Læsetid: 2 min.

USA overvejer ny plan for Bagdad

21. oktober 2006

USA's militær erkender, at sikkerhedsplanen for Bagdad er utilstrækkelig. Et stigende antal ameri-kanske soldater og civil-personer bliver dræbt

irak-krigen

Amerikanske styrker overvejede fredag en ny plan for at genskabe sikkerheden i Bagdad. Det er konsekvensen af tidligere forsøg på at bremse den bølge af sekterisk vold, der blot har resulteret i en stigning af amerikanske ofre.

Som følge af de uhæmmede voldshandlinger i den irakiske hovedstad måtte en amerikansk militærtalsmand erkende, at situationen er "nedslående", og at den højt besungne fælles amerikansk-irakiske sikkerhedsplan er under genovervejelse.

Nyheden kommer samtidig med, at præsident George W. Bush er i defensiven på hjemmefronten, mens den demokratiske opposition gør alt for at lukrere på den stigende bekymring over USA's strategi i Irak op til midtvejsvalget i begyndelsen af november.

Bush insisterede torsdag på, at amerikanske styrker ikke ville trække sig ud af Irak, før "terroristerne er besejret". Det skete dagen efter, at han havde erkendt, at der var en mulig parallel mellem voldshandlingerne i Bagdad og Tet-offensiven under USA's krig i Vietnam.

Oplysninger lækket fra den tidligere amerikanske udenrigsminister James Bakers særlige Irak-kommission foreslår, at der undersøges alternativer til den amerikanske politik, heriblandt en reduktion af antallet af soldater, og at nabolandene kommer til at spille en større rolle.

USA's militær i Bagdad var ikke sene til at tilføje, at den aktuelle nytænkning ikke er noget nyt og en normal reaktion på fjendtlige aktiviteter.

Mens voldshandlingerne fortsætter uhæmmet, har de amerikanske soldaters forsøg på at generobre gaderne betydet, at de nu bliver dræbt i antal, som ikke er set siden belejringen af Fallujah i 2004, og antallet af dræbte civile er bare steget eksplosivt.

"Vi er helt klart meget bekymrede over, hvad vi oplever i byen. Nu tager vi os den nødvendige tid til at kigge nærmere på sikkerhedsplanen for Bagdad," sagde den amerikanske militærtalsmand, generalmajor William Caldwell torsdag.

Han tilføjede, at der var en "ganske voldsom drøftelse" af, hvordan man skal ændre planen.

Planen blev oprindeligt lanceret i juni af premierminister Nuri al-Maliki for at stabilisere situationen i hovedstaden. To måneder senere, mens volden er trappet op, blev en anden fase iværksat med dobbelt så mange amerikanske soldater.

Men ifølge de seneste tal, så er det ikke lykkedes at standse de daglige sekteriske drab på trods af indsættelsen af ekstra 4000 amerikanske soldater og koncentrerede patruljer gennem de voldsplagede områder.

"Voldshandlingerne er i højeste grad nedslående. Alene i Bagdad har vi oplevet en 22 procents stigning i angrebene i de første tre uger af ramadanen sammenlignet med de samme tre uger under ramadanen i fjor," sagde Caldwell.

Antallet af dræbte amerikanske soldater er også eksploderet. Alene i oktober er 73 amerikanske soldater blevet dræbt.

Men voldshandlingerne i Irak er ikke kun begrænset til hovedstaden.

Torsdag eksploderede bomber på kryds og tværs i landet i Mosul, Kirkuk og Diyalah provinsen, mens militser bekæmpede politiet i den sydlige del af landet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu