Læsetid: 3 min.

Den varme grød

7. september 1999

"Vi vil ikke som aktionær pålægge Danisco at skulle indtage særstandpunkter."
Henrik Fænøe, Lønmodtagernes Dyrtidsfond
"Etik og sund forretning kan blive én og samme sag hvis forbrugerne vender sig mod de gensplejsede produkter."
Bjarne Graven, fondsdirektør, ATP

ANSVAR MIG HER og ansvar mig der. Sjældent er det langmodige ord blevet misbrugt så mangesidigt som på Daniscos generalforsamling i går. Alle overgik hinanden i ansvarlighed, men først og fremmest blev ordet dog brugt i betydningen at tjene penge til aktionærerne. Shareholder value, som det hedder ved den slags lejligheder.
Anledningen til de ansvarsfulde ord var ikke kun at Daniscos aktier i går var faldet 25 procent i kurs siden sidste generalforsamling. Anledningen var især folketingsmedlem Frank Aaen, Enhedslisten, og hans Forening af Kritiske Aktionærer. Det blev konstateret at foreningen ejer mindre end 0,01 procent af den på generalforsamlingen repræsenterede aktiekapital. Men en enkelt aktie var jo nok til, at Aaen og hans rådgiver i dagens anledning, journalist Knud Vilby, kunne få ordet og foreslå, at Danisco trækker sin ansøgning om markedsføring af en gensplejset roe tilbage.
Det forslag faldt ikke i god jord. Hverken i bestyrelsen eller blandt ejerne af de resterende 99,99 procent af den aktiekapital på 426.165.260 kroner, der var repræsenteret Radisson-SAS-hotellets ballroom.
ATP ejer godt 14 procent af Daniscos aktier. Lønmodtagernes Dyrtidsfond ejer ca. 5 procent. Dertil kommer PFA og en række pensionskasser, så lønmodtagerkapital og deslige i alt ejer knap 40 procent af koncernen. Frank Aaen havde håbet på, at de ville støtte forslaget, eftersom meningsmålingerne viser, at et flertal af de lønmodtagere, hvis penge de forvalter, er modstandere af gensplejsede fødevarer.
Men nej. Hverken ATP eller LD føler sig kaldede til at markere en etisk profil eller miljøpolitisk holdning i den sag. Det nærmeste man kom, var følgende ord fra ATP-fondsdirektør Bjarne Graven: "Vores formål i loven er et højt afkast - under hensyn til den risiko vi løber." Han opfordrede Daniscos bestyrelse til at tænke sig grundigt om. Risikoen for at få modvillige forbrugere imod sig kunne jo gå hen at blive for stor.
Danisco-bestyrelsens formand, Hugo Schrøder lovede, at den vil "overholde de allerstrengeste sikkerhedsregler" og "vise en total åbenhed" og "vurdere om forbrugerne ønsker produktet" og "naturligvis respektere den tænkepause, myndighederne måtte beslutte."

VILJEN TIL ligefrem at hjælpe politikerne med at træffe beslutningen, kan ligge på et meget lille sted. Og det forstå man egentlig godt.
Ganske vist har Vilby ret, når han kritiserede Daniscos samarbejdspartner Monsanto for den meget agressive markedsføring og den ensidige, meget upædagogiske satsning på planter, der er resistente over for Monsantos eget sprøjtemiddel, Roundup. "Det gør det næsten umuligt for de skeptiske forbrugere at få indflydelse uden selv at reagere meget aggressivt," sagde Vilby - og understregede, at erhvervsvirksomhederne kommer i knibe hvis forbrugerne får det indtryk, at det kun er myndighederne, ikke virksomhederne, der tager risikoen alvorligt.
Men set fra Daniscos side må man jo indrømme, at det indtil for nylig var politikerne, der tog risikoen mindst alvorligt. De fleste politikere var begejstrede for bioteknologien slet og ret fordi den var ny og så ud til at kunne skabe vækst og beskæftigelse.
Først da befolkningerne i det nordlige Europa skiftede holdning, begyndte politikerne at gøre det. Og beslutningsprocessen i EU er stadig præget af, at politikerne går som katten om den varme grød. De er nervøse for, om et lille juridisk fejltrin kan udløse en stor handelskrig med USA. Og de er sikkert også ubehageligt til mode ved at skulle gå imod en udvikling, de selv har anstrengt sig meget for at fremme. Med nøjagtig samme argument som Danisco bruger nu: Tænk hvis vores land skulle blive hægtet af toget og stå bagest i køen!
Det fjerner dog ikke kattepinen fra Danisco. Hvis de trækker deres ansøgning, risikerer de at miste penge. Hvis de ikke trækker deres ansøgning, risikerer de at miste endnu flere penge. Av sagde katten.es

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her