Læsetid: 3 min.

V-bagland undsiger partitoppen i flygtningespørgsmål

Venstre handler umoralsk, når man afviser at tage imod irakiske flygtninge, lyder anklagen fra baglandet. Hvis det kan ske som led i en international aftale, bør Danmark tage sin del af ansvaret, mener flere venstrefolk
19. april 2007

Mens Venstres integrationsordfører, Irene Simonsen, anklager Socialdemokraterne for at føre pendulpolitik i indvandringsspørgsmålet, er der langt fra enighed i ordførerens eget parti. Flere Venstrefolk melder nu klart ud: Danmark bør tage sin del af ansvaret og modtage flygtninge fra Irak. Medlem af Venstres integrationsudvalg, Herluf Hansen, roser indsatsen i nærområderne, men det fritager os ikke fra et ansvar for at tage imod flygtninge i Danmark, påpeger han.

"Vi kan ikke undslå os fra at være med at løse problemet. Jeg forstå ikke, at man i Venstres top fuldstændig kan glemme den traditionelle indstilling til flygtninge," siger han og kalder partiets officielle linje i indvandringsspørgsmål 'meget trist'.

"Når folk er i nød, skal man hjælpe dem. Det er god liberal politik, men der er desværre sket et skred, og afvisningen af at tage imod nogle irakiske flygtninge er umoralsk," siger han.

En vis forpligtelse

Mens den officielle holdning fra V er et nej til at modtage flere end de årlige 500 kvoteflygtninge, så mener flere fra baglandet, at Danmark bør løfte andelen i forbindelse med situationen i Irak.

"Jeg synes, vi har en vis forpligtelse. Verden er i nød, og vi har været med til at hjælpe i Irak på andre områder. Hvis der er et reelt behov for at tage flygtninge, må vi være med til at se på det," siger kommuneforeningsformand i Lejre, Bent Dall.

I gårsdagens udgave af Information opfordrede generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, Danmark til at fordoble kvoten, og det bakkes op af Bent Dall.

"Hvis vi taler det niveau, bør vi være med at se på det," siger han.

Fredag skal situationen for de irakiske flygtninge drøftes i EU, og flere venstrefolk bakker op om Svend Auken (S), der plæderer for, at Danmark - trods sine forbehold på udlændingeområdet - skal gå med i en eventuel aftale om at tage imod flygtninge.

"Så skal vi selvfølgelig ikke stå uden for, men finde en fornuftig ordning," siger regionsformand i Midtjylland, Ernst Madsen, der dog helst ser, at man yder hjælpen i nærområderne.

Venstres forhenværende amtsborgmester i Vejle, Otto Herskind Jørgensen, påpeger, at Danmark ikke skal have en ringere holdning til de irakiske flygtninge, end Europa generelt.

"I situationer som denne er der behov for en fælles europæisk optræden. Hvis Europa siger god for at tage en del af flygtningene, er det indlysende, at også Danmark skal tage sin del," siger han.

Bunden er nået

Formand for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, bakker op om regeringens strategi med at hjælpe i nærområderne, men han medgiver, at Danmark har et særligt ansvar i forbindelse med den irakiske flygtningestrøm.

"Hvis det kan ske som led i en international aftale, må Danmark også tage sin del flygtninge fra Irak," siger han.

Formand for Venstre i Hjørring, Jens Møller Lee, kalder situationen 'vanskelig'.

"Det er altid ubehageligt med mennesker i nød, men det er vanskeligt for regeringen at føre en nuanceret politik. Det er lykkedes at få ført en flygtningepolitik med nogenlunde styr på tingene, og jeg er bange for, at man ikke kan styre det, hvis man linder på låget," siger han.

Men Herluf Hansen beklager den tætte tilknytning til Dansk Folkeparti, som han mener reelt fastlægger Venstres kurs i flygtningepolitikken.

"Det ville være fornuftigt, om Venstre lagde kursen om og efterlod Socialdemokraterne med den forældede indstilling," siger Herluf Hansen, som opfordrer regeringen til at undersøge Danmarks reelle kapacitet til at modtage irakere på flugt.

"Vi er ikke stødt mod loftet - vi er snarere stødt mod bunden,"siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her