Læsetid: 3 min.

USA's hær mistænkes for at mørklægge massakre

Historien gentager sig. Hver gang amerikanske soldater begår massakrer mod civile, forsøger hæren at mørklægge sagen. Sådan var det i Korea og Vietnam. Nu er det sket i Irak
1. juni 2006

BOSTON - I mandags ærede amerikanerne på den årlige Memorial Day faldne soldater i fortidens og nutidens krige. Ved et bemærkelsværdigt tilfælde blev det samme dag afsløret i amerikansk presse, at højtstående officerer i marinekorpset angiveligt har prøvet at mørklægge en yderst pinlig sag om marineinfanteristers nedskydning af 24 civile mænd, kvinder og børn i den irakiske provinsby Haditha i november sidste år.

Det var kongresmedlem John Murtha, marineinfanterist i Vietnam-krigen og prominent modstander af Irak-krigen, der bragte historien til torvs. I The Washington Post forudsagde Murtha endvidere, at massakren i Haditha "kan få værre konsekvenser end afsløringen af tortur i Abu Ghraib-fængslet".

I den muslimske verdens øjne bidrog Abu Ghraib-affæren for to år siden mere end nogen anden begivenhed til at miskreditere USA's militære engagement i Irak. Selv præsident George W. Bush har anerkendt det. Sidste uge sagde han på en pressekonference med den britiske premierminister Tony Blair, at Abu Ghraib "er den største fejltagelse, vi har begået... Vi har betalt en høj pris for det".

Nu bliver Abu Ghraib fulgt af Haditha-massakren, der vækker minder om My Lai og No Gun Ri. My Lai var en landsby i Sydvietnam, hvor amerikanske soldater i 1968 myrdede flere hundrede beboere, de fleste af dem kvinder og børn, i forbindelse med en operation mod syd-vietnamesiske oprørssoldater. Også dengang blev historien mørklagt og sløret til. Interne undersøgelser blev iværksat af den amerikanske hær, men først et år senere bragte journalisten Seymour Hersh nyheden i The New York Times.

Ofrene i No Gun Ri i Sydkorea måtte vente længere på, at deres historie så dagens lys. I 1999 afslørede Associated Press, at amerikanske soldater i 1950 bevidst havde skudt hundredevis af flygtninge fra artilleri-positioner ved frontlinjen. De antog de civile for agenter sendt ud af de nordkoreanske styrker.

I tirsdags tilføjede nyhedsbureauet AP en ny vinkel i historien: Et brev fra USA's ambassadør i Seoul, hvori han meddeler Udenrigsministeriet, at soldaterne havde fået ordre til at dræbe alle nordkoreanske flygtninge, der forsøgte at krydse over til de allieredes side.

Filmet dagen efter

Massakren i Haditha blev først nævnt af Time Magazines udgave 28. marts. Magasinet havde allerede i januar fået overdraget en videofilm af en irakisk menneskeretsgruppe og sendt en kopi til de amerikanske militærmyndigheder.

Først på det tidspunkt besluttede hæren at starte en officiel undersøgelse af, hvad der skete i Haditha i Anwar-provinsen 19. november.

Videofilmen blev optaget af den irakiske journalist-studerende Taher Thabet dagen efter nedskydningen af de 24 civile, og udover ligene viser den de tre hjem, hvor massakrerne fandt sted. Den generelle antagelse er, at 3-4 marineinfanterister fra kompagniet Kilo - der består af 13 mand - var ude på et hævntogt, efter at en vejsidebombe samme morgen havde dræbt en af deres kammerater.

De tre familier, som næsten alle for én blev udslettet, boede langs den vej, hvor den amerikanske konvoj bestående af fire humvees blev ramt af bomben. Men i de tre hjem er der kun blevet fundet et våben, og det var uladt. Udover de 19 civile mænd, kvinder og børn blev fire mandlige studerende i en taxi samt deres chauffør myrdet, øjensynligt fordi de ved et skæbnesvangert tilfælde kørte op ad vejen, kort efter at vejsidebomben detonerede.

Naboen til en familie fortalte en irakisk reporter fra The Washington Post, at Yunis Salim Khafif, far til fem døtre på 14, 10, 5, 3 og 1 år, tryglede marineinfanteristerne om nåde på engelsk. Men til ingen nytte. Hele familien blev myrdet i koldt blod, også hans hustru, som prøvede at beskytte deres 1-årige datter med sin krop.

Mange detaljer, også modstridende, er endnu ikke faldet på plads. Men de militære efterforskere advarede medlemmer af Kongressen om, at de må forberede sig selv og den amerikanske opinion på det værst mulige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her