Læsetid: 2 min.

Der kunne være så dejligt på landet

24. maj 2007

Lederen i Information forsøger 21. maj. at redegøre for mange af de problemer, der er opstået omkring de store strukturændringer indenfor landbruget.

Og det tyder ikke på researchen har været særlig grundig - bl.a. hævder skribenten 'hebs' at det altid har lugtet på landet. Ja, men det behøver det ikke at gøre!

Lederen er fyldt med paradokser om at forbrugerne på den ene side ønsker lødige varer - men på den anden side ikke ønsker at betale for kvalitet.

At bondelandet ikke længere bare tilhører bønderne, men at 'tilløbne' byboere ('brokkehoveder') nu også ønsker at opretholde krav til et 'yndigt land'.

Ikke mindst den eksplosive svineproduktion (fabrikation) har skabt nye store tilsyneladende uoverkommelige problemer for landdistrikterne.

Her kan nævnes i flæng: 1/3 af al fauna & flora på landet er truet af udslettelse, vandmiljøet har det meget skidt, 30.000 husstande lever i et dagligt inferno af stank, fluer, larm og møg - og yderligere 'flere hundrede tusinder' borgere er jævnligt generet af den ekspanderende svineproduktion.

Trussel mod sundheden

Danske svineavlere skal ledes bort fra at producere bulkvarer til eksportmarkederne og henvises til at producere højkvalitetsvarer til et kræsent marked og beskæftige sig med det danske bønder har været gode til i mange, mange år - nemlig produktion af gode avlsdyr.

Og danskerne er villige til at betale for sunde madvarer. Aldrig har fødevarer udgjort en så lille procentdel af et husholdningsbudget som nu. At fremhæve antonius-grisen som det eneste alternativ til en dansk standardgris er mere end mangelfuldt.

I fremtiden skal alle svin i Danmark være økologiske og fritgående - og det samlede svinetal skal under 5 millioner.

Udover de store massive problemer med stanken fra den megen gylle, viser det sig mere og mere at de godt 300 giftige stoffer i gylle også er en sand trussel mod danskernes folkesundhed.

Tilfældene af astma og luftvejslidelser på landet er stærkt stigende. Hormonstoffer i gylle kan være en trussel mod fertiliteten. Et kæmpe overforbrug af kobber i svinefoder - årligt 200 tons som ender på markerne - er mistænkt for at kunne udløse neurologiske sygdomme - bl.a. parkinson.

Naturen tilhører os alle

Et umådeholdent overforbrug at antibiotika 112-120 tons årligt PLUS det ulovligt indførte er en bombe under vores sundhedssystem.

Faren for resistente bakterier er overhængende og det kan fremover blive svært at kurere en simpel lungebetændelse. 25 pct. af hollandske bønder er bærere af disse resistente bakterier - tallene for danske bønder er pt. lidt lavere.

Naturen og det åbne land tilhører os alle - og ikke kun en lille skare bønder og jordbesiddere.

Naturligvis skal landbrugserhvervet ikke afskaffes, men den nuværende strukturudvikling på landet er helt uacceptabel. Og Danmark er alt for lille til at producere mere end 30 millioner svin årligt.

Der KUNNE være så dejligt ude på landet...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Peder Nielsen

Denne artikel og dit læserbrev: "Landbruget er en dødssejler" af den 26/9, er modige og præcise beskrivelser af landbrugets tilstand, syntes jeg ! - Landbruget er åbenbart en kæmpe som få tør at sige imod.
Mvh

Jens Peder Nielsen

Undskyld; læserbrev: "Landbruget er en dødssejler" af den 27/9.