Læsetid: 3 min.

Men I ved det jo ikke

11. oktober 2005

Kære journalister, redaktører, politikere og kvindesagsforkæmpere.

Jeg håber, I er stolte. I fik slagtet Jørgen Leth - den liderlige buk, gamle gris, liderbasse, og hvad i ellers har kaldt ham. I fik ham offentligt henrettet, uden rettergang.

I havde jo også massive beviser imod manden. Med egne ord skrev han, hvordan han oplevede det at have sex med en 17-årig pige på Haiti. Det må være bevis nok til at ligge mandens liv i ruiner. For ikek at glemme jeres vigtigste bevis af alle. Folkestemningen, som var sportschef på TV 2, Morten Stig Christensens, vigtigste begrundelse for at fyre ham.

Hvad er egentlig Jørgen Leths forbrydelse? Han har tilladt sig at skrive om et seksuelt forhold i et sprog, der ikke falder i jeres smag. I en erotisk leg må han ikke se sig selv i rollen som den hvide herremand. Det skal være forbudt. Vi skal øjeblikkeligt have indført et tankepoliti. Hvor alt, der er forkert, efter jeres holdning skal udrenses.

Men hvad med den 17-årige pige, råber I højt. Ja, hvad med hende? Har i spurgt hende, hvad der foregik på Jørgen Leths lagner?

Nej, det behøver I ikke, for jeres politisk korrekte moral er den ypperste af alle. I ved alt om, hvordan pigen pr. definition er blevet udbyttet af den hvide mand, fordi hun var fattig og sort.

Det er aldrig faldet jer ind, at der måske var en gensidig tiltrækning mellem den unge pige og den gamle mand. Ingen ved det. Sikkert ikke engang Jørgen Leth. I behøver jo heller ikke at spørge.

For jeres moral er så ren, at I kan overføre den til en fremmed kultur flere tusinde kilometer væk. Hvis I synes, at det er ulækkert, at en hvid mand går i seng med en ung, sort pige og derefter betaler hendes uddannelse - ja, så er det forkert for alle.

Lynchning

Men kære, forargede medborgere; Haiti er ikke Danmark. Deres kultur og moral er ikke som vores. Nej, svarer I, men ligegyldig hvor på kloden man befinder sig, må man ikke udnyttet andre mennesker.

I har ret. Men I ved jo ikke, om pigen blev udnyttet. I kan ikke se ind i hendes hoved. Hun har ikke skrevet en bog eller er blevet spurgt.

For det er det, som er kernen i jeres lynchning. Jørgen Leth har skrevet om noget, han gerne ser foregå eller kunne tænke sig foregå på lagnet.

Men det er dog de færreste læsere, der rent faktisk ser ham stå med hvid tropehjelm og ridepisk i soveværelset. En fornuftig læser kan godt forstå, at når Jørgen Leth skriver: "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil..." så ligger der måske ønsketænkning bag den gamle mands ord.

Men som skrevet, jeg ved det ikke. I ved det ikke. Så lad bogen være bog. Og find nogle beviser, der hører til i en retssal.

For det er et alvorligt problem, hvis kunstnere fremover skal straffes for at være ærlige. Jamen, svarer I, man må ikke bryde loven. Nej, det har i ret i. Men det groteske i den her henrettelse er, at Jørgen Leth har mistet alt.

Ikke fordi han smuglede hash, som er ulovligt i hele verden. Men fordi han tillod sig at skrive om sin fantasi, når han dyrkede sex med den unge pige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her