Læsetid: 2 min.

USA's regering sagsøges for forurening

Det er nu op til USA's regering at modbevise, at dens beslutninger har udløst klimaændringer
29. august 2005

Med en banebrydende afgørelse har en domstol i Californien givet to miljøbevægelser og fire byer tilladelse til at sagsøge USA's regering for at have udløst global opvarmning. Det er første gang, en domstol har anerkendt de potentielt katastrofale konsekvenser af klimaændringerne.

En dommer i San Fransi-sco har givet parterne grønt lys til at sagsøge to udviklingsagenturer under regeringen, som leverer milliarder af dollar i lån, der skal finansiere projekter uden for landets grænser. Nogle af disse projekter er kraftværker, der udsender drivhusgasser, mens andre projekter er anlægningen af olieledninger.

"Det er helt nyt, at en amerikansk domstol giver en sagsøger lov til at gå i retten udelukkende for at behandle emnet global opvarmning. Det er et stort gennembrud," siger advokaten Geoff Hand, der er involveret i sagen.

Geoff Hand tilføjer, at sagen ikke kun vil indeholde en undersøgelse af den globale opvarmnings konsekvenser: "Vi har nu fået ordnet det juridiske, og sagen vil nu gå sin gang. Det betyder i bund og grund, at bolden er spillet over på regeringens banehalvdel, og at det er op til dens embedsmænd at bevise, at den globale opvarmning ikke finder sted."

Er allerede ramt

Sagen er rejst af miljøorganisationerne Greenpeace og Friends of the Earth i samarbejde med byen Boulder i Colorado og de californiske byer Oakland, Santa Monica og Arcata. Da byerne anlagde sag, fremførte de, at konsekvenserne af den globale opvarmning, herunder den stigende vandstand i havene og de højere havtemperaturer, påvirkede deres lokalsamfund i negativ retning.

"Arcata lider allerede og vil også i fremtiden lide under konsekvenserne. Agenturernes handlinger øger risikoen for, at Arcatas interesser bliver og vil blive truet af klimaændringerne," lød det i Arcatas brev til domstolen. Der er nævnt to agenturer under sagen - Overseas Private Investment Corporation og Export-Import Bank of the United States. Sagsøgerne hævder, at otte pct. af alle drivhusgasser i verden kommer fra projekter, som de to agenturer har støttet. Projekterne tæller Sakhalin-oliefeltet ud for Sakhalin-øen, som er et af historiens største olieudvindingsprojekter, olieledningen i Cameroun og Tchad, der strækker sig over knapt 1.000 km fra Doba til Kribi, og Cantarell-oliefelterne i Mexico.

'Tilstrækkelige beviser'

Sagsøgerne siger, at USA's miljølovgivning, som kræver, at der bliver foretaget vurderinger af de miljømæssige konsekvenser i USA, også skal gælde for de USA-støttede projekter i udlandet. Loven bør gælde, fordi disse projekter bidrager til nedbrydningen af det amerikanske miljø.

I sin afgørelse sagde dommer Jeffrey White, at sagsøgernes "beviser er tilstrækkeligt til at påpege det sandsynlige i, at udslip fra projekter støttet af OPIC og Export-Import Bank vil true sagsøgernes konkrete interesser."

Formanden for Friends of the Earth, Normann Dean, siger i et kommentar til afgørelsen, at "denne beslutning er et opråb til den amerikanske regering og et signal om, at den er nødt til at imødegå de voksende miljømæssige og menneskelige konsekvenser af global opvarmning." Kert Davies, forskningsleder hos Greenpeace, siger, at "denne sag endnu engang fremhæver den kendsgerning, at den globale opvarmning ikke tager hensyn til landegrænser."

Export-Import Banks talskvinde, Linda Formella, siger til AP, at agenturet, som gav næsten 18 milliarder dollar i støtte til diverse projekter sidste år, af princip ikke kommenterer igangværende retssager.

© The Independent og Information

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her