Læsetid: 2 min.

Valget i Libanon er uafgjort

Modsat tidlige forventninger har oppositionen ikke automatisk flertal i det kommende parlament
20. juni 2005

TEL AVIV - Den politiske udvikling i Libanon slog endnu et par kolbøtter i forbindelse med fjerde og sidste runde af parlamentsvalget, som blev afviklet i går i landets nordlige dele. Selv om det endelige resultat først foreligger med sikkerhed i løbet af i dag, lå det allerede i går fast, at Saad Hariri, der er oppositionens spidskandidat og ligner landets kommende ministerpræsident, ikke formåede at høste tilstrækkeligt med stemmer til at erobre et flertal af parlamentets 128 pladser.

"For fire uger siden, da valget startede, regnede de fleste med, at Hariri-oppositionen ville få 80 eller 90 af pladserne, hvilket ville have skabt den stabilitet, landet har så hårdt brug for, men nu står alt åbent og den virkelige kamp mellem fraktionerne skal først nu til at begynde," siger den jordanske analytiker Hani Khourani til Information.

Aoun ikke præsident

Begyndelsen så ellers lovende ud for Saad Hariri, da han for fire søndage siden sejrede stort i Beirut. Søndagen efter erobrede Hizbollah, som er i valgforbund med Hariri, samtlige 25 mandater, som var på valg i Sydlibanon.

Men så begyndte det at køre skævt. Sidste søndag i Shoufbjergene og det centrale Libanon led Hariri-koalitionen et skuffende nederlag. Dette skyldtes dels druserlederen Walid Jumblatt, som her var på hjemmebane og klarede sig godt, og ikke mindst valgets sorte hest, eks-generalen Michel Aoun, som stormede frem.

Syrien styrket

Aoun appellerede før valget til Hariri om samarbejde, men blev afvist. I stedet gik han enegang og har på det seneste inkluderet Hariri i de anklager om korruption og nepotisme, som er blevet hans mærkesag, og det har tilsyneladende bidt sig fast i vælgerbefolkningen. I løbet af sidste uge var det på tale, at Michel Aoun kunne blive præsident i stedet for den stærkt pro-syriske Emile Lahoud, som Hariri ønsker fjernet, hvortil Aoun svarede, at han bedre kunne gennemføre sine politiske mærkesager som parlamentariker og derfor ønsker Lahoud bevaret på posten.

Dette var ugens politiske bombe, der medførte, at de pro-syriske grupper, som står stærkt i det nordlige Libanon, kastede hele deres vægt bag Aoun, som egentlig gik ind i valget med et stærkt anti-syrisk budskab.

Da valgstederne åbnede i går, havde Hariri 45 mandater fra valgets tre første runder, og skulle således mønstre yderligere 20 af de 28, der var på valg, for at sikre sit flertal. Men på grund af de seneste udviklinger, så dette fra første færd umuligt ud, og sidst på dagen så ingen iagttagere udsigt til nogen Hariri-sejr.

"Situationen i Libanon er med andre ord uafgjort," siger Hani Khourani videre. "Hariri har lagt sig ud med Aoun, som er blevet en virkelig magtfaktor, Syrien er blevet styrket, ved at Lahoud bliver siddende, og den kommende tid vil vise, om dette er oplægget til ny strid i landet, eller om de kan finde et kompromis."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her