Læsetid: 3 min.

Ikke uskyldig - men frikendt

Medierne har spillet en aktiv rolle i Tvind-sagen. Mogens Amdi Petersen var dømt, inden han overhovedet kom for retten. Medierne har ikke været kritiske overfor efterforskningen, lyder kritikken.
1. september 2006

En TV-udsendelse på DR afslørede påstået svindel i Tvind. TV-stationerne var med, da politiet hoppede over hegnet for at ransage Tvinds bygninger. Jyllands-Posten fandt Mogens Amdi Petersen i Florida. Tidligere medlemmer af Lærergruppen har været interviewet i samtlige aviser. Tvind og dets grundlægger har været jaget vildt siden slutningen af 1970'erne, hvor der begyndte at opstå tvivl om organisationens finanser og arbejdsmetoder. Mogens Amdi Petersen var dømt, inden han kom for retten i går.

Det støder jurist og professor i strafferet ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsteds retfærdighedssans:

"Medierne har opført sig, som de altid gør, når de tror, de har fået fat i en stor skurk. Som en flok Pavlovske hunde løber de i samme retning," siger han.

Lars Bo Langsted oplever generelt, at der mangler balance i journalisters tilgang til strafferetssager.

Historiker Jes Fabricius Møller har fulgt Tvind-sagen og "er ikke i tvivl om, at Tvind er et system med meget totalitære træk".

Men han mener, at medierne har svigtet i forhold til også at holde øje med politiets metoder. Medierne har selv været overbeviste om Mogens Amdi Petersens skyld, og det har bremset dem i at efterforske efterforskningen. "Man må også se på, hvad der er af politisk indhold i sagerne og hvorfor. Den politisk moralske forargelse over Tvind er meget stærk, og det har pressen ved gud bidraget til. Ingen kunne drømme om at dokumentere, at der er blevet begået uretfærdigheder over for Tvind. Men det er der," siger Jes Fabricius Møller.

Han frygter, at efterforskningen har fået for frit løb.

"Bagmandspolitiet er blevet fredet i forbavsende omfang af pressen. Den her domsafsigelse er måske anledning til, at bagmandspolitiets håndtering af sagen bliver taget op til en generel revision," siger han.

Medier mister betydning

Lars Bo Langsted mener, at medierne underminerer sig selv. "Medierne har mistet deres rolle, når de bliver reduceret til mikrofonholdere for enten anklagemyndighed eller forsvarer," siger han.

'Tvind kan få rabat i retten', lød en overskrift i Politiken i maj måned.

'Amdi koster os 100 millioner' skrev B.T i samme måned. I april skrev Ekstra Bladet 'Amdi på ferie hos Mugabe', da Mogens Amdi Petersen opholdt sig i Zimbabwe. 'Tvind vil lukke munden på kritikere' skrev de Bergske Blade i juni sidste år.

På dagen for afgørelsen skrev Information selv: 'Det tabte paradis - i dag falder hammeren over Tvind'. I B.T hed det simpelthen 'Dommens dag', mens der var billeder af hver enkelt anklaget sammen med det antal år, som anklagemyndighedens krævede i straf.

Sprogbruget er ikke til at tage fejl af. Og der er en uundgåelig konsekvens af den vinkling:

"Det er jo svært lige pludselig at vende om, når skurken bliver frikendt," siger Lars Bo Langsted.

Medierne var da også hurtige til at begynde at snakke om nederlag for anklagemyndigheden, da frikendelsen var en kendsgerning.

"Man kan selvfølgelig sige, at det altid er et nederlag for anklageren at tabe en sag. Men det kunne jo også være, at manden rent faktisk var uskyldig. Jeg har endnu ikke set en sag om økonomisk kriminalitet, hvor sagen blev tabt på grund af dårligt arbejde fra anklagerens side."

Frikendt

Det er især ordlyden, der afslører, at medierne stadig ikke er overbevist eller ikke vil erkende nederlag, bemærker Lars Bo Langsted:

"Det er helt sikkert, at du ingen steder ser Mogens Amdi Petersen blive kaldt 'uskyldig', selvom han jo er det i rettens øjne."

Ordet 'frikendt' sender et helt andet signal.

"Hvis man blot siger frikendt, så åbner man jo op for, at man kan sige: 'Der var nu nok noget om det.' Medierne underspiller betydningen af det strafferetslige princip: uskyldig indtil det modsatte er bevist," siger Lars Bo Langsted.

For ham burde der jo ikke være tvivl, lige meget om vi kan lide det eller ej:

"Han er frifundet, derfor er han uskyldig."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her