni-arabiske Front til Forsoning og Befrielse.

Den amerikanske blogger og eks-soldat Bill Roggio har angiveligt modtaget en mail fra Mishan al-Jabouri, hvor han forklarer, at stationen er en patriotisk, irakisk station, der på ingen måde har forbindelse til al-Qaeda. Hvad den til gengæld har, er den dybeste foragt for Iraks shiamuslimske ministerpræsident Nouri al-Maliki.

"Vi kan forsikre Dem om, at al-Zawraa ingen forbindelser overhovedet har til al-Qaeda (...) men den respekterer de mujahediner, som hengivent ofrer sig selv for at forsvare sunnier, der er mål for både den amerikanske hær og sekteriske militser, der tilskyndes af al-Maliki og (de) andre slagteres sekteriske regering."

Ny kold krig

Både i indlægget og i navnet på Mishan al-Jabouris gruppe understreges tilknytningen til Iraks sunniarabiske mindretal, og flere kilder mener, at det netop er her, grunden til den overraskende egyptiske afvisning af USA skal findes.

USA er Egyptens nærmeste allierede, og den amerikanske støtte til det egyptiske militær overgås kun af støtten til Israel.

I takt med at Irak synker længere og længere ned i sin etniske og religiøse konflikt, er det gået op for regeringerne i Mellemøsten, at der er en reel mulighed for, at Irak i overvejende grad vil blive styret af shiamuslimer, den dag koalitionsstyrkerne trækker sig ud.

Det vil bringe Irak og al dets olie meget tættere på det shiamuslimske Iran og længere væk fra alle de sunniarabiske stater i resten af Mellemøsten.

Derfor har Egypten og en række arabiske lande nu fået en sag, der betyder mindst lige så meget som forholdet til USA. Saudi-Arabien truede for nylig med at rykke soldater ind i Irak for at beskytte det sunnimuslimske mindretal, når koalitionen trækker sig ud. Egypten kan i første omgang bidrage med at holde liv i al-Zawraa, og noget tyder på, at det er det, landets regering har tænkt sig.

"Amerikanske embedsmænds mislykkede forsøg på at få egypterne til at trække stikket ud på al-Zawraa understreger det komplicerede amerikansk-egyptiske forholds karakter og de begrænsninger, den amerikanske indflydelse har i den nye regionale ligning," skriver Lawrence Pintak i en kommentar i det libanesiske dagblad The Daily Star.

"Det er også endnu et eksempel på den begyndende kolde krig mellem Iran og de sunni-arabiske magter i regionen."

Transmission afbrudt

En detalje, der yderligere belaster forholdet mellem Egypten og USA, er, at Egypten ikke bare passivt ser et signal komme ind fra Irak, som det sender videre op til Nilesat.

Siden midten af december, hvor signalet fra al-Zawraa pludselig forsvandt, har Nilesat aktivt hjulpet stationen med at komme i luften ved at blive ved med at genudsende gamle programmer.

"De bad os: 'Vær søde at gentage, hvad I har, når vi ikke sender'," siger Nilesats chef, Salah Hamza i The Daily Star.

Siden har han døgnet rundt gentaget de samme få timers udsendelse med slow motion-optagelser af intetanende amerikanske soldater, der blodsprøjtende rammes af snigskyttekugler, eksploderende kampvogne og militsstyrker, der gør klar til angreb. På den måde udsendes der dybt anti-amerikansk fjernsyn fra hovedstaden i USA's nærmeste partner i den arabiske verden.

For al-Zawraas vedkommende er stationen blevet ved med at sende til Mellemøsten, selv om det manglende signal formentlig skyldes, at det er lykkedes en af magterne i Irak at forstyrre transmissionerne så meget, at det ikke er muligt for stationen selv at sende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her