Læsetid: 3 min.

Våbenhandel underminerer hjælp til fattige lande

G8-landene beskyldes for dobbeltmoral ved at tillade storstilet og skadelig våbeneksport til klodens fattige lande, som de ellers har svoret at hjælpe ud af deres elendighed og økonomiske uføre
27. juni 2005

Verdens rigeste lande må nu se sig beskyldt for at optræde dobbeltmoralsk, fordi de opretholder en stor våbeneksport til fattige nationer, der destabiliserer disse og udsuger dem for milliardsummer, alt imens de erklærer at have til hensigt at gøre alt for at hjælpe samme nationer ud af deres fattigdom.

I en fællesrapport, der udkom i går, pointerer den private britiske hjælpeorganisation Oxfam og Amnesty International, at G8-landene forværrer de problemer, som mange udviklingslande slås med, ikke mindst i Afrika, ved at tillade dem at importere kostbar våbenteknologi og militærudstyr.

I dag skal udenrigsministerne fra G8-landene mødes i London for at drøfte et forslag fra den britiske udenrigsminister, Jack Straw, om en global og forpligtende traktat, der skal stoppe salg af håndvåben og større konventionelle våben til fattige lande.

Skønt fællesrapporten stærkt anbefaler sådan traktat, påpeger den det pinlige i, at forslagsstilleren - Storbritannien - selv er verdens næststørste våbeneksportør.

Ifølge rapporten har Storbritanniens eksport af våben i perioden 1996-2003 indbragt indtægter på skønsmæssigt 265.000 mio. kr. Det er mindre end USA's 934.000 mio. kr. for samme periode, men mere end andre G8-nationer som Frankrig (185.000 mio. kr.), Rusland (161.000 mio. kr.) og Tyskland (66.000 mio. kr.). De fem lande er verdens største våbeneksportører, og de tegner sig til sammen for 84 procent af den globale våbenhandel.

Oxfam og Amnesty udtrykker bekymring over de åbne licenser til eksport i flere led, som Storbritannien har udstedt for sin samhandel med Tyrkiet, fordi de kan betyde, at våben bliver sendt videre til tredjelande, som Storbritannien ikke selv ville handle direkte med.

Ngo'erne hævder, at Storbritannien dermed reelt tillader våbeneksport til lande med menneskeretsproblemer, deriblandt Columbia, Saudi-Arabien, Nepal, Israel og Indonesien. Rapportens forfattere rejser også tvivl om, hvorvidt den britiske regering afsætter tilstrækkelige ressourcer og mandskabskraft til at håndhæve en skærpet ny lov om våbenkontrol, som trådte i kraft sidste år.

USA beskyldes for at levere militærhjælp til lande, som er skyld i vedvarende menneskeretskrænkelser, deriblandt Pakistan, Nepal og Israel, mens Frankrig hævdes at eksportere bomber, granater, ammunition og miner til lande, der er omfattet af EU's våbenembargoer såsom Burma og Sudan.

Ngo'erne advarer om, at den omfattende våbenhandel truer med undergrave Storbritanniens erklærede målsætning som dette års formand for G8-gruppen om at nedbringe den globale fattigdom, fordi udgifterne til våbenanskaffelse dræner de fattige landes hårdt tiltrængte ressourcer.

"Mange af G8-landene er store donorer til hjælpeprogrammer i Afrika og Asien. Ved at fortsætte med eksportere våben til udviklingslande, underminerer de deres egne erklærede politik om at lette gældsbyrder, bekæmpe aids, mindske fattigdom, øge indsatsen mod korruption og fremme god regeringsførelse," hedder det i rapporten, der tilføjer, at de mange våben ofte bruges til at undertrykke menneskerettigheder og demokrati.

Rapporten beskylder G8-nationerne for ikke at leve op til deres egen retorik i forhold til våbenhandel og hjælp til Afrika.

"G8-landene har efterladt store huller i deres eksportlovgivning og kontrolmekanismer. Deres mådelige indsats for at holde våbeneksporten under kontrol står ikke i noget rimeligt forhold til G8-landenes store globale ansvar," understreger rapporten.

En talsmand for det britiske udenrigsministerium forsvarer de gældende regler med henvisning til, at ifølge dem skal eksportlicenser tages os op til revision, hvis der opstår begrundet mistanke om, at de pågældende våben kan blive anvendt til "undertrykkelse indadtil eller aggression udadtil."

Talsmanden indrømmer dog: "Fraværet af en international traktat, der fastsætter globalt bindende regler, betyder, at uansvarlig og ureguleret handel i våbenbranchen medfører usigelig elendighed i nogle af klodens fattigste og mest sårbare nationer. Derfor er det afgørende at få strammet nettet, så vi kan komme den groft uansvarlige del af våbenhandlen til livs og sikre, at legitim handel bliver reguleret ordentligt og ikke afledt til uønskede formål."

Irene Khan, generalsekretær for AI siger:

"Hvert år bliver hundredtusindvis af mennesker dræbt, tortureret, voldtaget og fordrevet på grund af våbenmisbrug. Hvordan kan vi tage G8's hensigtserklæringer om at ville sætte en stopper for fattigdom og uretfærdighed alvorligt, når de selv samme regeringer undergraver fred og stabilitet ved reelt at godkende våbensalg til undertrykkende regimer og konflikthærgede regioner eller til lande, som meget dårligt har råd til disse våben?"

Barbara Stocking, chef for Oxfam siger: "Vores forskning viser, at G8-landene står for mere end 80 procent af den globale våbeneksport, og at de vedbliver med at sælge våben, der medfører undertrykkelse af de fattigste og mest sårbare befolkninger. G8-landenes udenrigsministre må bakke op om en forpligtende Våbenhandel-traktat, og enes om en proces, der hurtigt kan udmønte den i praktisk virkelighed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her