Læsetid: 2 min.

Bliver varme hænder kolde?

Nye jobcentre samler sagbehandleres og jobkonsulenters kompetencer ét sted, og målretter beskæftigelses-indsatsen. Fint nok, men vi risikerer at miste dem, der har det sværest, lyder advarsler
2. december 2006

Ét beskæftigelsessystem med én indgang. Fra 1. januar 2007 lægger alle kommuner Arbejdsformidlingen (AF) sammen med kommunernes egne beskæftigelsesforvaltninger. Den ændring foregår ikke smertefrit, ved man blandt andet fra Københavns Kommune.

Frank Ebsen, leder ved Center for Forskning i Socialt Arbejde, mener, at det er de svageste, der bliver taberne i omlægningen til jobcentrene.

"Det handler selvfølgelig om, hvordan det enkelte jobcenter håndterer omlægningen. Men der er ikke tvivl om, at det er matchgruppe fire og fem - dem der har været ledige længe og er mindst ressourcestærke - der bliver taberne her," siger han. Den nye struktur giver muligheder, men rammerne på nuværende tidspunkt er ikke befordrende, mener Ebsen.

Fællestillidsrepræsentant for socialrådgiverne under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, Vinnie Eliasen, siger:

"Fordelene ved jobcentrene kan være, at der kommer mere fokus på job, og at der bliver opbygget ekspertise på bestemte områder. Bagdelen kan være, at helhedssynet på borgeren forsvinder."

Hun nævner som eksempel folk, der kommer ud af fængsel, som gerne vil gerne i job. Det er svært som straffet, og derudover kan der være problemer som misbrug, eller at man er boligløs. De vil - som en række andre svage grupper - komme til at cykle rundt i systemet, mener hun.

Vanvittigt bureaukrati

Et af problemerne er også, at der i de senere år er kommet mange flere regler på området. Ebsen siger:

"For at få det her til at fungere, er man nødt til at opgive at styre i detaljen, fordi alt viser, at det er kontraproduktivt. Som det ser ud nu, fokuserer vi på regler i stedet for borgeren," siger han.

Henning Breinholdt, formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener også, at det enorme bureaukrati er et problem for de nye jobcentre.

"Der er stor usikkerhed på landsplan om, hvordan det her skal fungere,"

"Det at komme på arbejdsmarkedet er enormt vigtigt, men ressourcemæssigt kan man godt være i tvivl om, hvor seriøst politikerne mener det her," siger Breinholdt.

Ifølge Breinholdt vil det nok især være de store kommuner, der vil få svært ved at leve op til ideen med en mere håndholdt arbejdsmarkeds- indsats over for den enkelte borger.

"For at de her centre skal fungere kræver det tætte samarbejder mellem de forskellige sagsbehandlere og konkrete overgivelser fra den ene sagsbehandler til den anden. Det bliver svært i de store kommuner," siger han.

Kold kynisme

Med de nye jobcentre over hele landet sker der en markant kursændring, hvor der stilles skarpt på arbejdsparathed. Flere steder lyder ryster om, at man derved fjerner sig fra det helhedssyn på borgeren, der ellers har præget det sociale arbejde.

Socialdemokratisk beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Jakob Hougaard, siger i den forbindelse:

"Jeg køber ikke denne her med, at man nu går fra de varme hænders politik til 'arbejd-arbejd'-politik. For mig at se har der ligget en kold kynisme i at lade folk gå i årevis uden at undersøge, hvad de egentlig har af ressourcer. Der er faktisk meget varme i at få folk videre i deres liv."

Også Allan Gross-Nielsen, formand for de private jobrådgiveres brancheforening, mener, at en målrettet jobpolitik er den bedste vej at gå.

"I bund og grund må vi jo enten sige, at vi ikke tror på dem, eller også må vi sige, at vi tror på dem, men så må vi også gøre noget ved det."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu