Læsetid: 4 min.

V-folk undsiger partiets oplæg om kvindehandel

Flere Venstre-folk er utilfredse med partiets officielle oplæg om kvindehandel. "Udspillet er ren skåltale," lyder kritikken. Konservative bakker V-kritikerne op
18. oktober 2006

Den 12. oktober lancerede Venstre sit længe ventede oplæg i kampen mod kvindehandel. Oplægget 'De næste skridt i kampen mod kvindehandel' blev fremlagt i Venstres gruppe uden modspil, men bag kulissen er utilfredsheden til at tage at føle på.

Ifølge Informations oplysninger har to af partiets hårdeste kritikere i kvindehandelsspørgsmålet nemlig afvist, at lade deres navne optræde i oplægget.

Det drejer sig om partiets kulturordfører Ellen Trane Nørby og partiets medlem af Erhvervsudvalget Marion Pedersen. Begge har kæmpet for, at den såkaldte beskyttelsesperiode for udenlandske prostituerede udvides fra 30 til 90 dage, så de udenlandske prostituerede ikke havner i bagmændenes klør, når de bliver sendt ud af Danmark. Netop derfor anbefaler en ekspertgruppe i EU en tre- måneders beskyttelsesperiode. Det samme gør Reden Stop Kvindehandel og politiets afdeling for kvindehandel.

Men ideen har mødt stor modstand fra integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) og partiets integrationsordfører Irene Simonsen.

Klappet hurtigt af

Et medlem i Venstres folketingsgruppe, der støtter partiets officielle oplæg, forklarer, at strategien om bekæmpelse af kvindehandel blev klappet af på et gruppemøde den 26. september, hvor hverken Ellen Trane Nørby eller Marion Pedersen var til stede. Ellen Trane var i New York, og Marion Pedersen var i Berlin. Oprindeligt havde de nedfældet en skriftlig kritik, men den blev aldrig fremlagt.

"Al kritik bliver set som skadeligt i Venstre. Derfor var det vigtigt for Eva Kjer Hansen og Rikke Hvilshøj at få gruppens opbakning, men det virkede meget mærkeligt. Pludselig skulle det her oplæg hastes igennem i gruppen. Ellens og Marions kritik blev slet ikke fremført," fortæller et medlem fra Venstres folketingsgruppe.

Oplægget er underskrevet af partiets ligestillingsordfører Anne-Mette Winther Christiansen, men oprindeligt var der planer om, at hele arbejdsgruppen bag kvindehandelsspørgsmålet skulle stå som medunderskrivere. Men den idé blev droppet, da Marion Pedersen og Ellen Trane Nørby skriftligt gav udtryk for, at deres navne ikke skulle stå i Venstres oplæg. Blandt andet fordi Venstres to ministre inden for området, integrationsminister Rikke Hvilshøj og socialminister Eva Kjer Hansen, har afvist enhver tanke om at rykke sig i punktet om beskyttelsesperiodens længde.

Marion Pedersen mener, at partiets nye strategi er en omgang snik-snak, som de handlede kvinder slet ikke kan bruge til noget.

"Det, Venstre har fremlagt, er en skåltale. Intet som helst andet. Vi bliver simpelthen nødt til at udvide beskyttelsesperioden, hvis vi skal det her problem til livs," siger Marion Pedersen.

"Som oplægget er udarbejdet nu, så lader vi de handlede kvinder i stikken. Venstre bør naturligvis bakke op om eksperterne og politiet i det her spørgsmål. Det gør vi ikke i vores oplæg, og det er dybt beklageligt," siger Marion Pedersen.

Ordfører med hård kurs

Debatten om kvindehandel er for alvor eksploderet efter EU's østudvidelse. Politiet skønner, at der alene i Danmark er 6.000 kvinder, som lever af at sælge sex, heraf er godt 2.500 udlændinge.

Politiet ved ikke, hvor mange prostituerede, der er tvunget ind i sexbranchen, men de sociale myndigheder har set adskillige eksempler på især østeuropæiske kvinder, der er solgt som sexslaver i Danmark. Siden oktober 2003 har 79 udenlandske kvinder fået beskyttelse på Reden Stop Kvindehandels centre. Men de kan som udgangspunkt kun blive her i 30 dage, inden de bliver sendt ud af landet igen. Og det er ikke godt nok, mener Ellen Trane Nørby.

"Jeg mener fortsat, at beskyttelsesperioden burde udvides fra de nuværende 30 dage til 90 dage. Men jeg vil da gerne understrege, at der også er en række gode tiltag i oplægget," siger Ellen Trane Nørby.

Venstres europaparlamentariker Karin Riis-Jørgensen har tidligere kritiseret partiets afvisning af beskyttelsesperiodens længde som "trist og beskæmmende". "Det er selvfølgeligt ærgerligt, at der ikke er flertal i Venstres folketingsgruppe i forhold til at udvide beskyttelsesperioden. Men oplægget indeholder også gode ting," siger hun.

Information har talt med flere medlemmer i Venstre, som kritiserer partiets integrationsordfører for at køre en alt for hård kurs i udlændingediskussionen. Alle i Venstres gruppe bakker op om en stram udlændingepolitik, men i spørgsmål om asylbørn, voldramte indvandrerkvinder og kvinder, der er udsat for menneskehandel, går Irene Simonsen langt over stregen, mener flere i partiet. På et møde om voldsramte kvinder for nylig hentydede Irene Simonsen, at kvinderne selv var ude om det. Efterfølgende talte en lille gruppe om, at de burde have rejst sig og sagt fra over for den grovkornede retorik. Men Irene Simonsens udtalelser forblev uimodsagt.

Ikke for at få asyl

Ifølge Karen Riis-Jørgensen er det problematisk, at diskussionen om kvindehandel bliver set som et udlændingeanliggende.

"Det her handler om kriminalitetsbekæmpelse og ikke om udlændingepolitik. Jeg har selv været med i arbejdsgruppen, og jeg kan støtte mange af forslagene, men jeg bliver ved med at kæmpe for en holdningsændring i Venstre i forhold til beskyttelsesperiodens længde," siger Karin Riis-Jørgensen .

Marion Pedersen siger det mere direkte: "Der er jo ikke nogen, der prostituerer sig, fordi de vil have asyl i Danmark," siger hun.

Hos de konservative kæmper ligestillingsordfører Helle Sjelle og socialordfører Tom Behnke fortsat for en udvidelse af beskyttelsesperioden.

Partiet har endnu ikke taget endelig officiel stilling, men Helle Sjelle er ved godt mod.

"Både Tom og jeg mener, at beskyttelsesperioden skal udvides akkurat som flere i Venstres gruppe," siger Helle Sjelle.

Venstres ligestillingsordfører Anne-Mette Winther Christiansen er ikke enig i kritikken fra partifællerne.

"De folk, der kommer med kritik, har haft mulighed for at dokumentere, at en tremåneders beskyttelsesperiode også hjælper kvinderne. Men dokumentationen er udeblevet," siger Anne-Mette Winther.

Hun mener heller ikke, at det er problematisk, at to af partiets kritikere ikke havde mulighed for at deltage i gruppemødet, hvor oplægget blev vedtaget.

"Tidsplanen har været kendt før sommerferien, og den tidsplan har alle i Venstre kendt til. Det vil være fjollet, hvis vi udskød beslutningen yderligere," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her