Læsetid: 5 min.

'USA væltede tvillingetårnene'

I radikale højreorienterede kredse er det en udbredt opfattelse, at den onde amerikanske stat er den egentlige ansvarlige for 11. september. Nogle venstreorienterede deler overraskende syns-punktet, der de sidste to år er blevet mere og mere udbredt
28. juni 2007
Det var ikke flyene, der fik World Trade Center til at styrte i grus 
den 11. september 2001, mener mange amerikanere. En undersøgelse 
på femårsdagen for angrebet på World Trade Center viste, at ikke 
mindre end 16 pct.af amerikanerne mener, at sprængstoffer placeret af regeringsagenter forårsagede sammenstyrtningen af de to World Trade Center-tårne.

Det var ikke flyene, der fik World Trade Center til at styrte i grus
den 11. september 2001, mener mange amerikanere. En undersøgelse
på femårsdagen for angrebet på World Trade Center viste, at ikke
mindre end 16 pct.af amerikanerne mener, at sprængstoffer placeret af regeringsagenter forårsagede sammenstyrtningen af de to World Trade Center-tårne.

BOSTON - På fem-årsdagen for terrorangrebet på New York og Washington mente over en tredjedel af 1.000 adspurgte amerikanere, at den amerikanske regering 'højst sandsynligt' eller 'sandsynligvis' deltog i terrorangrebene eller i det mindst afholdt sig fra at gribe ind i tide.

Den angivelige årsag skulle ifølge de 36 pct. være, at USA ønskede at starte en krig i Mellemøsten.

Det viste en undersøgelse bestilt af mediekoncernen Scripps Howard og lavet af Ohio University. Man ville gerne have undersøgt, om et betydeligt antal amerikanere er tilbøjelige til at tro på teorien om, at Bush-regeringen havde en finger med i attentaterne mod tvillingetårnene og Pentagon 11-9-2001.

Samme undersøgelse viste, at ikke mindre end 16 pct. mener, at sprængstoffer placeret af regeringsagenter forårsagede sammenstyrtningen af de to World Trade Center-tårne i Manhattan, mens 12 pct. bakkede op om teorien om, at et krydsermissil lanceret af amerikanske militære enheder beskadigede Pentagon.

Scripps Howard News Service oplyste i forbindelse med undersøgelsen, at de fleste tilhængere af en alternativ forklaring på terrorangrebene var nået frem til deres opfattelse inden for de sidste to år - hvilket vil sige i perioden 2004-06.

Tidssammenfaldet med Irak-krigen er påfaldende, og analytikere mener derfor også, at konspirationsteoriers voksende popularitet hænger sammen med en stor og udbredt skepsis i befolkningen over for Bush-regeringens motiver for at starte en krig mod Saddam Hussein.

"Det er ikke spor overraskende, at folk søger forståelse i sammensværgelsesteorier i forbindelse med nationale traumer," siger juraprofessor Mark Fenster fra University of Florida. "Det interessante er, at fænomentet er taget til i de sidste par år (2004-06, red.). Amerikanere forstår udmærket, at Irak-krigen ikke kan kædes sammen med 11-9. Alligevel er de nu mere skeptisk indstillet, end de plejede at være, over for den officielle version af terrorangrebene."

Ministerium svarer

Meningsmålingen afslørede to andre mulige forklaringer på konspirationsteoriers voksende tiltrækningskraft. Flere og flere amerikanere er vrede på præsident George W. Bush og hans regering og har mistet tilliden til beslutningstagernes dømmekraft. Det fremgik endvidere, at brugere af internettet var mere tilbøjelige til at tro på en sammensværgelse end avislæsere og tv-seere.

Skiftet i den offentlige mening gjorde stort indtryk i Washington. 14 dage efter meningsmålingen tog USA's udenrigsministerium punkt-for-punkt genmæle mod de dominerende konspirationsterorier om 11-9 i en længere artikel på ministeriets hjemmeside. Dette officielle initiativ var meget usædvanligt, uden fortilfælde i amerikansk historie. Ikke mindst fordi ingen i den konspiratoriske internetverden, endsige i den næsten tavse mainstream presse, havde opfordret Bush-regeringen til at fremlægge sit syn.

De ministerielle embedsfolk tog hånd i hanke om otte fremherskende teorier, alle sammen tilgængelige på internetsider. Der er f.eks. den udbredte overbevisning, at tvillingetårnene styrtede sammen som resultat af kontrollerede eksplosioner arrangeret af myndighederne. Idéen tog næring i videofilm taget af tårnene, mens de falder sammen, hvor man ser støv og kontorgenstande flyve ud af vinduerne. Det ligner unægteligt trykeffekten fra en sprængning.

Men i dette specifikke tilfælde opstod effekten, skrev ministeriet med henvisning til forskere, fordi bygningens sammenbrud startede i de øverste etager.

Det skabte et nedadgående tryk, som fandt sin udløsning i horisontal retning ved at blæse vinduerne ud. Ved kontrollerede sprængninger starter man derimod på bygningens nederste etager.

Pentagon-missil

Udenrigsministeriet pegede også på den omstændighed, at seismografer i New York ikke registrerede jordrystelser på det tidspunkt, hvor de to tårne gradvist faldt sammen om sig selv.

Ifølge Udenrigsministeriet er den næstmest populære teori, at Pentagon ikke blev torpederet af et kapret passagerfly.

I stedet skal elementer 'indefra det amerikanske statsapparat' have affyret et missil. Formodningen har sin oprindelse i det forhold, at flyvemaskinen kun skabte et hul i den femkantede Pentagon-bygning. Burde vingerne ikke have forøvet stor skade? Samtidige tv-billeder viser heller ingen vragrester på plænen foran forsvarsministeriet.

I en film optaget af et overvågningskamera er det meget svært at ænse flyvemaskinen. Problemet er imidlertid, at kameraet tager et billede i sekundet og flyvemaskinen havde så høj fart, at den (næsten) undslipper afbildning. Da filmen blev frigivet, tog diverse konspirationsmagere imidlertid den straks som dokumentation for deres teori: Der er ikke noget fly! Altså kejserens klæder om igen.

Men Udenrigsministeriet har let spil i denne omgang. Øjenvidner så flyet og passagerne i vinduerne ramle ind i Pentagon. Der er fotografier af vragresterne. DNA-undersøgelser har identificeret næsten alle passagerer, kabinepersonalet og piloterne.

7 World Trade Center

De efterfølgende teorier, som ministeriet tager under behandling, er mere outrerede. Flyvemaskinerne skal være blevet fjernstyret ind i tvillingetårnene af regeringsagenter. United Airlines 93, som styrtede ned i Pennsylvania, skal være blevet ramt af et missil.

Insiderhandel i United Airlines og American Airlines aktier steg i timerne inden angrebet, hvilket skulle bevise, at nogle i USA havde forhåndskendskab til planerne.

En af de mest populære teorier - at 7 World Trade Center ikke kan være kollapset på grund af tvillingetårnenes sammenbrud - får kun en plads som nr. 7 på ministeriets liste. At der må være andre årsager, nemlig en kontrolleret sprængning, er blevet diskuteret i kronikker her i avisen tidligere.

Påstanden er blevet grundigt drevet tilbage af det populærvidenskabelige tidsskrift Popular Mechanics, hvis artikel ministeriet refererer direkte til. Herudover har det officielle U.S. National Institute of Standards and Technology i et fact sheet på sin hejmmeside tilbagevist teorien.

Sidst, men ikke mindst, nævner ministeriet rygtet, at den israelske efterretningstjeneste Mossad advarede israelere og jøder bosiddende i New York om at holde sig væk fra World Trade Center den 11. september 2001. Øjensynligt stammer denne 'and' fra en meddelelse fra Israels udenrigsministerium om, at 4.000 israelere befandt sig i New York den dag. Hertil føjer USA's udenrigsministerium, at 10-15 pct. af ofrene skal have været af jødisk afstamning.

Stor politisk bredde

Grupperne bag sammensværgelsesteorier om 11-9 er af en så omfattende karakter, at de har fundet sammen om at skabe hjemmesiden '9/11 Truth Movement' (sandhedsbevægelsen om 11-9). Det bemærkelsesværdige ved dette internetfænomen er dets politiske bredde. Her holder det ekstreme højre og ekstreme venstre hinanden i hånden. Pacifister, grønne og anarkister er også med i den uskønne blanding.

Nogle af fantasterne har tilmed fået adgang til venstreorienterede radiostationer som Pacifica og det ansete nyhedsprogram Democracy Now. Det gælder den tidligere politiofficer Michael C. Ruppert, som driver en hjemmeside om CIA's dunkle aktiviteter.

Rupperts progressive patina har tilsyneladende været tilstrækkelig, siger konspirationsteoretikeren Chip Berlet fra tænketanken Political Research Associates i Boston. Legitimeringen af Rupers synspunkter har dog vakt kritik fra venstreorienterede skribenter som David Corn fra The Nation Magazine og Norman Solomon (som skriver her i avisen).

"Rupperts påstand om, at den amerikanske regering passivt lod terrorangrebene finde sted eller endnu værre konspirerede for at myrde tusinder af mennesker med det formål at starte en oliekrig i Afghanistan, er absurd," skriver David Corn.

Men den amerikanske politiske tradition tilsiger, at det primært er radikale højregruppers konspirationsmageri, som florerer i tider med nationale traumer. Langt de fleste aktivister i '9/11 Truth Movement' tilhører denne tradition, som blev døbt den 'paranoide stil i amerikansk politik' i et berømt essay af historikeren Richard Hofstadter i Harpers Magazine i 1964.

Den antikommunistiske hysteriker, senator Joseph McCarthy, tjente næsten som rollemodel for Hofstadters teori.

McCarthy øjnede kommunister overalt i statsapparatet. Hans efterfølgere - de højreorienterede konspirationsteoretikere i 9-11 Truth Movement, ser tilsvarende staten og regering som den ultimative fjende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her