Læsetid: 2 min.

USA's ødelæggende bistandspolitik

18. september 2006

Vi bliver gang efter gang mindet om af statsminister Anders Fogh Rasmussen, at Danmark er en nær ven og allieret med USA. Det er vi for så vidt ikke uenige i, men det tildeler os samatidig et ansvar ja ligefrem en forpligtigelse til at konfrontere vores nære ven, når de er på afveje. Og det er USA desværre på mange områder i dag.

Et af disse områder er den globale betydning af den nuværende amerikanske bistandspolitik, og specielt to eksempler springer os i øjnene, hvor Danmark må sige fra. I 1984 indførte den daværende amerikanske præsident Ronald Reagan den såkaldte 'Mexico City Policy' bedre kendt som 'The Global Gag Rule' eller på dansk Den globale mundkurv. Mundkurven betyder ganske enkelt, at det ikke er tilladt at bruge amerikanske bistandsmidler til abort eller oplysning herom til familieplanlægning.

Konsekvenserne heraf var enorme, hvorfor præsident Clinton ophævede denne ved indgangen til hans første periode i 1992. Det var et stort fremskridt i verden, hvorfor det var ualmindeligt beklageligt, at præsident Bush genindførte Reagans gamle politik ved hans tiltrædelse i 2001.

Konsekvenserne har ikke været et fald i antallet af aborter på globalt plan - som heller ikke var tilfældet i perioden 1984-1992. Tilgengæld har den globale mundkurv en ualmindelig stor effekt i forhold til hiv/aids-epedimien globalt, mødredødelighed samt forsyningen af præventionsmidler globalt. Det udsyn, som Clinton lagde for dagen i forhold til bistandspolitikken, er blevet afløst af en linje fra den amerikanske administration, der er ødelæggende for fattigdomsbekæmpelsen i verden.

Bush bruger en tredjedel af de amerikanske midler til en præventionsstrategi, der har været kendt siden tidernes morgen - og som aldrig har fungeret, specielt ikke for unge mennesker - nemlig afholdenhed. 25 pct. af alle nye hiv-smittetilfælde rammer unge under 25 år, og antallet af kondomer tilgængelige for eksempelvis afrikanere gør det muligt for et afrikansk par at dyrke sikker sex tre gange om året. Man kan næsten høre det ramaskrig, en ordning som denne ville udløse hos et ungt, dansk kærestepar.

Den danske regering er ikke glad for at tage kontroversielle spørgsmål som Guantanamo, udviklingen i Irak eller 'sorte fængsler i Europa' op med Bush og Det Hvide Hus. Men i spørgsmålet om reproduktiv sundhed og Bush-regeringens alarmerende og ødelæggende bistandspolitik er regeringen nødt til at sige fra.

Hvis Bush og den religiøse højrefløj ikke afstår fra denne bistands-strategi er konsekvensen en hiv/aids-epidemi, som vi ikke vil få en mulighed for at inddæmme. En katastrofe så stor, at Ulla Tørnæs, Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen ganske enkelt ikke må sidde den overhørig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her