Læsetid: 2 min.

Værested protesterer over politiets ransagning

Gaderummet, der blev ransaget i forbindelse med Ungdomshus-protesterne, vil nu have ransagningen prøvet ved domstolen
11. april 2007

Gaderummet er et værested for unge hjemløse, og stedet kræver nu politiets ransagning den 3. marts prøvet ved en domstol. Leder af Gaderummet, psykolog Kalle

Birck-Madsen, fortæller hvordan han den 3. marts om morgenen blev ringet op af nogle af de unge brugere, som bad ham om at komme, før-end at politiet ’smadrede det hele’.
Derefter, fortæller Kalle Birck-Madsen, blev telefonen smækket på, og han fik senere at vide, at det var politiet, der havde taget telefonen og afbrudt. Han fortæller, at politiet ikke var interesseret i at vente de 10 minutter, det tog ham at komme frem og åbne ind til kontorerne med fortrolige papirer. I stedet sparkede politiet dørene ind og smadrede karmene, og Gaderummet har gjort skaderne op til over 55.000 kr.

Chefinspektør for Københavns Politi, Per Larsen, kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger, at: »formålet med øvelsen var at anholde de udlændinge, der var kommet hertil i forbindelse med balladen.«
I alt blev omkring 120 mennesker anholdt ved ti forskellige ransagninger.

Uden sko og overtøj
I Gaderummet på Nørrebro blev mellem 20-25 anholdt. Ifølge Kalle Birck-Madsen skubbede politiet alle, der ikke lignede etniske danskere, ud på fortovet uden sko eller overtøj.

»Det er vores brugere, de er her alle lovligt, men politiet interesserede sig ikke for om de havde sygesikring eller papirer. Hvis de så udenlandske ud, blev de taget med. Men i første omgang blev de sat på fortovet i flere timer med plastikhåndjern. Ingen havde sko eller overtøj på, og nogle var i undertøj,« fortæller Kalle Birck-Madsen.
Han fortæller også om en anden bruger af Gaderummet, en skizofren kvinde der blev kropsvisiteret foran 10 mandlige betjente, hvilket hun fandt dybt krænkende.
Advokat for Gaderummet Janus Malcolm Pedersen kan ikke se, at der var nogen begrundet mistanke for at foretage ransagningen, og mener heller ikke den foregik efter reglerne.

»Jeg mener, politiet har foretaget en meget voldsom og brutal ransagning, som er ude af proportioner med det, som var formålet, nemlig at lede efter personer der var skyldige i balladen. Politiet kunne bare have stillet en betjent ved udgangsdørerne og have taget det roligt,« siger Janus Malcolm Pedersen.
I første omgang vil Gaderummets advokat have prøvet ransagningen ved domstolen, og derefter overvejer man en klagesag over politiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her