Læsetid: 3 min.

Den usminkede virkelighed i det befriede Irak

Islamister styrer Bagdad, sekulære muslimer tvinges til at bære religiøse klæder, og indbyggerne lider stadig under stor strømmangel, lyder det i et fortroligt notat fra den amerikanske ambassade i Bagdad. Vidnesbyrdet står i stærk modsætning til den amerikanske regerings udtalte optimisme over det irakiske eventyr
19. juni 2006

Kontrasten er indlysende: Samtidig med, at George W. Bush i sidste uge takkede Anders Fogh Rasmussen for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og derefter fløj til Den Grønne Zone i Bagdad for at mobilisere opbakning til indsatsen i landet, tegnede den amerikanske ambassade i Irak et dystert billede af situationen i Bagdad.

I et fortroligt notat sendt til det amerikanske udenrigsministerium, som Washington Post har fået fat i, fortæller ambassaden om sine medarbejderes problemer med trusler fra islamister, og om hvordan den konstante usikkerhed og manglende elektricitet gør dagligdagen ubærlig.

"Irakiske medarbejdere har klaget over, at islamister og/eller militsgrupper siden marts og især fra midten af maj har påvirket deres daglige rutiner negativt," skriver ambassaden i det fortrolige notat.

"Medarbejdere fortæller, at det nu er farligt for mænd at gå i shorts offentligt; de lader ikke længere deres børn lege udenfor i shorts," lyder det om det Irak, der indtil den amerikanske invasion var kendt som et af Mellemøstens mest sekulære lande og et af de steder, hvor kvinder havde størst frihed.

Det er slut nu, fremgår det af ambassadens beretninger om chikane af de kvindelige medarbejdere:

"Den ene, en shiamuslim der holder af vestligt tøj, blev rådet til at bære slør og ikke sidde bag rattet i sin egen bil (-). En anden, en sunni, siger at folk chikanerer kvinder og påbyder dem at dække sig til og stoppe med at bruge mobiltelefoner (som de mistænkes for at kunne bruge i tøjlesløse forhold til mænd)."

Endnu værre er situationen i det sydlige Irak, hvorfra det britiske dagblad The Independent for nylig kunne berette om, hvordan mange kvinder er blevet stenet i gaderne for at bruge make-up eller har fået barberet deres hoveder for at nægte at bære slør. Andre risikerer at blive kidnappet eller myrdet for at gå med bukser eller nægte at lade sig undertrykke.

Intet af dette kom George W. Bush dog ind på, da han besøgte Irak i tirdags.

"Mit budskab til det irakiske folk er dette: Grib muligheden for at skabe en regering af og gennem og for folket. Jeg går herfra med en tro på, at viljen er stærk," sagde præsidenten og erklærede, at krigen i Irak vil gå over i historiebøgerne som et vigtigt øjeblik for frihed, demokrati og USA's sikkerhed.

Holder job hemmeligt

Lige siden Bagdad blev indtaget med amerikansk optimisme og Saddam-statuen væltet i et planlagt pr-stunt som symbol på de nye tiders komme, har både den amerikanske og senere irakiske administration af landet haft svært ved at sørge for den almene adgang til elektricitet. Det problem findes stadig i stort omfang selv i Bagdad.

"Temperaturerne i Bagdad har allerede nået 115 grader (46 grader celsius, red.). Medarbejderne bekræfter alle, at de i den sidste uge af maj fik én times strøm for hver seks timer uden" og "Det centrale Bagdad-kvarter Bab al-Mu'atham har ikke haft elektricitet i over en måned" er nogle af notatets eksempler på strømmangel.

Lige så besværlige er problemerne med at arbejde for amerikanerne som iraker. Ambassadens medarbejdere frygter at blive kidnappet på grund af deres job, og få af dem lader deres familier vide, hvad de laver:

"En kvindelig sunni siger, at øget USA-kritik blandt hendes familiemedlemmer gør hendes liv svært. Hun fortalte os midt i juni, at det meste af hendes familie mener, at USA - som ifølge den almene opfattelse har fuld kontrol over landet og tolererer utilpasheden - straffer befolkningsgrupper, som Saddam gjorde (men nu med sunnier og meget fattige shiitter på bunden af listen). Ellers, siger hun, ville fordelingen af energi og sikkerhed ikke være så vilkårlig."

Mens George W. Bush i weekenden atter erklærede, at USA ikke vil lade irakerne i stikken, viste en CNN-meningsmåling, at halvdelen af amerikanerne vil have USA's soldater ud af Irak i løbet af højst et år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her