Læsetid: 2 min.

Valby drømmer videre

FREM's drøm om superligaen er lige så usandsynlig som, at politikerne gør Sydhavnen til et højprioriteret indsatsområde
13. juni 2005

Kraks hjemmeside fortæller, at der er 12 minutter i bil fra Valby Idrætspark til Brøndby Stadion. Målt i udvikling er vejen imidlertid nærmest endeløs. Hvor man i Brøndby i lørdags efter en ubesværet 7-0 sejr over Herfølge kunne fejre hjemmeholdets tiende danmarksmesterskab i fodbold som en cementering af 70'ernes socialdemokratiske vækstfilosofi, da henligger kvarteret omkring Valby Idrætspark som selve sindbilledet på Overførsels-Danmark. Sydhavnen kalder de lokale det. Kgs. Enghave siger de inde på kommunen. Samtidig er der her konstant grobund for utopiske drømme, og det er dem, der holder den lokale boldklub FREM kørende snarere end sponsortække og kändis-tiltrækningskraft. P.t. er FREM - igen - ved at kvalificere sig til Superligaen, det eneste sted, hvor det virkelig er værd at være, skal man tro de danske fodboldjournalister.

Den iagttagelse deler de ikke ude i Valby Idrætspark, hvor der den selvsamme dag FCK blev lanceret, prompte kom en annoncebande op med det enkle budskab 'Vi savner KB'. For et par sæsoner siden var FREM atter i den superliga, man i 1993 blev tvangsnedrykket fra på grund af en økonomi, der ikke var dårligere end så mange andre klubbers, men bare mere usmart, og synlig, skruet sammen. Opholdet blev kortvarigt og nedrykningen forudsigelig efter for mange tætte, tabte kampe. Og Jens Kramer-Mikkelsen holdt op med at møde frem...

I indeværende sæson har der i 1. division, Viasatdivisionen, ikke været i tvivl om FREM's status som tophold, og den tidligere Brøndby-træner Ebbe Skovdahl har fået maksimalt ud af et hold, der på sine bedste dage spiller charmerende kontrabold. Men igen: Lidt for dumme pointtab har skabt unødig spænding. I torsdags tabte man 1-2 ude mod AC Horsens, som efter gårsdagens 2-0 sejr over Skjold er i Superligaen efter sommerpausen. FREM og Haderslev-fornuftsægteskabet Sønderjyske FC kæmper om den resterende plads. I går vandt sønderjyderne 2-0 i Næstved, og ligner en superligadeltager efter sommerferien.

Tyk symbolik

Det vidste FREM-spillerne selvsagt ikke, da de løb på banen mod B93. Den vejrmæssige symbolik var næsten for tyk. Skæbnetunge skyer trak sammen over Sydhavnen, men det viste sig hurtigt, at holdet fra Østerbro levede op til sin bundplacering.

Der var fri passage i venstreside, hvor FREM's Mirko Selak overløb Dan Lübbers efter behag. Til gengæld levede Selak op til det gamle barndomsslogan om at sigte godt og ramme skidt. Og med FREM-skud på overligger og opstander og totalt midtbaneovertag skabte 0-0 ved pausen en vis nervøsitet i køen med grillbrændt kæmpemedister.

Der gik dog ikke mere end 10 min. af 2. halvleg før tilhængerne igen kunne drikke deres fadøl i ro og mag.

Thomas Høyer bragte hjemmeholdet på 1-0 efter længere pres, og da der manglede seks minutter stod der 4-0 på tavlen på mål af ungdomslandsholdspilleren Martin E. Jensen, Lars Brøgger og Tim Ilsø.

Søndagen sluttede i spredt sol og skybrud og en sejr på 4-1, der i teorien stadig gør FREM til superligakandidat. Man skal bare slå Køge ude på søndag, mens sønderjyderne skal tabe hjemme mod Fredericia. At se den situation virkeliggjort svarer til at politikerne gør Sydhavnen til et højprioriteret indsatsområde. Men også her lever håbet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her