Læsetid: 3 min.

En usleben diamant

Vestas er trådt ind i de voksnes rækker. Fra nu af skal de danskfødte vindmøller konkurrere direkte med olie og gas - og med verdens største koncerner
17. oktober 2005

Vestas er verdens største vindmøllefabrik, med 10.000 ansatte og en omsætning på 24-25 milliarder kr. Vokset op fra næsten ingenting på 18 år. Men koncernchef Ditlev Engel vil hellere sige det på en anden måde: "Vestas er en usleben diamant".

"For fem år siden besøgte jeg Vestas første gang. Jeg mødte en virksomhed, hvor alting stræbte mod himlen. Men mange af konkurrenterne var andre danske virksomheder og kunderne var små og mellemstore. I dag er situationen helt anderledes. Vestas er blevet den lille. Konkurrenterne og kunderne er blandt verdens største selskaber: Siemens, General Electric, Shell. Udfordringerne og mulighederne er tilsvarende store. Vi er i gang med at flytte vindkraft op på siden af olie og gas."

Kirsebær med de store

En moderne vindmølle er et kraftværk med vinger. På et verdensmarked med stigende priser på olie og gas og glubende behov for nye energikilder, skal møllerne nu konkurrere med andre kraftværker.

"Med 0,4 procent af verdens elproduktion er vindkraft stadig en forsvindende lille faktor i det store energispil. Men nu skal vi omstille os til helt nye rammebetingelser. Vi er ude i en omlægning af hele virksomhedens kultur og ledelse. Ikke fordi vi skal være anderledes, men fordi vi skal agere i en anden verden. Globaliseringen handler om hastighed. Det er et væddeløb om kompetence."

"Vindmølleindustrien har potentiale til at flytte sig meget hurtigt. Spørgsmålet er kun, om vi kan følge med. Vestas er Danmarks mest spændende virksomhed, men den er en usleben diamant. Nu handler det om at realisere potentialet."

Se på strømmen

VEstjysk STål A/S producerede sin første vindmølle i 1979. Seks år senere var der 800 ansatte på Vestas og 2.500 vindmøller solgt i USA. Da støtten i Californien blev fjernet, gik bunden ud af Vestas' kasse. Men et rekonstrueret Vestas begyndte i 1987 med Johannes Poulsen som administrerende direktør og Svend Sigaard som finansdirektør.

"På de 18 år, der er gået, er vindmøllerne blevet 100 gange mere effektive, og det er ikke fordi de er blevet 100 gange større. Fra begyndelsen sagde både Johannes og Svend: 'Det handler kun om én ting: At nedbringe kilowatt-prisen pr. time'. Vi skal blive ved med at lave mere og mere effektive møller."

"Vestas har haft en fantastisk hastighed i innovationen. Men hvis nogen havde spurgt dem dengang: 'Hvor mange er vi om 18 år?', så tror jeg ikke, de havde gættet på 10.000."

- Hvor mange er I om 18 år?

"Aner det ikke. Men kineserne har et godt udtryk: 'Se ikke på bølgerne, se på strømmen.' Vi får brug for al den energi, der findes i verden. Om vi vil løse udfordringen med kul, atomkraft eller vind, det bestemmer vi selv."

Stabil energikilde

- Kan vind udkonkurrere de traditionelle energikilder?

"Det kommer an på, hvordan man regner. Vindkraft er ikke et produkt, man hiver ned fra hylden. Der bliver forhandlet og regnet, mange ting skal gå op. Men vind ligger rigtig godt til i de økonomiske beregninger, hvis priserne fastholdes på det nuværende niveau, og vi fortsætter med at bringe prisen pr. kilowatt ned. Og det agter vi at gøre."

"Vind er meget pålidelig over tid. Hvem kunne forudsige olieprisen for 20 år siden? Hvem ved, hvad den er om 20 år? Det er meget nemmere at forholde sig til investering i en vindmølle. Du ved, hvad den koster at bygge, og hvis vinden blæser som den plejer, så ved du lige præcis, hvad du har med at gøre i de næste 20 år."

- Hvad har gjort Vestas til verdens største?

Ditlev Engel tænker sig grundigt om. "Menneskene," svarer han. "Vestas' chefer og medarbejdere siden 1986-87. En utrolig vilje og standhaftighed og troen på det, de lavede. Krydret med kreative ideer og evnen til at se nye muligheder. Og den grundholdning, at der ikke findes begrænsninger, kun muligheder. Det er stærkt forankret i Vestas' kultur."

Stolthed

Selv er Ditlev Engel ny i Vestas. I sommerens løb har han rejst rundt til samtlige afdelinger for at præsentere sin strategi og møde medarbejderne.

"Faktisk tror jeg, jeg er den eneste, der har set hele Vestas. Jeg føler egentlig, jeg har fået en god fornemmelse af, hvad der rører sig."

Fremover handler det om at bringe forskellige mennesker sammen, enten de er vestjyder eller kinesere. Nye teknologicentre i Århus og Asien skal styrke samspillet mellem produktion og teknisk udvikling, så man hele tiden kan tage vægt ud af møllerne og forøge deres output.

"Vi er glade for det, vi laver, og stole af det. Det tror jeg altid, man har været på Vestas. Det er meget vigtigt for at skabe den rigtige kultur på en virksomhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her