Læsetid: 2 min.

V: 'Stop den politiske berøringsangst over for Cheminova'

Venstres miljøordfører vil have de ansvarlige ministre ind i sagen om Cheminovas farlige sprøjtegifte. 'At sælge gift, som man aldrig ville udsætte danskere for, til fattige indere går over min moralske grænse,' siger Eyvind Vesselbo
14. november 2006

I sidste uge opfordrede FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) til et forbud mod de mest sundhedskadelige pesticider, de såkaldte organophosfater af klasse 1. Sprøjtegiftene er årligt skyld i hundredtusinder af dødsfald i Den Tredje Verden, men de udgør hovedparten af den danske kemiproducent Cheminovas salg i Indien. Det finder Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, uacceptabelt.

"Cheminova har altid vidst, at deres produkter skader folk. At sælge gift, som man aldrig ville udsætte danskere for, til fattige indere går over min moralske grænse," siger Vesselbo.

Han mener, at ikke blot miljøministeren, men også erhvervsministeren og udenrigsministeren bør rette henvendelse til Cheminova.

"Vi kan ikke ændre på den indiske miljølovgivning, men vi kan godt kræve, at en dansk virksomhed lever op til nogle etiske standarder. Vi har været alt for berøringsangste. Det er på tide, at alle tager fat i Cheminova og siger, at nu er det nok," siger Vesselbo.

Men det er begrænset, hvad der kan gøres fra politisk hold, så han opfordrer på det skarpeste til, at aktionærerne, Aarhus Universitet, LD og ATP, stiller krav.

"De smutter i et musehul, hver gang det bliver varmt under Cheminova, men deres medejerskab er i realiteten en blåstempling af en uetisk produktion. Alle de, der er med til at holde liv i virksomheden, må bruge deres indflydelse," siger Vesselbo.

Nye toner

Hans kollega hos regeringspartneren, Christan Wedell-Neergaard (K), ser også meget gerne, at den danske kemiproducent får ryddet op i den sundhedsfarlige produktion. Cheminova har lovet at komme med et mindre farligt alternativ til deres hovedprodukt i Indien, Monocrotophos, i 2009. "Vi ser meget gerne, at det sker før," siger Wedell-Neergaard.

Udmeldingen fra regeringspartierne glæder Det Radikal Venstres miljøordfører Johs. Poulsen.

"Det er nye toner, og jeg ser meget frem til at se, hvad det udmønter sig i. Jeg vil da bestemt holde Eyvind Vesselbo fast på hans udtalelser," siger han.

Torben Hansen (S) mener endda, at det ville være til Cheminovas egen fordel at sætte fart på udviklingen af nyere sprøjtemidler.

"Stadig flere udviklingslande strammer lovgivningen. Hvis de ikke bliver lidt mere innovative, kan Cheminova pludselig stå i en situation, hvor de intet marked har," forudser den socialdemokratiske miljøordfører.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Connie Hedegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her