Læsetid: 3 min.

Valg alligevel - måske

Godt to uger før palæstinensernes parlamentsvalg kan intet tages for givet. Israel spiller en stor rolle
11. januar 2006

TEL AVIV - Mustafa Barghouti strutter af optimisme. Han er stifter og topkandidat for Palæstinas Nationale Initiativ, et af partierne, som stiller op til det palæstinensiske parlamentsvalg den 25. januar, og taler med Information netop, som han er vendt tilbage til Ramallah efter en tur til Jerusalem.

"Jeg har været i Jerusalem. Ingen standsede mig. Jeg deltog uhindret i helligdagsbønnen i Al Aqsa-moskeen, og jeg var rundt for at møde mine vælgere i hele den gamle by," siger han.

"Nu er jeg 100 procent sikker på, at valget bliver til noget".

For blot en uge siden blev Mustafa Barghouti tilbageholdt af israelsk politi, da han forsøgte at komme ind i Østjerusalem. Men efter at Israel mandag tillod valgets kandidater at føre valgkamp i bydelen, har meget i hans øjne ændret sig, og han benyttede Id el Adha, helligdagen der markerer den årlige pilgrimsfærd til Mekka, som symbolsk lejlighed til at benytte denne ret.

Bange for Hamas

Israelerne har længe stillet sig i vejen for valgets afholdelse i Østjerusalem, som de annekterede unilateralt for at forene Jerusalem i kølvandet på krigen i 1967. Begrundelsen har været uvilje mod at lade det islamiske Hamas, som opstiller til valget, føre valgkamp på 'israelsk' territorium.

Og fordi denne del af befolkningen således var afskåret fra at deltage, besluttede præsident Mahmoud Abbas at holde den endelige beslutning om valgets afholdelse hen til denne sag var afgjort.

Men som anden begrundelse henviste Abbas også til de interne konflikter, hvilket navnlig på Gazastriben har taget et omfang, der gjorde en demokratisk valghandling vanskelig. Imidlertid har mange iagttagere længe peget på at den egentlige begrundelse er, at Fatah, som Mahmoud Abbas står i spidsen for, er nervøse for at tabe valget til Hamas.

Al Aqsa-tv

"Dette er helt sikkert den egentlige grund, og vi har lagt hårdt pres på Abu Mazen (Abbas, red.) for at få ham til at skifte holdning," siger Mustafa Barghouti videre.

"Det lykkedes i går. Det var en stor dag fordi både israelerne og Abu Mazen ændrede holdning. Dermed er vejen banet for valget, som bliver en videreførelse af præsidentvalget og sidste års lokalvalg, hvilket tilsammen er det største demokratiske gennembrud i hele den arabiske verden siden det første kalifat."

Set fra Fatah er Mahmoud Abbas' bekymring imidlertid forståelig. Selv om en udbrydergruppe af unge Fatah-politikere med den karismatiske Marwan Barghouti i spidsen er tilbage i partiet, falder dets vælgertilslutning støt. En meningsmåling fra An Najah Universitetet i Nablus siger i denne uge, at Fatah nu står til 39 pct. af stemmerne, mens Hamas ligger på 31 pct. De fører en effektiv valgkamp, der med bekæmpelse af korruption og arbejdsløshed som markante mærkesager retter en direkte kritik mod årtiers Fatah-styre. Og i denne uge har Hamas lagt op til at effektivisere kampagnen yderligere ved at lancere sit eget Al Aqsa-tv, der med Hizbollahs libanesiske Al Manar tv-station som forbillede i begyndelsen vil sende på Gazastriben.

"Men Hamas vinder ikke," fastholder Mustafa Barghouti.

"Det garanterer vi, for vi har samme mærkesager med gennemsigtighed i administrationen, bekæmpelse af nepotisme og korruption og så videre, og står i meningsmålingen fra An Najah til 13 pct. af stemmerne".

Pres på Israel

Ikke alle er dog så sprudlende optimister, som han er, og ret beset er valget langt fra sikret.

Ganske vist udtalte Israels forsvarsminister, Shaul Mofaz, i går, at man giver lov til at lade Østjerusalems beboere stemme, men Likud-partiets endnu fungerende udenrigsminister Silvan Shalom sagde, at det vil han ikke kunne acceptere, og dette ser den palæstinensiske journalist Hanna Siniora som en stor usikkerhedsfaktor.

"Spørgsmålet om Hamas er slet ikke afklaret," siger han.

"Jeg tror, Hamas vil få endnu flere stemmer, end meningsmålingerne siger, og netop i Østjerusalem står de til at tage alle fire muslimske mandater. Det bryder israelerne sig ikke om, så jeg tager intet for givet."

"Han hæfter sig ved at ordningen om Østjerusalem kun er kommet i stand ved amerikansk pres på Israel. Men idet USA heller ikke bryder sig om Hamas, ser han fare for at dette pres kan falde bort igen.

"Amerikanerne kan simpelthen beslutte ikke at lægge pres på Israel for at give Østjerusalem lov til at stemme," siger Hanna Siniora.

"Så vil Mahmoud Abbas af hensyn til demokratiet være tvunget til selv udsætte det, og det vil kun gøre det endnu vanskeligere at gennemføre senere idet det blot vil styrke Hamas. Meningen med det hele er jo at rydde op i vort interne kaos, men resultatet kan blive det stik modsatte."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her