Læsetid: 2 min.

Ved Fidels skæg

På et lille museum i Havana kan man blandt andet erfare, at Fidel Castro har været udsat for 638 attentatforsøg, hvoraf nogle ikke har været mod hans liv, men mod hans skæg
16. august 2006

HAVANA - På 5a Avenida, 5th Avenue, der i Havana ligger i bydelen Playa, har indenrigsministeriet et interessant lille museum, hvor man kan studere anslag mod revolutionen og anslag mod Fidels person. Siden revolutionen har Fidel været udsat for intet mindre end 638 attentatforsøg, hvoraf nogle ikke har varet mod hans liv, men mod hans skæg. Skægget var især i revolutionens første år stærkt symbolsk eftersom alle de oprørere, der kom ned fra bjegene, havde ladet skægget stå.

Langt de fleste attentatforsøg, der har været planlagt, har drejet sig om at skyde Fidel enten på nært hold eller på lang afstand. Mere fantasifulde attentatmænd har planlagt at putte gift i hans sodavand eller eksplosiver i hans cigar. Engang, da han var på besøg hos Salvador Allende, havde gerningsmænd gemt et skydevåben i det kamara, der skulle optage Fidels tale.

Museet giver en det indtryk, at Fidel enten er udødelig eller meget heldig, og rygter vil da også vide, at han har gennemgået de første ind-vielsesritualer Santería-religionen, og at det i virkeligheden er det, der beskytter ham.

Fidel er interessant, fordi han på godt og ondt udgør en af den slags faderskikkelser, der forlængst er afgået ved døden i Europa. På ondt fordi et samfund, der foregiver at ville løse alles problemer, har det med at tage initiativet fra folk. Under mit ophold herovre har jeg mødt mange cubanerne, der på en eller anden måde forventer, at løsningen på deres problemer vil komme fra nogle andre. Udefra. Men det er også svært, når man lever i et samfund, der lider af en så fatal mangel på information som det cubanske.

Cubanerne lever i konstant usikkerhed. Og det selvfølgelig endnu mere, når Fidel er syg. Når en fest slutter tidligt, gætter man på, at det er, fordi det er upassende at feste, når kommandanten er syg. Når 5a Avenida, som det var tilfældet i dag, er spærret, kan man kun gisne om, at det var fordi, Fidel skulle eskorteres hjem fra hospitalet. Men man ved det ikke. Man ved heller ikke, hvorfor reserven er kaldt ind. Eller hvorfor de spiller militærmusik på Radio Rebelde.

Efter et af de mange attentatforsøg erklærede Fidel, at hvert eneste beboelsesområde i Cuba skulle forsynes med en CDR-komite, en komite til forsvar for revolutionen. Disse komiteer skulle holde øje med kontrarevolutionære anslag i nærområdet, og de blev selvfølgelig straks de rene sladdercentraler. Nogle mener, at komiteerne giver almindelig nabo-misundelse lidt for gode vækstbetingelser. Andre mener, at CDR-komiteerne naturligvis er hævet over den slags.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her