Læsetid: 3 min.

USA presser colombiansk abortlov

I flere latinamerikanske lande hersker et totalforbud mod abort. Humanitære organisationer, der måtte forsøge at ændre på dette, straffes omgående med indefrysning af amerikanske bistandsmidler
22. oktober 2005

Monica Roa har været udsat for dødstrusler og indbrud - ja, hun er sågar blevet beskyldt for folkemord. Livvagter har taget permanent opstilling ud for hendes bolig og ledsager hende overalt, hvor hun færdes. Trods alt dette nægter hun at give sig så meget som en tøddel.

Den 29-årige advokat er frontfigur for en kampagne for at få revideret Colombias abortlove, der er Latinamerikas mest restriktive: Nationen er blandt de ganske få lande i regionen, hvor abort er totalt forbudt under alle omstændigheder.

Roas modstandere er frem for alt kirkens højststående ledere, hvis magt er overordentlig stor i et land, hvor over 90 procent er troende katolikker. Hun pointerer dog, at hendes kampagne også lider under de målrettede undergravelsesforsøg fra USA's regering i form af den kontroversielle såkaldte Mexico City-politik, der forbyder organisationer, der er tilhængere af abort, at yde hjælp til udlandet.

Mange 'baggårdsaborter'

"Den amerikanske lov har i høj grad vanskeliggjort mit arbejde," siger Roa til The Independent i et telefoninterview.

"Mange mennesker har privat tilkendegivet støtte til min kampagne, men vover ikke at udtale den offentligt. For så mister de alle deres bevillinger fra USaid (det amerikanske agentur for international udviklingshjælp), som går til at finansiere mange forskellige projekter i Colombia," siger hun.

Tal fra Colombias socialministerium viser, at der i landet hvert år udføres omkring 300.000 illegale aborter. Roa oplyser, at disse "baggårdsaborter" er den tredjehøjeste dødsårsag for kvinder i Colombia.

Trods dette har modstanden imod Roas kampagne for at få ændret abortlovene været højrøstet, hadefuld og spækket med trusler. José Galat, rektor for det romersk katolske Universidad La Gran Colombia har sågar sammenlignet abort med de massakrer, der har fundet sted under landets fortsatte borgerkrig.

"Hvordan kan vi tage afstand fra myrderier begået af illegale grupper, hvis vi gør det legalt for en mor at dræbe sit eget ufødte barn," spørger han. "Så har vi sat al legitimitet over styr."

Galat oplyser, at Roas modstandere har samlet to millioner underskrifter til en erklæring, der opfordrer Colombias forfatningsdomstol til at stå fast og stadfæste gældende lov. Rettens afgørelse ventes at falde inden for to måneder.

USA blander sig

Roa, som arbejder for den internationale kvindegruppe Women's Link Worldwide, har formuleret sit ændringsforslag til Colombias abortlov med henblik på at vinde så stor tilslutning som mulig.

Skønt hun selv er tilhænger af uindskrænket ret til fri abort, har hun begrænset sig til at foreslå, at abort blot skal være lovligt i de tilfælde, hvor en kvinde er blevet voldtaget, hendes liv er i fare, eller fostret har deformationer, der er "uforenelige med liv uden for livmoderen". 'Mexico City-politikken blev indført i 1970'erne, efter at USA's abortmodstandere havde lidt nederlag, da den amerikanske højesteret i den skelsættende sag Roe vs. Wade anerkendte kvinders ret til abort. Abortrets-aktivister har gang på gang kritiseret, at loven - som blev suspenderet af Bill Clinton, men omgående genindført, da George Bush overtog magten i 2001 - tvinger mange internationale hjælpegrupper, der bistår fattige og nødlidende kvinder, til at forholde sig tavs i abortspørgsmålet.

I Colombia var Profamilia Colombia - en af landets største familieplanlægningsgrupper - i mange år en skarp kritiker af nationens abortforbud. I dag, hvor den finansierer halvdelen af sine budgetter med amerikanske bistandsmidler, afviser dens talsmand alle kommentarer.

Frances Kissling, der er formand for den amerikanske proabortgruppe Katolikker for Frit Valg, oplyser, at en meningsmåling fra 2003 viste, at de fleste colombianere støtter lovlig abort, hvis en kvindes liv er i fare, hendes helbred truet, fostret har alvorlige abnormiteter, eller graviditeten er et resultat af voldtægt.

I Chile, El Salvador, Honduras og Surinam hersker også et totalt forbud imod abort. I Brasilien - verdens største katolske land - blev et lovforslag om at legalisere abort inden for graviditetens første trimester taget af bordet efter kraftig modstand fra Brasiliens biskopper og præsident Luiz Inácio Lula da Silva selv. Den nuværende lov forbyder abort, medmindre der er tale om voldtægt eller er alvorlig fare for moderens liv.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her