Læsetid: 4 min.

USA pumper våben i verdens svage lande

Kampen om at sælge våben til verdens svageste og mest konflikthærgede regioner er i højeste gear, og USA fører an. Efter Den Kolde Krig er markedet alles kamp mod alle, og efter 11. september 2001 har USA åbnet for storstilet våbeneksport til lande, det før aldrig ville have drømt om at forsyne med våben
4. december 2006

Verdens største våbenproducent USA leverede sidste år to tredjedele af sine våben til klodens mest vaklende og voldsprægede stater: udviklingslandene og Mellemøsten.

USA kappes med verdens øvrige våbenproducenter om det lukrative marked i de ustabile regioner og er begyndt at fodre våbenkapløb i fattige og indbyrdes fjendtlige nabolande som Pakistan og Indien, som før den 11. september 2001 stod på forbudtlisten for den amerikanske våbeneksport. Også afrikanske lande er kommet i den amerikanske kikkert. Og ifølge eksperten William Hartung fra New School ser 2006 ud til at byde på et decideret boom for USA's våben-eksport.

Årsagen er, at våbenmarkedet, der allerede efter Den Kolde Krigs afslutning blev alle mod alle, fik ny skikkelse efter 11. september 2001, hvor USA udvidede sin liste af acceptable våbenhandelspartnere betydeligt.

I 2005 skiftede over 44 milliarder dollar (250 milliarder kroner) hænder i våbenkontrakter verden over - en betydelig stigning i forhold til 2004, og det højeste tal i otte år.

De nye tal, som viser, at USA dominerer våbensalg til udviklingslandene og Mellemøsten med Rusland som en stærk konkurrent, fremgår af en ny amerikansk regeringsrapport, som er udarbejdet af Congressional Research Services. Tallene kaster et perspektiverende lys på den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rices politik om, at USA's vigtigste prioritet er at skabe ro og stabilitet i verdens svage stater.

Rachel Stohl, som er senioranalytiker ved Center for Defense Information i Washington D.C., kalder USA's politik selvmodsigende.

"Mere end nogensinde bærer vores våbenpolitik præg af en 'enten er du imod os eller også er du med os'-tankegang, som er utrolig kortsigtet," siger hun til Information.

Frygt for svage stater

Det er ellers ikke fordi, den amerikanske regering ikke er opmærksom på faren.

"Amerika trues i dag mindre af erobrende stater en af fejlende stater," står der i den nationale amerikanske sikkerhedsstrategi, men siden 11. september 2001 har USA's militære eksport udvidet antallet af lande, som betragtes som acceptable militære indkøbere, betydeligt.

Siden da har USA eksporteret våben og militært udstyr til lande som Angola, Tchad, Etiopien, Colombia, Pakistan og Filipinerne. Det fremgår af en opgørelse fra New Schools Arms Trade Resource Center, hvis direktør William Hartung siger:

"Det ser ud til, at 2006 kan blive begyndelsen på et nyt boom for USA's våbensalg. Der er allerede indgået nye eksportaftaler for over 20 milliarder dollar, hvilket er cirka dobbelt så meget som i Bush's øvrige regeringsår. Blandt de helt store kunder er Saudi-Arabien, som nyder godt af de høje oliepriser, der igen tildels er affødt af Irakkrigen - og Pakistan, som bliver belønnet for sin rolle som allieret i USA's krig mod terrorisme."

Ifølge kongres-rapporten sælger USA i dag to tredjedele af sine våben til Mellemøsten og verdens udviklingslande.

Ifølge rapporten er der sket et opgør med en tidligere mere reguleret våbenhandelspolitik, der havde sit udspring i Den Kolde Krig: "I årtier, under Den Kolde Krigs højdepunkt, var leveringen af konventionelle våben til venligtsindede stater et udenrigspolitisk redskab, som USA og dets allierede, såvel som Sovjetunionen, benyttede," skriver forfatterne, som også noterer sig at en tidligere fast samarbejdspartner som Storbritannien ikke længere koordinerer sine våbensalg med USA, men konkurrerer.

Nye begrundelser

"Anti-terrorisme har taget over i stedet for anti-kommunisme som retfærdiggørelse af USA's våbensalg," siger William Hartung om USA's våbeneksportpolitik, der i princippet skal udelukke lande, hvor våbnene kan bruges i konflikter og til overgreb mod civilbefolkninger eller til fare for USA. Han advarer:

"Lige som mange af salgene under Den Kolde Krig, som blev kaldt led i kampen mod kommunismen, var ineffektive og hykleriske, har de nye salg, der har været retfærdiggjort som terrorbekæmpelse, været ineffektive og hykleriske. På trods af, at USA påstår at være i færd med at forsøge at sprede demokratiet, gik over 70 procent af USA's våbeneksport i 2005 til udemokratiske regimer eller regimer, der rutinemæssigt begår større menneskerettighedsovergreb."

Blandt de mere kontroversielle amerikanske leverancer i 2005 er F16-jagere til Pakistan, som det indtil den 11. september 2001 var ulovligt for amerikanske virksomheder at sælge våben til.

Mark Bromley, som er våbenhandels-ekspert ved SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute, forklarer:

"I 90'erne afbrød USA sin våbeneksport til Pakistan og Indien efter landenes atomvåbenforsøg. Dette påvirkede Pakistan mere end Indien, da Indien ikke importerede ret meget fra USA."

Men så kom 11. september, og Pakistan og Indien kom ind i varmen igen.

"For tiden ser vi Boeing og andre forsøge i samarbejde med den amerikanske regering at bryde igennem på det lukrative indiske våbenmarked," forklarer Mark Bromley. Han mener dog, at USA her kan være i hård konkurrence med Rusland, som har opretholdt sine leverancer uden at underlægge eksporten udenrigspolitiske skift.

Men også amerikanske salg af mere end 10 millioner våben til Uzbekistan, hvor regeringstropper i maj 2005 skød ind i en demonstration og dræbte flere hundrede civile, har medført løftede øjenbryn. Og for tre uger siden udtalte netværket af våbenkontrol-organisationer hård kritik af USA, fordi man har eksporteret en halv million små håndvåben til Irak uden at registrere deres serienumre. Heraf er omkring 14.000 allerede forsvundet sporløst.

Rachel Stohl, som står bag en række analyser af amerikansk våbeneksport gennem tiderne, påpeger, at den nuværende regering mest er optaget af signaler.

Det eneste spørgsmål siden 11. september har været, om landet udadtil har meldt ud, at det er på vores side. Og her taler jeg ikke bare om lande som Indien og Pakistan, som var uden for døren den 10. september og inde i varmen straks efter, men også om ustabile og konfliktplagede lande som Djibouti, Eritrea, Nepal. Og dét er en meget bekymrende udvikling."

Wade Bouse, som er forskningsdirektør i Arms Control Association, udpeger salget af F16-flyene til Pakistan som udtryk for en overordnet, usund trend:

"F-16'er med avancerede medium-rækkevidde luft-til-luft-missiler skal ikke bruges til at bekæmpe Al Qaida," siger han. "De skal bruges til at kæmpe med Indien."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her