Læsetid: 3 min.

V-folk undsiger partitop i skattestrid

Topskatten skal ned, bebuder flere Venstre-folk og går dermed i rette med partiets næstformand og indenrigsminister, som vil lette i bunden. Meldingerne vækker tilfredshed hos konservative
14. juli 2006

Striden om skattelettelser i top eller bund er ikke længere bare en strid mellem Venstre og konservative. Flere venstrefolk går nu i rette med Venstres næstformand og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der satser på skattelettelser i bunden. En håndfuld gruppemedlemmer lægger sig nu op af den konservative regeringspartner og kræver lettelser i topskatten.

"Man bør ikke afvise muligheden for at lette på topskatten. Vi finder råderummet inden næste valg, og vi skal nok sikre, at flest muligt bliver tilfredse. Jeg er ikke enig med indenrigsministeren," siger Leif Mikkelsen.

Sammen med flere af sine folketingskolleger peger han på, at der skal skaffes flere hænder ud på arbejdsmarkedet, og at man i den forbindelse ikke kan undgå at se på skatten i toppen.

Også partiets finansordfører, Peter Christensen, mener, at man bør se på lettelser i toppen - når råderummet er skaffet.

"Man skal lave en analyse af, hvor man får den bedste effekt på et givent tidspunkt. I en tid med fuld beskæftigelse handler det om at skaffe folk et incitament til at arbejde mere, og det gør man ved at sænke topskatten. For mig at se, er det ikke et enten eller men et både og," siger han og understreger, at skattelettelser må ses i sammenhæng med ledighedssituationen. Den er i dag historisk lav.

"Hvis der er en høj ledighed, må man primært satse på incitamenter til at få folk i job, og det sker ved lettelser i bunden."

I et indlæg i dagens udgave af Information, slår gruppemedlem Søren Pind sin holdning helt fast: Topskatten skal afskaffes, så der bliver råd til at ansætte folk i private servicejob som rengøring og husarbejde.

"Ikke på grund af de rige. Ikke på grund af middelklassen. Måske på grund af globaliseringen og de begavede. Men først og fremmest på grund af de dagligt torturerede," skriver Pind om de mange mennesker, hvis arbejdspladser er forsvundet i det højteknologiske samfund.

Den konservative justitsminister, Lene Espersen, anklagede i sidste uge Lars Løkke Rasmussen for at ligge under for Janteloven i sin udmelding om, at Venstre "ønsker at være et parti for andre end dem, der har udsigt til en badebro og en speedbåd i Skovshoved Havn".

Leif Mikkelsen påpeger, som den konservative minister, at topskatten ikke længere er forbeholdt en snæver velhavende elite.

"Vi skal have flere hænder på arbejdsmarkedet, og i den forbindelse skal vi være opmærksomme på, at over halvdelen af danskerne betaler topskat. Vi har ikke længere den begrundelse for at frede topskatten, der hedder, at det kun gavner de rige," siger Leif Mikkelsen, der ikke er i tvivl om, at topskatten vil komme i spil, når råderummet til lettelser er skaffet.

Hos de konservative vækker de klare udmeldinger fra Venstremedlemmerne optimisme.

"Det er dejligt, at der også er nogle venstrefolk, der nu tager fat og taler for det, der er nødvendigt. Det tyder godt for det resultat, vi skal frem til, hvor jeg nu ser en større mulighed for en konstruktiv løsning," siger skatteordfører Charlotte Dyremose.

Hun arbejder for, at skatten på den sidst tjente krone skal ned på højst 50 procent, og en lignende melding kommer fra Venstres medlem af skatteudvalget, Torsten Schack Pedersen. Han fastslår på sin hjemmeside, at han "altid vil kæmpe for, at marginalskatten på arbejdsindkomst skal ned":

"Det skal altid kunne betale sig at arbejde. Det er kun rimeligt, at man aldrig skal afstå mere til det offentlige, end man har tilbage til sig selv," skriver han.

Også Venstres folketingsmedlem Jacob Jensen mener, at man sammen med lavtlønsgrupperne også bør tilgode de højtlønnede - når pengene til lettelser er fundet.

"Jeg ser udfordringer både i toppen og i bunden. Ved at lette i toppen, sikrer vi et incitament til at gøre en ekstra indsats på arbejdsmarkedet."

Jacob Jensen mener ikke, at man som ansvarligt borgerligt parti, der appellerer til bredden, bør lukke sig fast.

"Når op mod halvdelene af befolkningen betaler topskat, er det et område, man skal se på, når råderummet vel af mærke er skaffet. Men det mener jeg heller ikke, at partitoppen har udelukket," siger han.

Formanden for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, er glad for meldingerne fra de menige folketingsmedlemmer. Han er ikke i tvivl om, at en afskaffelse af topskatten er Venstrepolitik.

"Vi har et af verdens højeste skattetryk, og hvis vi skal have folk til at gøre en ekstra indsats, skal det ske ved at sænke topskatten. Det er vurderingen fra de fleste økonomer, og det har altid været Venstres politik. Man kan godt lette i både bund og top, men skal vi vælge, bør det ske i toppen," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her