Læsetid: 2 min.

USA's militære muligheder i Iran overdrives

Britisk atomvåben-specialist lukker luften ud af eventuelle angrebsplaner. Irans atomprogram kan ikke bombes væk, mener han
6. marts 2007

ISTANBUL - Skam få den, der tror, at man kan bombe Iran væk fra atomvåben. Den britiske videnskabsmand og ekspert i atomvåben Frank Barnaby advarer i en analyse, der blev offentliggjort i går, kraftigt imod, at man forsøger en militær løsning på den igangværende strid med Iran om landets atomprogram. Landet hævder, at programmet udelukkende har civile formål, men det tror særligt den amerikanske regering ikke på og truer derfor med et såkaldt forebyggende angreb mod de iranske atom-installationer.

"Der er en indbygget selvmodsigelse i argumentet om, at et militært angreb både skulle omfatte nøglefaciliteter og være kirurgisk og kortvarigt," skriver Frank Barnaby, der er tilknyttet Oxford Research Group.

"Man ville være nødt til at gå på kompromis enten med omfanget eller den militære aktion eller med sandsynligheden for succes. (...) Der er en reel mulighed for, at Iran har opført hemmelige faciliteter i forventning om et militært angreb. (...) Med utilstrækkelige efterretninger er det usandsynligt, at det vil være muligt at identificere og siden ødelægge det nødvendige antal mål for at hæmme Irans atomprogram i en betydelig periode."

Iransk kritik

Frank Barnaby påpeger også, at forventningerne til et militært angreb er overdrevne, fordi de ikke tager hensyn til, at Iran efter et angreb kan sætte alt ind på at lave bare én atombombe. Argumentet overser også, at den iranske befolkning bagefter vil samle sig bag den politiske ledelse, der ellers er under voksende pres netop nu.

Forleden sagde landets præsident, Mahmoud Ahmadinejad, at det iranske atomprogram var et tog uden hverken "bremser eller bakgear". Det måtte han høre gevaldigt for i den iranske offentlighed, hvor der er et stigende ubehag ved den kurs, han fører, og det internationale uvejr, han styrer landet dybere og dybere ind i.

"Der er en bremse, så toget sikkert kan nå sit mål," korreksede for eksempel den reformvenlige oppositionspolitiker Fayaz Zahed i dagbladet Etemad-e Melli. "Måske vil vi undervejs opdage, at sporet er i stykker, og vi vil være nødt til at transportere vore passagerer ved at bruge bakgearet for at nå et mere sikkert spor."

Selv den fundamentalistiske fløj som i dagbladet Resalat var ude med kritik:

"Hverken svaghed, uerfarenhed eller unødvendig retorisk aggression er acceptabel i vores udenrigspolitik," skrev avisen ifølge britiske The Guardian.

Frank Barnaby vurderer, at Iran, som det ser ud nu, vil være i stand til at lave atomvåben i 2012.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her