Læsetid: 3 min.

V og K: Frevert kan stadig blive borgmester

Trods skrappe udtalelser om muslimer kan Frevert stadig blive borgmester med borgerlige stemmer
4. oktober 2005

Selv om Louise Frevert (DF) er ude i sit største politiske stormvejr, og alt, der kan krybe og gå, søger dækning og vender sig mod hendes udtalelser om muslimer, kan hun stadig regne med at blive borgmester i Københavns borgerrepræsentation.

Hvis partiet får syv mandater går det af sig selv - så har Dansk Folkeparti krav på en borgmesterpost. Men også hvis den politiske sammensætning falder på den måde, at det kan være en fordel for Venstre og Konservative at give Frevert en borgmesterpost, vil intet stå i vejen for det.

De Konservatives overborgmesterkandidat, Mogens Lønborg, tager skarpt afstand fra Louise Freverts udtalelser, men fastslår, at de ikke vil få nogen indflydelse på konstitueringen.

"Konstitueringen handler ikke om politik med om postfordeling. Og hvis vi kommer i en situation, hvor Dansk Folkepartis stemmer bliver afgørende for et systemskifte i København, vil jeg da ikke blot overrække nøglerne til overborgmesterkontoret til Ritt Bjerregaard, fordi Louise Frevert har sagt noget virkeligt dumt," siger Mogens Lønborg.

Han understreger des-uden, at det er meget positivt, at Dansk Folkepartis ledelse har lagt afstand til Freverts udtalelser.

Skader integrationen

Mogens Lønborg vil heller ikke på forhånd lægge sig fast på, om Louise Frevert har diskvalificeret sig selv på en bestemt post, når de syv borgmesterposter skal fordeles.

"Borgmesterposterne fordeles efter en bestemt rækkefølge, så det kan man ikke sige noget om, før vælgerne har afgivet deres dom. Men po-sten som integrationsborgmester er måske ikke den, der ligger lige for," siger Mogens Lønborg.

Venstres gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Pia Allerslev, vurderer heller ikke, at sagen får konsekvenser for samarbejdet med Dansk Folkeparti.

"Efter 15. november tæller alle stemmer og mandater lige, når vi skal konstituere os," siger hun.

Pia Allerslev peger dog samtidig på, at Louise Freverts udtalelser har en meget uheldig indvirkning på integrationen, fordi alle indvandrere skæres over en kam.

"Men det er alene op til vælgerne og Dansk Folkeparti at vurdere, om Louise Frevert kan blive borgmester," siger hun.

Også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tager skarp afstand fra Louise Freverts udsagn. Han appellerer til, at alle grupper i det danske samfund holder en ordentlig tone i debatten.

"Vi skal selvfølgelig have et frit og levende folkestyre, hvor der er mulighed for, at man siger sin mening. Men vi må for alt i verden undgå, at man går til yderligheder i den karakteristik, man giver af andre," siger statsministeren.

Anders Fogh understreger samtidig, at han kun kender sagen fra medierne, og at han "på intet tidspunkt har kigget på hjemmesiden". Men statsministeren frygter, at en lignende sprogbrug kan skærpe modsætningerne i samfundet.

"Det kan det jo altid. Det er en hårfin balance. Det danske folkestyre er karakteriseret ved en meget vidtgående ytringsfrihed, men det er altid under ansvar," siger han.

$SUBT_ON$Ikke et godt kort

I fredags fjernede Louise Frevert efter pres fra ledelsen i partiet et par artikler fra sin hjemmeside, men lignende formuleringer er gengivet i hendes bog Kort og Godt - et politisk budskab. Ifølge Louise Frevert er hverken artiklerne på hjemmesiden eller passagen i bogen forfattet af hende selv. Hun har derimod lånt afsnittet fra den pensionerede flådeofficer, Ebbe Tallerupshuus, som også er webmaster på Freverts hjemmeside. Men den undskyldning bidrager kun til at gøre sagen til en endnu større farce, mener ekstern lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitetscenter, Rasmus Jönsson: "Når en politiker står som afsender af en bog og en holdning, forventes hun selv at have formuleret den. Louise Freverts håndtering af sagen udvikler sig til en større og større farce, og det skader hendes troværdighed," siger han.

Rasmus Jönsson peger på, at politik i høj grad har udviklet sig en troværdighedskonkurrence, og derfor kan Louise Freverts borgmesterkandidatur have en skadelig virkning på hele partiet ved det kommende kommunalvalg.

"Det er naturligvis vælgerne, der skal afgøre, om hun kan blive borgmester. Men hvis partiet er ambitiøse om København, så er Louise Frevert nok ikke det stærke-ste kort at spille," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her