Læsetid: 3 min.

USA snupper Asiens sygeplejersker

48.000 filippinske sygeplejersker er rejst til USA i de sidste 10 år. Hospitaler lukker på grund af personalemangel, og nu omskoler hjemlandets læger sig til sygeplejere. Men amerikanerne vil have mere asiatisk omsorg, og lokalregeringerne ser dollartegn
15. august 2006

Mens grænsen til Mexico lukkes stadig mere hermetisk, har amerikanske politikere besluttet, at nogle fattigfolk er værd at satse på. I maj strammede de immigrationsloven, men fjernede samtidig grænsen for, hvor meget sundhedspersonel, der må 'importeres'. Den lempelse vil kunne mærkes i Den Tredje Verdens sundhedssystemer. Ikke mindst i et af Asiens fattigste lande, Filippinerne.

Ifølge nye tal fra de lokale sundhedsmyndigheder er hele 48.000 sygeplejersker imigreret til USA i de sidste 10 år, og omkring 7.000 har i år søgt om visum. "Det er et regulært exodus. Jeg har set hospitaler helt forladt af personale, så vi nu er tilbage til 1950'erne, hvor der ingen læger og sygeplejersker var på landet. Vi stiler mod et kollaps," siger landets tidligere sundhedschef, Dr. Jaime Galvez Tan. Han fortæller, at flere mennesker døde forrige år uden at have set en læge end for 30 år siden, ligesom procentdelen af kvinder, der føder med hjælp fra en jordemor eller sygeplejerske, er faldet markant.

Hovedstadens Manilas største offentlige hospital har det sidste år sagt farvel til omkring 500 ansatte, og myndighederne vurderer, at op imod 1.000 klinikker har drejet nøglen om inden for de sidste seks år som konsekvens af personalemangel.

Fra læge til sygeplejerske

Den tidligere amerikanske koloni Filippinerne har leveret sygeplejersker til USA, golflandene og Europa siden 1960'erne. Det vurderes, at 100.000, primært kvinder, siden 1994 er blevet lokket udenlands af jobgarantier og højere lønninger. En sygeplejerske i Filippinerne tjener omkring 2.000 dollar om året hjemme, men det giver mindst 36.000 dollar at lave det samme arbejde i USA.

Men ifølge WHO's repræsentant i Manila, Peter Cordingley, lurer der nu et endnu større problem. Han fortæller, at stadig flere læger vælger at gå tilbage på skolebænken for at omskole sig til det eftertragtede plejepersonale. "USA har efterhånden læger nok, men elendige lønninger og dårlige arbejdsvilkår får deres filippinske kolleger til at lægge medicinen på hylden for at søge en stilling som almindelig plejer i USA. Det efterlader naturligvis et hul," siger Peter Cordingley.

Efterspørgsel på omsorg

Det amerikanske behov er stort og stadigt voksende. Myndigheder vurderer, at der lige nu er omkring 118.000 ledige sygeplejestillinger i USA, og de frygter, at det tal vil vokse til 800.000 i 2020. Problemets rod er klart: Der uddannes ikke sygeplejersker nok, og regeringen har, trods advarsler, ikke valgt at udvide antallet af pladser på uddannelserne. Alene sidste år afviste de amerikanske sygeplejeskoler 150.000 kvalificerede ansøgere.

Galina Perfilieva, chef for WHO's europæiske afdeling for ansatte i sundhedsvæsenet, betegner den amerikansk rekrutteringsstategi som 'aggressiv,' men mener, at man også skal være opmærksom på giverlandenes motiver. "Mange udviklingslande, herunder Filippinerne, har ført en klar strategi for at producere plejepersonale til eksport. Sygeplejersker i udlandet sender mange penge hjem og udgør et vigtigt bidrag til økonomien," siger Galina Perfilieva.

Hendes kollega, Lis Wagner, der arbejder med sygepleje inden for WTO, er enig, men efterspørger en debat om spørgsmålet, ikke mindst i lyset af den voksende aids-krise i Afrika og Asien. "Vi står over for en global sygeplejekrise, og vi må finde løsninger snart. Vi må først og fremmest tale til beslutningstagernes moral. Der er brug for international solidaritet, men regeringerne i udviklingslande må også satse på sundhedssystemet og lægge sig i selen for at give deres sygeplejersker grunde til at blive hjemme," maner Lis Wagner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu