Læsetid: 3 min.

USA planlægger at bombe Iran

Skønt den amerikanske regering pure afviser, at den vil gribe til militær magt imod præstestyret, er Pentagon langt fremme med planer om en bombeaktion, der vil kunne iværksættes med kort varsel, hævder efterretningskilder
27. februar 2007

En Pentagon-ekspertgruppe skal være i gang med at planlægge et bombeangreb på Iran, som "vil kunne gennemføres inden for 24 timer", hævdes det i et amerikansk ugemagasin, der udkommer netop som den iranske præsident har advaret om, at Teherans atomare program "ikke har noget bakgear".

Den sædvanligvis autoritative New Yorker-journalist Seymour Hersh skriver i nyeste udgave af det amerikanske ugemagasin, at "en specialgruppe", som rapporterer direkte til det amerikanske militærs generalstab, har været under dannelse i løbet af de seneste måneder. Hersh citerer en tidligere højtstående efterretningstjeneste-medarbejder for, at ekspertgruppen "har fået til opgave at udvikle en plan, der om fornødent vil kunne iværksættes på præsidentens ordre med et døgns varsel".

Artiklen står i tilsyneladende modstrid med Bush-regeringens gentagne benægtelser af, at man skulle være i gang med at forberede militær magtanvendelse over for Iran, uanset den amerikanske styrkeopbygning, der lige nu foregår i Den Persiske Golf. I en kommentar til New Yorker-artiklen siger Pentagon-talsmand Bryan Whitman: "De Forenede Stater er ikke ved at lægge planer for en krig med Iran. At påstå dette er forkert, perfidt og vildledende."

Overraskelsesvisit

Ikke desto mindre gentog den ledende amerikanske politiker, der anses for den fremmeste fortaler for en mulig militæraktion imod Iran, vicepræsident Dick Cheney, i sidste uge på et besøg i Australien, at "alle muligheder stadig er på bordet".

I weekenden ankom Cheney på overraskelsesvisit til Oman, en golfstat med en strategisk vigtig beliggenhed lige over for den iranske kyst ved det Hormuz-stræde, hvorigennem 40 procent af verdens olie passerer. Olieforsyningerne fra Mellemøsten vil være sårbare i tilfælde af militærintervention. "Vi har forberedt os på alle eventualiteter - selv krig," sagde Irans viceudenrigsminister, Manouchechr Mohammadi, søndag.

Den iranske præsident var vanen tro lige så trodsig, da han udtalte sig umiddelbart før, et møde i FN's Sikkerhedsråd skulle diskutere mulighederne for at lægge pres på Teheran, så styret opgiver sit atomprogram i dets nuværende udformning.

Præsident Ahmadinejad, som insisterer på, at programmet er fredeligt, sammenlignede Irans bestræbelser på at blive i stand til at producere atombrændsel med et tog, "som hverken har bremser eller bakgear". Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, svarede hertil i et tv-interview: "Iranerne behøver ikke noget bakgear - de behøver kun en stopknap".

Bølletaktikker

Såvel Ahmadinejad og Rice talte dog også om muligheden for forhandlinger. Den iranske præsident opfordrede til nye samtaler og sagde, at tiden ikke længere var til "bølletaktikker".

Rice har sagt, at hun gerne ville føre direkte samtaler med Iran, men kun såfremt iranerne suspenderer deres eksperimenter med uranberigelse. Beriget uran kan både anvendes som atombrændsel og til sprængladninger i atomare våben.

Topdiplomater fra udenrigsministerierne i USA, Storbritannien, Rusland, Kina og Frankrig - de fem permanente sikkerhedsrådsmedlemmer - og fra Tyskland mødtes i går i London for at diskutere, hvordan Iran kan pålægges mere vidtgående sanktioner. Sikkerhedsrådet beordrede begrænsede sanktioner imod Teheran den 23. december, og stormagterne skulle i går drøfte mulige rejseforbud og eksportkreditembargoer.

Samtalerne kom i stand, efter at chefen for FN's atomenergiagentur, Mohammed Mohammed ElBaradei, kunne rapportere, at den islamiske republik ikke havde overholdt den tidsfrist, der var sat for indefrysningen af dets berigelsesprogram. El-Baradei oplyste, at Iran tværtimod havde udvidet programmet ved at etablere i hundredvis af nye centrifuger.

I weekenden meddelte Iran endvidere, at man med held havde opsendt en videnskabelig forskningsraket i rummet. Raketten, som ifølge de iranske myndigheder skal dale ned på jorden igen i faldskærm, menes at være relateret til de iranske bestræbelser på at sende kommercielle satellitter i kredsløb.

© The Independent og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her