Læsetid: 4 min.

Varme drenge og piger på sjov

Tom Wolfe er atter tilbage med en lang, fornøjelig og letfordøjelig roman, der ikke bør gøre nogen fortræd
11. januar 2007

Tom Wolfe - USA's vel nok mest interessante middelmådige romanforfatter - gav for nylig udtryk for, at de bedste amerikanske skribenter for tiden skriver non-fiction.

Som det så ofte er tilfældet, når den i dag 75-årige Wolfe lufter sine meninger, bliver der klippet en tå for at skære meningen ud i pap, men hvad end man så måtte mene om den amerikanske skønlitteratur, har han ganske ret i at non-fiction-genren trives. Og endnu bedre kunne det såmænd stå til for den nye amerikanske new journalism, hvis den gamle new journalisms måske mest prominente navn havde valgt at fortælle sin seneste historie på den facon i stedet for i romanform.

Jeg er Charlotte Simmons er en helt igennem underholdende mobbedreng af en satire om en 18-årig pige, der sprudlende af forventninger om at erobre verden med sit intellekt starter på det fornemme Dupont University blot for at erfare, at åndslivet på stedet ikke danner de studerende men derimod korrumperer dem.

Alting går op i druk, høj musik, PS3-spil, Diesel jeans, fester og ikke mindst "sex, sex! Det fyldte luften side om side med brint og ilt! Hele campus var klam af det! Opsvulmet af det! Oliesmurt af det! Proppet til halsen i det! Snurrede af det! I en tilstand af døgnet-rundt-ophidselse af det! brunstbrunstbrunstbrunstbrunstbrunst - "

En atmosfære af urtid

Charlotte selv kommer fra en isoleret flække højt oppe i North Carolinas bjerge, hvor hun er vokset op i "en atmosfære af urtid" uden biograf, indkøbscenter, sex, børsmæglere eller magasinet Cosmopolitan samt med en mor, der i simple, landlige vendinger formaner hende om, at "der er ingen som ka' få os til og gøre noget, hvis vi har besluttet, vi ikke vil."

I modsætning til de fleste moderne læsere, der formodentlig er klar over, at unge mennesker kan lide at feste, dyrke sex og høre musik, kommer livet på campus således bag på Charlotte, og scenen er derfor sat for to groft karikerede verdener på kollisionskurs. Spørgsmålet er naturligvis, hvor længe der skal gå, inden Charlotte bliver presset til at gøre noget, hun "ikke vil".

Udover Charlottes dannelsesrejse skildrer Wolfe også tre unge fyres skæbner på universitet. Jojo er den eneste hvide på det højt estimerede basketballhold, og som sådan en levende legende på campus; Adam er en fattig og flittig studerende, der ligesom Charlotte er frustreret over det lave akademiske niveau på universitet, mens Hoyt er en gennemført drønnert, hvis vægttrænede krop og store ego kommer ham til gode, da han en nat overmander den californiske guvernørs bodyguard, mens denne - den californiske guvernør - får sig et blowjob af en yndig studerende.

Blowjobnatten

De tre fyres skæbne kædes sammen, da Adam vil publicere Hoyts historie i universitetsavisen; da Jojo tvinger Adam til at skrive en opgave for ham, og da "blowjobnatten", som den kaldes, begynder at gøre væsen af sig ude omkring i landet. Undervejs forelsker Adam sig i Charlotte, der på sin side falder lidt for Hoyt og i øvrigt vækker Jojos interesse for græsk filosofi og fransk -

Enkelte passager - specielt basketballafsnittene samt Hoyt og hans medstuderendes fest i Washington - tangerer den fine indledning på Wolfes mest vellykkede roman, En stor mand (1998), hvor forfatteren på baggrund af den aldrende Charlie Crokers absurde væddemål om, hvorvidt han kan skyde han-spurve på dagens jagt, stiller skarpt på maskulinitetens bedagede pejlemærker.

Ambitiøse mænd og deres drifter samt spændingerne mellem sorte og hvide i det moderne USA har altid været Wolfes største styrker, og man kunne have ønsket sig, at han denne gang havde glemt alt om den småkedelige, groft karikerede og utroværdige Charlotte Simmons og i stedet skrevet en bog om universitetsbasketball.

Gerne i non-fiction-form og eventuelt med en talentfuld og aggressiv hvid fyr, der bliver truet af de talentfulde og aggressive sorte spillere omkring ham, i centrum.

Så ville den moralske Wolfes tankevækkende pointer og indsigt i subkulturens koder måske for alvor være kommet til sin ret - og vi ville være sluppet for sætninger som, "sådan som kvinder kan se ud, når mænd mander sig op og skælder dem ud", og "han kunne ikke vide det, men han var opfyldt - gennemstrømmet - af en kærlighed til en kvinde som kun en jomfru kunne føle."

Som en svensk krimi

Derved ikke sagt, at Jeg er Charlotte Simmons er nogen dårlig roman. Den er både fornøjelig og letfordøjelig, og som tilfældet er i både Forfængelighedens bål (1987) og En stor mand løser det meste sig sådan nogenlunde til slut, hvorfor man efter endt læsning sidder ganske godt tilfreds tilbage med en følelse af, at alting har sin forklaring ligesom i en bog af John Grisham eller en svensk krimi.

Desuden er der format over den danske oversættelse, der er begået af Mich Vraa i fuld tillid til, at læserne har så megen kendskab til den amerikanske ungdoms jargon, at langt de fleste slangudtryk får lov at folde sig ud i originalversionen.

Desuden har Vraa - i modsætning til denne signatur - har haft tålmodighed nok til på computertasterne at finde de gådefulde tegn og grammatiske krumspring, som den opfindsomme Wolfe bruger, når han af den ene eller anden grund ikke føler sproget rækker. Samt mod nok til at undlade at gengive familien Simmons rurale udtale af diverse ord, som i den amerikanske version af romanen ellers flere gange skrives i kursiv, efter at den egentlige replik er faldet, for lige at slå fast, at Charlotte er fra landet - "keer" ("care"), "free-uns" ("friends"), "tayun" ("town") og så videre.

Skulle man have lyst, er der således slet ingen grund til ikke at læse Jeg er Charlotte Simmons på dansk i stedet for på originalsproget. God fornøjelse.

* Tom Wolfe: Jeg er Charlotte Simmons. Oversat af Mich Vraa. Lindhardt og Ringhof. 676 sider. 399 kr. ISBN 0-374-28158-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her