Læsetid: 2 min.

V-landmanden: Vi skal have fair handel

Det er ikke i orden, hvis EU åbner sine grænser for import af billige landbrugsvarer uden at se til, om der er fældet regnskov for at få landbrugsjord eller om varerne er produceret af børn. Det er ikke fair over for producenter i EU
10. november 2005

BRUXELLES - "Hvis vi åbner op for import til EU fra lande, der ikke respekterer dyrevelfærd, forbud mod børnearbejde, miljøregler, regler for behandling af fødevarer med giftige stoffer, så taber vi. Brasilien og Kina har jo ikke det omkostningspres, som EU-lande har," forklarer Niels Simonsen Busk, landmand, Venstre-medlem af Europa-Parlamentet og medlem af landbrugsudvalget.

"Så er det ikke fair handel, heller ikke over for forbrugerne. Jeg er tilhænger af frihandel og af at toldmure skal væltes," understreger han.

"Men vi er nødt til at styrke opfattelsen af, hvad frihandel er, hvis ikke det også er fair handel," siger Busk.

Danske forbrugere er vant til at få varer, der lever op til de krav og den viden, der er opnået i Danmark, når det gælder kvalitet. Desuden stiller danske forbrugere en række etiske krav om, at landmænden passer dyrene ordentligt og giver sine medarbejdere ordentlige arbejdsvilkår.

"Det er tid til at råbe vagt i gevær og fortælle forbrugerne, hvordan produkterne er blevet til i de lande," siger Niels Busk.

Vi skal udvikle landene

Den nordjyske landmand med den politiske karriere vil ikke stoppe frihandelsprocessen, men "vi er nødt til i WTO i større grad at have en 'fair trade'-vinkel," understreger han.

Eksempelvsi skal krav om kvalitet både hvad angår fødevarernes kvalitet og reglerne omkring produktionen indarbejdes i oprindelseslandenes lovgivning. Ikke for at finde på nye handelsbarrierer, men for at udvikle landene.

Selv om Niels Busk mener, at miljø- og arbejdsmarkedsregler er et vigtigt argument over for forbrugerne, så kan han se, at mængden af reglerne i Danmark skræmmer nogle af de driftige landmænd ud af landet.

"Vi ser i dag dygtige landmænd, der rejser ud af landet. For tiden er det Ukraine, der er det spændende mål. Det er landmænd, som støder hovedet mod en række barrierer, når det gælder etableringsmuligheder. Hvis vi bliver ved med at pålægge vore landmænd nye regler, så forstærker vi udflagningen. Flere mijøregler betyder mere udflagning," siger Busk, der selv driver Haldagergaard og Buskengaard i Åbybro i Nordjylland. Så: Lidt mindre gennemregulering i Danmark og skridt mod fair frihandel gennem debat i WTO. "Jeg håber, at WTO-forhandlingerne kommer i gang igen, de er jo sådan set gået i stå," siger han.

Niels Busk, landmand, MEP af den liberale gruppe siden 1999, medlem af landbrugsudvalget, modtager omkring 300.000 kroner i EU-landbrugsstøtte om året.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her