Læsetid: 2 min.

V-borgmester foreslår profit-skoler

Regeringen bør udvide borgernes frie valg og give tilladelse til at tjene penge på privatskoler, mener fremtrædende Venstre-borgmester
23. august 2005

Forældre bør have mulighed for at sætte børnene i private skoler, drevet som forretning, hvor f.eks. en privat virksomhed tjener penge på driften.

Det mener formanden for kommunernes børne- og kulturudvalg, Roskildes borgmester Bjørn Dahl (V).

I dag går 13 procent af landets 692.000 skoleelver på private skoler. Men loven tillader ikke skolerne at trække et eventuelt overskud ud, hvilket begrænser interessen for at drive skole.

Borgmester Bjørn Dahl frygter ikke for kommuneskolernes fremtid, hvis regeringen åbner døren for privat entreprise:

"Hvis nogen vil lave en fri grundskole i Roskilde, kan få den nødvendige godkendelse og drive skolen som business, så har jeg intet imod det. Det behøver ikke at blive hverken en værre eller bedre skole af, at én vil hive en halv million kroner ud om året," siger borgmester Bjørn Dahl.

Ikke for at tjene penge

Regeringen har netop i maj ændret loven for at sætte blus under det frie valg på børneområdet. Private daginstitutioner kan nu trække et overskud ud af driften til ejerne. Desuden har kommunerne fået pligt til at lade private oprette daginstitutioner, hvis de lever op til kvalitetskravene.

En ny rapport fra finansminister Thor Pedersen (V) om borgernes frie valg viser, at 34 procent af landets forældre overvejer at lade deres barn skifte skole.

Forældrene er først og fremmest utilfredse med det faglige niveau i skolen - det gælder fire ud af hver ti forældre, der overvejer at flytte børnene. Derefter følger barnets manglende trivsel og manglende disciplin i skolen, viser undersøgelsen.

Alligevel mener borgme-ster Bjørn Dahl sagtens, at regeringen kan udvide det frie valg på skoleområdet:

"Jeg har intet mod profitinteresser - herunder på skoleområdet. Jeg tror bare ikke, at der er nogen, der vil gøre brug af det," siger Roskildes borgmester.

Han peger på, at de frie skoler i dag hovedsagelig er oprettet på baggrund af religiøse, pædagogiske eller politiske idéer - og altså ikke for at kunne tjene penge.

Selv om mange forældre overvejer at lade barnet skifte skole, så er der trods alt en generel tilfredshed med skolen - ca. 80 procent af forældrene er tilfredse med deres barns skole, viser den ny undersøgelse.

Virker det?

Siden den 1. august har forældre med loven i hånden krav på, at deres børn kan optages på en skole udenfor kommunen - hvis der altså er plads på skolen.

Det skal yderligere sætte fart på det frie valg på skoleområdet. Ca. 5.400 børn anmoder hvert år om at blive optaget på en anden skole end deres distriktskole indenfor kommunegrænsen.

Ifølge den ny rapport fra finansministeren tilbyder 75 procent af kommunerne i dag frit valg af skole internt i kommunen, og omkring 60 procent af kommunerne har børn i skolerne hos andre kommuner.

I rapporten erkender finansministeren at det står hen i det uvisse, om det frie skolevalg overhovedet giver bedre skoler.

Først i 2007 skal der foretages en evaluering af det frie valg på skoleområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her