Læsetid: 2 min.

USA skænder lig i Afghanistan

Amerikanske soldater krænker de døde, håner Islam og truer de civile som led i den psykologiske krigsførelse mod de sidste talebanere
21. oktober 2005

Amerikanske soldater i Afghanistan har krænket ligene af to formodede talebanske oprørere for at ydmyge fjenden. Bagefter pralede soldaterne med, hvordan de hånede og truede beboerne i en nærliggende landsby. Krænkelserne er i strid med Genèvekonventionen.

Den australske tv-station SBS viste optagelser af krænkelserne onsdag i programmet Dateline. Fotojournalisten Stephen Dupont fulgtes efter aftale med en gruppe soldater, der var specielt trænede i psykologisk krigsførelse. Han filmede, hvad han så.

Efter et bagholdsangreb, hvor en amerikansk og en afghansk soldat bliver dræbt og to formodede talebanske oprørere skudt, bliver delingen sendt ud til landbyen Gonbaz cirka 100 kilometer fra Kandahar.

Feje hunde

Efter lang tids forgæves forsøg på at finde våben og medskyldige, truer en af soldaterne alle landsbyens indbyggere med, at de bliver arresteret og "straffet" allesammen, hvis ikke de vil samarbejde.

På en nærliggende bakketop tager soldaterne ligene af de to dræbte talebanere, anbringer dem med ansigtet mod Mekka og brænder dem, mens en af soldaterne siger "Wow, se det blod, der kommer ud af munden på ham der, fucking straight death metal."

I tv-udsendelsen læser to soldater op af nogle budskaber, som de siger, de har sendt ud over højttalerne på deres Humvee, så beboerne i landsbyen kunne høre dem: "Talebanere, I er allesammen feje hunde. I lod os lægge jeres krigere med hovedet mod vest og brænde dem. I var for bange til at komme og hente deres lig. Det viser bare, at I er tøsedrenge, sådan som vi altid har regnet med," lyder et af budskaberne.

En talsmand for de amerikanske tropper, generalmajor Jason Kamiya, lover at overgrebene vil blive "hårdhændet undersøgt". Det amerikanske udenrigsministerium betegner beskyldningerne som "alvorlige og bekymrende".

Helligbrøde

Ifølge Islam er det helligbrøde at brænde lig. Den muslimske tradition kræver, at man vasker de døde, beder over dem, klæder dem i hvidt og begraver dem inden 24 timer.

Genèvekonventionen kræver, at soldater behandler lig af krigsofre "med ære" og "om muligt følger ritualerne i den religion, den afdøde tilhørte" ved begravelsen.

Soldaterne sagde senere til SBS, at de havde brændt ligene af hygiejniske grunde, fordi de havde ligget i det fri i mere end 24 timer. Det afvises i SBS-reportagen: "Det giver ingen mening herude i det fri, langt fra bebyggelsen."

Tv-udsendelsen viser også soldater, der spiller høj rockmusik fra højttalerne på deres Humvee ud fra den antagelse, at det vil provokere talebanerne til at komme ud og skyde på dem - eftersom Taleban forbød musik, dengang de var ved magten i landet.

Antallet af angreb på de udenlandske soldater i Afghanistan er tiltagende. Siden invasionen i 2001 har USA mistet 200 soldater, heraf 82 i år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu