Læsetid: 1 min.

Vi vænner os gradvist til racisme

Når det tilsyneladende er svært at få integrationen af flygtninge og indvandrere til at fungere i Danmark, skyldes det blandt andet en voksende intolerance racismekonferEnce
11. oktober 2006

For nylig afgjorde byretten i Lyngby, at ordet ’perkeryngel’ ikke er diskriminerende. Selv om sagen er blevet anket, er den alligevel et symptom på, at der er noget, der er gået galt i Danmark. Det mener juraprofessor Eva Schmidt.

»Når Lyngby Ret nu har afsagt en dom, hvor man siger, at ’perkeryngel’ er et o.k. udtryk at bruge, fordi perker er blevet en del af det danske sprog, synes jeg, det er et meget tydeligt tegn på, at vi har vænnet os til et sprogbrug, som i mine øjne er uacceptabelt. Selvfølgelig må retssystemet også indrette sig efter den måde, folk taler på, men jeg mener godt, at retssystemet kunne trække i nødbremsen og markere, at nu bliver det altså for meget,« siger Eva Schmidt til Ritzau.

I sin egenskab af formand for Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI), var hun i går vært for en konference, der satte fokus på indsatsen mod racisme i Danmark.

Konferencen tegnede et dystert billede af situationen i hele Europa og særligt i Danmark, når det gælder den måde, vi behandler etniske minoriteter på. Fordomme, modvilje, intolerance og racistiske gloser bliver stadig mere udbredte og accepterede, mener professor i folkeret Ole Espersen, der deltog i konferencen: »Danmark er havnet i en ulykkelig, ond cirkel. Holdningerne og klimaet bliver stadig mere koldt over for minoriteterne. Det negative klima danner grundlag for stramninger i lovene, og stramningerne gør alt endnu mere negativt. I morgen er det måske i orden at kalde muslimerne for en ’kræftsvulst’, advarede han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her