Læsetid: 3 min.

Valg skaber bosætteranarki

14. januar 2006

TEL AVIV – Som det er tilfældet hvert år, er den palæstinensiske olivensæson, som allerede for nogen tid siden sluttede, blevet ledsaget af, hvad israelsk politi kalder ’høstepisoder’. Det er, når bosættere chikanerer høstarbejdet, enten ved at jage palæstinensere bort fra deres jorde, ved at stjæle de høstede oliven eller i grelle tilfælde ved at ødelægge eller helt fælde træer.
I modsætning til det sædvanlige billede har høstepisoderne i år ikke begrænset sig til tiden, hvor plukningen fandt sted, men fortsætter, hvorfor det er nærliggende at forbinde fænomenet med den politiske usikkerhed omkring ministerpræsident Ariel Sharons alvorlige sygdom, det efterfølgende magtskifte og ikke mindst den israelske valgkamp, som er ved at tage fart.
»Det er jo en kendt sag, at det almindelige bosætter-anarki tager til op til et valg,« siger Lior Yavne. Han er talsmand for den israelske menneskerettighedsgruppe Yesh Din, der lægger et stort arbejde i at registrere høstepisoder.

Kommer fra udposterne
Selvom Lior Yavne tøver med at trække en direkte forbindelse, fordi han opfatter bosættervolden som et konstant problem, mener han nok, at der navnlig i denne tid er noget om snakken. Derfor er han også fuld af undren over myndighedernes oplysninger om, at 778 oliventræer er blevet ødelagt i denne høstsæson.
»Det er politiets tal, og jeg ved ikke, hvordan de er kommet frem til det,« siger han.
»Der findes ingen nøjagtige tal, for det store flertal bliver aldrig anmeldt, fordi de palæstinensiske plantageejere er bange for, at bosætterne kommer igen, hvis de sladrer. Tallet er efter min vurdering mange gange højere.«
Ifølge Lior Yavne sker der ødelæggelser over hele Vestbredden, men de særlige brændpunkter ligger alle nær ideologisk radikale bosættelser og i særdeleshed disses aflæggere, de såkaldte udposter.
Det går således særligt hedt for sig omkring Nablus og i bjergene syd for Hebron, hvor landsbyen Tuwani blev hårdt ramt lige efter nytår.
»Omkring 120 træer er blevet alvorligt beskadiget på mine jorde,« siger Ibraham Ahmad al Amur fra landsbyen.
»Det israelske politi er på vej for at optage rapport, men jeg ved ikke, om det fører til noget.«
I hans tilfælde lever træerne endnu. En israelsk gruppe har lovet at sende eksperter, der skal sikre deres overlevelse, men han ved også, at det vil tage mindst fem år, før de igen bærer frugt.
»Min økonomi har lidt stor skade,« siger han og fortæller, at politidetektiver allerede har fundet fodspor i retning af en udpost ved bosættelsen Maon, der flere gange før har været i politiets søgelys. I bosættelsen hævdede man i går, at den israelske hær »har foretaget en klodset beskæring« af Amurs træer, af sikkerhedsmæssige grunde.

Radikaliserer stemningen
»Bosætterne siger også somme tider, at palæstinenserne selv ødelægger træerne, ligesom de også skulle lægge rottegift ud til deres egne får. Det er jo absurd. Hvorfor skulle de dog gøre det,« spørger den amerikanske fredsaktivist Diana Zimmerman, der gennem det seneste halve år har opholdt sig fast i Tuwani.
»Bosætterne prøver at radikalisere stemningen ved vold.«
Hun ser et nyt dramatisk opgør mellem bosættere og myndigheder nærme sig. Forbindelsen til valget den 28. marts er i hendes øjne helt tydelig, idet Ariel Sharons Kadima-parti går til valg på efterårets rømning af Gaza-stribens bosættelser.
Bosætterne søger at ophidse en stemning for at vise den israelske offentlighed, at Gaza-rømningen var en fejltagelse.

Olmert står fast
I den forbindelse er det derfor interessant, at fungerende ministerpræsident Ehud Olmert fastholder, at tretten nye bosætterudposter, der blev sat op sidst i december, skal fjernes. Disse kan i lige så høj grad som høstepisoderne betragtes som indlæg i valgkampen.
De tre første bliver efter planen fjernet i næste uge, og de øvrige har fået et par ugers forlænget levetid, fordi bosætterne selv har anket sagen for retsvæsenet, og fordi man foretrækker at udskyde opgøret til efter det palæstinensiske valg den 25.
»Olmert har meldt ud, og han ved, han står på fast grund,« siger Lior Yavne.
»Højesteret traf en vigtig afgørelse mod udposter for nylig, og fordi der er kommet så megen offentlighed om høstepisoderne, har jeg også håb, hvad det angår, men vejen går gennem endnu et dramatisk opgør med de radikale bosættere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her