Læsetid: 3 min.

'Vandene skiller her'

Information har inviteret miljøminister Connie Hedegaard med til snigpremiere på Al Gores nye klima-dokumentar 'En ubekvem sandhed'. 'Filmen understreger, at vi faktisk kan gøre noget,' siger kvinden ved roret i dansk miljøpolitik
13. september 2006

"En dag vil vores børnebørn måske spørge; 'hvorfor gjorde vores bedsteforældre ikke noget, da de indså, hvilken vej det bar hen?'"

Det er er en af de afsluttende bemærkninger i Al Gores nye dokumentarfilm 'Den ubekvemme Sandhed' om den globale opvarmning.

Over popcorn i polstrede sæder blev en fuld sal i Dagmars store biograf i København tirsdag aften konfronteret med den tidligere amerikanske præsidentkandidats intense og faktafyldte gennemgang af fremtidens klimaudfordringer.

Information havde inviteret til snigpremiere på filmen, og en af gæsterne var den danske miljøminister Connie Hedegaard. Hun var efter filmen ikke i tvivl om, at der nu skal gøres alt for at undgå børnebørnenes bebrejdelser. Og hun er enig i en af filmens helt centrale pointer: Kampen mod klimaforandringerne er et spørgsmål om moral.

"Vandene skilles her. Der er en kløft imellem dem, der siger 'lad os vente og se' og dem, der holder fast i, at vi ikke kan tillade os det privilegium. Det er ikke noget, vi leger. Vi kan simpelthen ikke længere være bekendt ikke at bekymre os," siger Connie Hedegaard efter filmen.

Men ifølge miljøministeren skal filmens mange skræmmende fakta om smeltende gletchere og stigende vandstande ikke efterlade os handlingslammede.

"Det stærkeste ved filmen er, at den understreger, at vi faktisk kan gøre noget," siger hun.

Intet uden USA

Filmen dokumenterer, hvordan stigningen i de globale temperaturer følger stigningen i den menneskeskabte CO2-udledning, primært fra brugen af fossile brændsler.

Ifølge Connie Hedegaard skal der arbejdes på mange fronter for at stoppe den udvikling.

"Herhjemme må vi arbejde for at få integreret klimaspørgsmålet i alle politikområderne. Det skal ikke blot være noget, man snakker om i Miljøministeriet," siger Hedegaard.

Men indsatsen kræver også øget globalt samarbejde. Ifølge ministeren bør EU- landene sammen lægge hovedet i blød for at lave en endnu stærkere opfølgning på Kyoto-aftalen, men ministeren understreger vigtigheden af at få de lande, der endnu ikke har underskrevet aftalen - ikke mindst USA - med i den fælles indsats. Og hun er optimistisk.

"Debatten i USA bevæger sig uge for uge. Sindene er ved at være åbne for fakta, så Al Gores film kommer på det helt rigtige tidspunkt," siger Connie Hedegaard.

Kan ikke følge Lomborg

I denne uges udgave af Ugemagasinet Mandag Morgen langede Connie Hedegaard ud efter regeringens tidligere miljørådgiver, Bjørn Lomborg, efter at han ved et møde arrangeret af Jyllands-Posten gik i rette med Al Gores konklusioner. Blandt de fremmødte journalister var der derfor ikke overraskende, stor interesse for at få uddybet kritikken. Ministerens kommentar var klar:

"Jeg kan på ingen måde følge Bjørn Lomborg. Han anerkender tilsyneladende nu, at vi har et problem, men siger så i stedet , at vi skal vente 50 år med at forholde os til det. Det giver ingen mening, og det mudrer debatten," siger Connie Hedegaard og konkluderer: "Jeg er politiker, ikke videnskabsmand, men jeg har ikke hørt om nogen med forstand på klima, der kan tilbagevise de fakta, der bliver fremlagt i filmen."

Men det er ifølge miljøministeren ikke kun politikerne, der har ansvar for at holde igen på den globale temperatur.

"Der er den store miljøpolitik, som politikerne står for, men der er også den lille politik, som vi alle sammen er med til at forme igennem vores forbrug og alle de små valg, vi træffer hver dag. Vi må arbejde sammen om at sætte bindende målsætninger og få de store internationale aftaler i hus, men vi kommer ingen vegne, uden at vi alle sammen tager et personligt ansvar," lyder opfordringen fra miljøminister Connie Hedegaard.

Information anmelder fredag filmen En ubekvem sandhed, der kan ses i en række danske biografer fra den 15. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her