Læsetid: 2 min.

Valgforskere spår smæk til S

Helle Thorning-Schmidts nedtur vil efter alt at dømme koste partiet dyrt ved kommunalvalget, spår forskere
10. september 2005

Selv om Socialdemokraternes kongres i morgen er koreograferet til at skjule den vælgermæssige nedtur og interne splid, så venter der partiet en hård dom ved kommunalvalget i november.

Det vurderer to forskere med ekspertise i kommune- og folketingsvalg.

"Normalt så løber Socialdemokraterne en del af det, de står til at tabe på landsplan, ind igen. De klarer sig groft sagt 20 procent for godt ved kommunalvalget. Men denne gang vil de blive ramt dobbelt hårdt," siger lektor i samfundsfag ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch.

Årsagerne er for det første, at den nye kommunalreform indebærer, at alle de landsdækkende partier ser ud til at stille op i samtlige nye 98 kommuner. Indtil i dag har både SF og Enhedslisten haft svært ved at finde stille kandidater i mange kommuner - og de stemmer er gået til Socialdemokraterne.

Samtidig betyder det stadig mere, hvordan et parti begår sig på landsplan, mener Roger Buch.

Og da pilen peger nedad for Socialdemokraterne, trækker også denne tendens i retning af et ydmygende valgnederlag for formand Helle Thorning-Schmidt, lyder forskerens vurdering.

Øretæver i vente

Professor ved statskundskab i Århus Søren Risbjerg Thomsen vurderer også, at Socialdemokraterne kan vente sig øretæver ved valget.

"Med de nuværende målinger som pejlemærke er det meget svært at forestille sig, at Socialdemokraterne skulle gå ud af kommunalvalget som den store sejrherre," siger han.

Og de landspolitiske målinger ser da heller ikke gode ud for Socialdemokraterne.

En måling foretaget af Søren Risbjerg Thomsen for internetstedet Altinget viser, at partiet står endnu svagere end ved valget i 2005. Et valg, der ellers blev beskrevet som et katastrofevalg - også internt i partiet - og som var den udløsende årsag til at Mogens Lykketoft trådte tilbage som leder.

En lille joker i spillet om byrådspladser og borgmesterkæder er lokalpatriotismen.

Lokalpolitik handler nemlig ikke altid om politisk tilhørsforhold, og en ganske stor del af befolkningen stemmer forskelligt ved kommunalvalg og folketingsvalg. Og denne gang kan det også få betydning, forudser Søren Risbjerg Thomsen.

"Man kan sagtens forestille sig en situation, hvor folk stemmer udfra deres gamle kommune i stedet for ud fra deres politiske tilhørsforhold. At man f.eks. støtter en lokal venstremand, der forventes at varetage lokale interesser frem for en socialdemokrat, der kommer fra den modsatte ende af den nye storkommune," siger han.

Helles skyld?

Kommunevalget til november bliver Helle Thorning-Schmidts første møde med vælgerne.

Selv om et nederlag kan tage luften ud af Helle Thorning-Schmidts anstrengelser frem mod næste folketingsvalg, mener lektor Roger Buch dog ikke, at formanden sidder med ansvaret for et eventuelt nederlag:

"Hvis man tegner en kurve over Socialdemokraternes styrke siden 1920'erne, så har partiet stille og roligt arbejdet sig nedad. Den grundlæggende tendens er ikke til at tage fejl af: Det handler ikke om, at formanden hedder Krag, Anker eller Lykketoft, men om, at partiet har et strukturelt problem i forhold til vælgergruppen," siger Buch.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her