Læsetid: 3 min.

En usynlig forretning

16. august 2000

Jeg vil hellere have, at de kommer her i tre måneder og tjener lidt til livets ophold, end at de arbejder et år eller to i en eller anden slaveanstalt i Bangkok.
Chefkriminalinspektør Aage Nørgaard Jensen, Aalborg Politi, i Information 3. juni 2000

DER ER overhovedet ikke noget i vejen med dansk politi, når det gælder indstillingen til handel med udenlandske kvinder til prostitution i Danmark. Nej, sådan er vi ikke. Kvindehandel er noget skidt, og det bliver taget dybt alvorligt af såvel politi som regering. At en eller anden chefkriminalinspektør i Aalborg så i sommervarmen og af uvanthed med pressen er kommet til at sige noget uheldigt, der kunne tyde på det modsatte, er ikke noget, vi skal sidde og bruge tid på at fedte rundt i.
Heller ikke at hans chef, justitsministeren, der siden udbad sig en redegørelse fra Aalborg Politi om sagen, "ikke finder anledning til" at reagere på chefkriminalinspektørens forklaring: At politiet prioriterer indsatsen mod "personfølsom" kriminalitet højest, og at Aalborg Politi ikke opfatter kvindehandel som lige så "personfølsomt" som f.eks. narkokriminalitet. Men det er ikke noget, vi sådan skal lade os gå på af.

Herregud. Det er kun pressen, der finder den slags interessant. For som justitsminister Frank Jensen slog fast på et samråd om politiets indsats mod kvindehandel i går: "Det var ganske overraskende for mig, at en journalist fra Information kunne få det så galt i halsen, at det kom til at fremstå som det modsatte. Men det er jo, hvad man engang i mellem kan komme ud for."
Og så smilede han sådan lidt forlegent til Folketingets retsudvalg, der lige så forlegent vred sig på de grønne fløjsstole. Nej, lad os nu bare lade det ligge.
"Jamen ..." lød det fra et par knirkende stole.
"Den sag er afsluttet for mig," var ministerens svar.

Derpå kom der ellers andre og mere spiselige retter på samrådets kvindehandelsbord. Monitorering og politiovervågning af markedet. Dansk politi på tur til Baltikum. Overvejelser om lovreguleringer såsom at give politiet tilladelse til at kunne gøre brug af f.eks. telefonaflytning for at komme bagmændene til livs - et ønske, der blev fremsat af Københavns Politi her i avisen, da man mente, at det var loven - og ikke politiet - der var skyld i, at Danmark har bundrekord i at fange alfonser og bagmænd. Og så den gamle sang om Europol, databaser og politiets Østersø-samarbejde. Det hele kogt på samme opskrift: Tag en politimand, giv ham en ny stav, bland det hele med 'regeringen tager kvindehandel meget alvorligt' og råb så: SE DÉR! Så skal I bare se, hvordan politiet drøner lige ud i alle alfonserne, så de ryster i bukserne af skræk.

Og sÅ gÅr det ellers over stok og sten på alfonsjagt. Hen forbi Vejle Politi, hvor politimesteren slår sig på lårene af grin, "hahaha, nej sådan noget har vi ikke her, det er noget, de har i Århus og København," lyder det om udenlandske escortpiger, der står optegnet i Ekstra Bladet (Inf. den 6. juli). Forbi Køge Politi, hvor man om kvindehandel siger, at "det glemmes jo hurtigt" (Inf. den 19. juni), for slet ikke at tale om, at det nogle steder slet ikke findes - "folk har jo lov at rejse" som vicepolitimesteren i Gladsaxe Politi siger om bordellet med de polske prostituerede i politikredsen (Inf. den 19. juni). Og så er der jo også lige den detalje, at "der ikke nogen, der er hoppet op i armene på de store stærke politifolk og har sagt: Hjælp, jeg vil gerne reddes," som chefkriminalinspektøren i Københavns Politi siger om fraværet af kvindehandel i kredsen. (Inf. den 19.juni).

DET ER udtalelser som disse, der illustrerer det virkelige problem i bekæmpelsen af kvindehandel i Danmark. Hvad nytter monitoreringer, databaser eller telefonaflytninger, når der ikke har været interesse for at bruge de eksisterende redskaber, og når politiet igen og igen - med justitsministerens velsignelse - kan pointere, at kvindehandel ikke er noget særligt problem her i landet? I Europa er det ellers et eksploderende problem, der breder sig hastigt. 500.000 handles hvert år. Europol og Interpol siger, at kvinder nu er en bedre handelsvare end narko. Og at det bl.a. skyldes ligegyldige politifolk. Men sådan nogle har vi ikke her. Det er vist nok noget, de har nede i Paris og ovre i London.moust & brun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her