Læsetid: 3 min.

USA-politikere frygter korruptionssag

Retssagen mod 'super-lobbyisten' Jack Abramoff, der tirsdag erkendte sig skyldig i korruption, sætter fokus på et råddent system og truer adskillige toppolitikeres karriere. Kritikere kalder på gennemgående reform
5. januar 2006

Den 46-årige amerikanske top-lobbyist Jack Abramoff erklærede sig tirsdag i Washington skyldig i anklager om konspiration, svindel og skatteunddragelse, der implicerer et endnu ukendt antal magtfulde politikere blandt de mere end 200 nuværende medlemmer af Kongressen, som i perioden 2001-2004 har modtaget penge og donationer fra Jack Abramoff.

Abramoff selv står til 11 års fængsel og må betale en bøde på 26,7 millioner dollar (ca. 165 millioner kroner), men der er tale om en klækkelig rabat.

Han ville have haft udsigt til 30 års fængsel, hvis ikke han havde indvilget i at samarbejde med FBI og skattemyndigheden IRS om en fuld optrevling af alle sine forhold. En aftale, den toneangivende republikanske kommentator Rush Limbaugh kalder en "potentiel atom-bombe" under det politiske establishment, og som implicerer så indflydelsesrige republikanere som den allerede korruptionsanklagede tidligere tidligere leder af den republikanske gruppe i Repræsentanternes Hus, Tom Delay, senatsleder Bill Frist, lederen af den kristne koalition Ralph Reed og direktør for 'Americans for Taxreform', Grover Nordquist.

Kilder tæt på retssagen i Justitsministeriet vurderer, at cirka 20 medlemmer af Kongressen er i højrisikozonen for at blive tiltalt for korruption i fortsættelsen af sagen, og statsadvokatens højrehånd, Alice Fisher, forsikrer over for CNN, at alle sten vil blive vendt, fordi "korruption har en ødelæggende effekt på befolkningens tillid til det politiske system".

Behov for oprydning

Mens en lang række af de politikere, der har modtaget bidrag fra Abramoff nu betaler dem tilbage, giver tilsvarende beløb til velgørenhed eller på andre måder offentligt distancerer sig fra den skandaliserede lobbyist, er der, som Washington Posts leder bemærkede i går, én aktør, der er bemærkelsesværdigt fraværende. 'Den Etiske Kommité' i Repræsentanternes Hus vurderes at have været "tavs og dysfunktionel" i mere end et år, og avisen påpeger nødvendigheden af, at de officielle organer må træde i karakter.

Men problemet er, ifølge The Independents politiske kommentator Rupert Cornwell, at den tvivlsomme praksis omkring lobbyisterne og de mange penge, der er i spil, er dybt indgroet:

"Så langt tilbage som 1913 beklagede Woodrow Wilson, at Washington summede af lobbyister. 'Man kan ikke kaste en mursten uden at ramme én'," citerer Cornwell eks-præsident Wilson og beskriver bl.a., hvordan det i en større amerikansk stat koster 20 millioner dollar alene i kampagnepenge at genvinde et senator-sæde i Kongressen.

Det er sådanne ekstravagante beløb, der overbeviser Frank Clemente, direktør for Public Citizen's Congress Watch, om, at Abramoff-sagen kun er toppen af isbjerget:

"Vi bør ikke lade os narre til at tro, at Abramoffs tilståelse er andet end et lille nap i numsen på lobbyistkorruption- Der kommer ingen ændringer uden ændret lovgivning," skriver han i en pressemeddelelse og anbefaler Senatet og Repræsentanternes Hus at tage fat på lovforslag fra bl.a. den republikanske senator John McCain, der konfronterer lobbyisme-problemet og de uigennemskuelige kampagnebidrag.

En korrupt by

Netop John McCain, der i årevis har været en torn i øjet på sine republikanske kolleger med sine krav om reform af reglerne for kampagnebidrag, forventer, at den føderale undersøgelse af Abramoff-sagen vil føre til en lang række nye sigtelser:

"Denne by (Washington, red.) er blevet meget korrupt, det er der ingen tvivl om," siger McCain til Bloomberg og kritiserer hele den amerikanske lovgivende proces for at være ugennemsigtig og på det nærmeste invitere til bedrageri, eftersom lobbyist-bidrag kun offentliggøres efter, at der er blevet stemt om de enkelte lovforslag.

McCain mener, at hele systemet må omstruktureres for at udrydde svindel, og han tror ikke, at den særlige etikkomite alene kan klare opgaven:

"Jeg synes ikke, etik-kommitéen arbejder særlig godt," udtrykker han det diplomatisk og understreger dermed den skepsis, mange kritikere har over for en reform indefra.

Blandt progressive kommentatorer på venstrefløjen ses Abramoff-sagen som en mulighed for at udfordre republikanernes flertal i Kongressen. John Nichols fra magasinet The Nation mener, omfanget af det politiske 'fall out' vil blive afgjort af, i hvor høj grad demokraterne, der også har folk i klemme, insisterer på at rydde op:

"Hvis de er smarte, siger de, smid alle slynglerne ud. Men som alle ved, er det lang tid siden, Demokraterne sidst var så reelle - eller så politisk begavede," skriver Nichols.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu