Læsetid: 2 min.

USA's Højesteret blander sig i klimapolitik

Et snævert flertal på fem mod fire dommere fortalte i går Bush-regeringen, at CO2 forurener luften. Dets udledning kan derfor begrænses, hvis Miljøministeriet vælger at gøre det, lyder kendelsen
3. april 2007

BOSTON - USA's Højesteret tilføjede i går Bush-regeringens 'hoved-i-busken'-klimapolitik et sviende nederlag ved at erklære sig uenig med Miljøministeriets definition af drivhusgasser som stoffer, der ikke bidrager til forurening af luften over USA i henhold til en lov fra 1990.

En række miljøgrupper og delstater overbeviste sidste efterår Højesteret om at tage sagen op, efter at forbundsdomstolen i Washington havde givet Bush-regeringen medhold.

Den umiddelbare virkning af Højesterets kendelse begrænser sig til køretøjers udstødning af CO2, der kun udgør 6 pct. af USA's årlige udledning af drivhusgasser. Sagen skal nu gå om ved forbundsdomstolen. Den afviste, at lovgiverne ved udarbejdelsen af Clean Air Act i 1990 inkluderede kultveilte som et luftforurenende stof, hvis udledning bør begrænses af delstaternes miljøagenturer.

Den politiske effekt af beslutningen kan imidlertid blive betydelig. USA's bilbranche har gennem mange år formået at stoppe lovforslag, som har til hensigt at gøre køretøjer mere benzinøkonomiske. Efter Demokraternes sejr ved kongresvalgene i november er chancen for indgreb vokset. Det hjælper derfor tilhængere af bedre benzinøkonomi, at Højesteret nu har godtgjort, at Miljøministeriet har bemyndigelse til at regulere CO2-udstødning.

Striden går tilbage til George W. Bushs løfte under valgkampen i 2000, at han som præsident ville regulere udledningen af CO2 under Clean Air Act, der blev underskrevet af hans far i 1990. Men i 2001 vendte han om på en tallerken og erklærede, at CO2 ikke opfyldte lovens definition af et luftforurenende stof. Heri blev han bakket op af Miljøministeriet i 2003.

Ministeriets centrale argument var, at CO2 ikke skader miljøet som f.eks. svovldioxid, der har skabt fænomenet 'syreregn' i amerikanske delstater og imod hvilken loven oprindelig sigtede. I 2003 hævdede Bush-regeringen, at der ikke forelå videnskabelig dokumentation for, at klimaændringer er menneskeskabte. Det er et synspunkt, præsidenten siden har modificeret.

Hvis Miljøministeriet beslutter, at CO2-udledning skal reguleres under Clean Air Act, kan delstaterne pålægge bilfabrikker og kulkraftværker at installere nye filtre og teknologi til en pris, som de hidtil ikke har villet betale. Højesterets bidrag til denne beslutning, der i sin natur er politisk, er at afvise ministeriets argument for at undlade regulering.

Loven fra 1990 skal tolkes således, at CO2 og andre drivhusgasser forurener luften med efterfølgende skadevirkninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her