Læsetid: 3 min.

V-folk til kritikere: Mand jer op

Fogh er hård, men de anonyme kritikere er nogle kyllinger. Sådan lyder budskabet fra en række garvede Venstre-politikere, som ofte er uenig med partiledelsen. Nu opfordrer de deres anonyme gruppefæller til at se Fogh i øjnene. "Mand jer op," siger Britta Schall Holberg
23. maj 2006

Fogh er en hård og til tider brutal partiformand. Det mener flere anonyme Venstre-folk, som frygter statsministeren så meget, at de ikke tør at ytre sig om det, de er valgt til. Politik.

Men den udlægning er langt ude. Godt nok er statsministeren meget fast i sin stil, men hvis folk har noget på hjerte, så er det deres pligt at melde ud, mener flere af partiets garvede politikere, som ofte er på kant med ledelsen i Venstre.

En af dem er Britta Schall Holberg, som senest har været utilfreds med regeringens - og dermed Foghs - planer om den kommende terrorlov. Det har hun sagt i pressen til citat, og det bør hendes gruppefæller også gøre, mener hun.

"Jeg bliver hamrende irriteret over, at nogle af mine gruppefæller udtaler sig anonymt om det her. Sagen er jo, at vi er nogen, som tør at stå op imod partiet. Vi er nogen, som tør snakke om politik. Vi tager os den frihed at udtrykke os i gruppen. Det er fundamentalt nødvendigt, at der foregår en politisk diskussion i et parti, og det er faktisk muligt - også i Venstre," siger Britta Schall Holberg.

"Mand jer op"

Især de unge folk i gruppen holder sig tilbage. Dels fordi de ikke tør at stå ansigt til ansigt med Fogh, men også for at pleje deres egen karriere. Men ingen af argumenterne holder, mener Schall Holberg.

"De står jo til ansvar overfor deres vælgere. Det skal de huske på. Derfor kan det ikke nytte noget, at de skjuler sig på Venstres gruppemøder. Det er at sted, hvor man altid kan komme til orde. Man kan bare række hånden i vejret. Jo, statsministeren har en sikkerhed, som måske kan skræmme nogen, men hvad er det for et argument. Vi er da voksne mennesker, og jeg vil nødig sige, hvad jeg mener, hvis folk virkelig ikke tør at sige Fogh imod. Mand jer dog op," siger Britta Schall Holberg med direkte adresse til partiets anonyme kritikere.

En anden åbenmundet Venstremand, Leif Mikkelsen, har heller ikke meget tilovers for den 'kyllingagtige' måde at kritisere Anders Fogh Rasmussens ledelsesstil på.

"Der er åbenbart kilder, der siger, at de er bange for at sige noget i gruppen af frygt for at blive jordet. Men de må jo bare træne sig op til at åbne munden. Der er højt til loftet i Venstre, men lige nu lyder det som om, at der er nogen, der plejer deres karriere i stedet for at sige noget. Til det kan jeg kun sige, at så må de jo melde det ud. De skal ikke beskylde Anders Fogh for at undertrykke debatten," siger Leif Mikkelsen.

Foghs strenge blik

Han har selv været på kant med Anders Fogh Rasmussen flere gange. Blandt andet var han uenig med partiets politik om 10. klasse, og senest har han også stået åbent frem og kritiseret dele af terrorpakken. Men ifølge Mikkelsen kan det ikke nytte noget at holde sig tilbage, bare fordi Fogh kigger strengt på en.

"Anonyme henvendelser i pressen tæller ingen steder. Man må sgu stå frem. Så enkelt er det. Jeg har ingen respekt for nogen, som kun tør at udtale sig anonymt. Det er respektløst," siger han.

Et partiets nye medlemmer Marion Pedersen er enig i kritikken.

"Som minimum må de her folk turde at rejse sig op på et gruppemøde og sige, at de er uenige om dette og hint. Men det er der jo aldrig nogen af dem, der gør. Lige bortset fra nogle af de garvede folk," siger Marion Pedersen.

Som nyt folketingsmedlem oplevede hun for et par måneder siden selv, hvordan det var at stå op imod Fogh.

"Man sover altid lidt uroligt natten før, man ved, at man skal tage et forbehold på partiets officielle politik, men i sidste ende er der jo kun en selv til at træffe beslutningen. Jeg har taget et forbehold på terrorpakken, fordi den på en række punkter overskrider mine grænser, og der er jeg altså nød til at sige fra. Det kan godt være, at det ikke er fremmende for ens karriere, men karrieren er jo ikke noget værd, hvis man ikke tør at sige, det man mener," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her