Læsetid: 3 min.

Vejen banet for velfærdsaftale

Ved at koncentrere sig om pensionsalder og aktivering er regeringen kommet nærmere på en velfærdsaftale
7. december 2005

Danskerne kan med stor sikkerhed se frem til en højere tilbagetrækningsalder. Og hovedparten af de i den erhvervsaktive alder, som i dag står uden for arbejdsmarkedet, vil mærke et øget pres for at blive en del af det arbejdende folk. Det står stort set fast, efter at politikerne onsdag for første gang kunne udtale sig om reformbehovet på baggrund af Velfærdskommissionens samlede rapport.

Hovedparten af de politiske partier, som ventes at indgå i en velfærdsreform, anerkendte da også kommissionens hovedpræmis, nemlig det grundlæggende behov for reformer. Til gengæld er der fortsat uenighed om størrelsen af reformerne, og især på hvilke områder behovet er størst.

Formentlig derfor slog statsminister Anders Fogh Rasmusen (V) i sin kommentar også fast, at regeringen i sit oplæg vil holde sig til to områder: Tilbagetrækningsalder og øget aktivering af specielt indvandrere.

- Det er de helt centrale elementer, hvis vi skal sikre fremtidens velfærdssamfund, siger Fogh, som dermed også udelukker en række andre forslag fra Velfærdskommissionen fra at indgå i forårets velfærdsforhandlinger. Det drejer sig især om skatteomlægninger, men også f.eks. forkortelse af dagpengeperioden.

Det er især skuffende for De Radikale og regeringspartneren De Konservative, der begge gerne havde set skatteomlægninger. Begge partier er dog så determinerede på reformbehovet, at det ikke bringer deres medvirken i fare. I Venstres bagland ville man formentlig også gerne have købt den forkortelse af dagpengeperioden fra 4 til 2,5 år, som er et af forslagene fra Velfærdskommissionen. Med sit klare snit har statsministeren imidlertid banet vejen for i hvert fald at få Socialdemokratiet med, og dermed er han kommet væsentligt nærmere i at opfylde sit løfte om, at der skal være et bredt flertal bag reformen.

Den socialdemokratiske leder, Helle Thorning-Schmidt, erklærer sig da også tilfreds med, at regeringen vil udelukke mange af de socialdemokratisk uspiselige elementer i Velfærdskommissionens rapport. Samtidigt beklager hun dog, at regeringen har flyttet uddannelsesreformerne over i Globaliseringsrådet og heller ikke vil tage nedslidning på arbejdsmarkedet med.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi skal kigge på tilbagetrækningsalderen, og så skal vi selvfølgelig også kigge på, om vi kan sikre, at der er flere mennesker, som er på arbejdsmarkedet. Og her er den store udfordring integrationen, siger Thorning-Schmidt, der understreger, at hendes parti ikke møder op med ultimative krav til forhandlingerne.

Selv om der formentlig er lidt skuffelse hos både De Konservative og De Radikale, anerkender man dog blankt, at det er en god idé at starte med at koncentrere sig om et par områder.

- Alting skal ikke nødvendigvis laves på én gang. Det kan godt være, at vi ikke kan blive enige om det med skat, men mit bud er, at det kommer på et senere tidspunkt, siger således den radikale leder, Marianne Jelved.

Og den konservative vicestatsminister, Bendt Bendtsen (K), nøjes med at konstatere, at han er glad for Velfærdskommissionens anbefaling af at sænke skatten på arbejde. Det sker velvidende, at regeringen officielt gerne vil have skattelettelser, "men først når det økonomiske råderum er til det", som også statsministeren gentog onsdag.

Ved at koncentrere sig om tilbagetrækningsalderen kan største knast ende med at blive regeringens normalt loyale støtteparti Dansk Folkeparti, der ser det som en af sine hovedopgaver at holde hånden under pensionisterne.

Partileder Pia Kjærsgaard erklærer sig dog klar til "nænsomme" justeringer, som også statsministeren har formuleret det.

- Det er meget økonom- og ekspertfikseret. Det er ikke den store kunst at fremstille et regnestykke, der ser afbalanceret ud. Den store kunst er, at man politisk træffer ordentlige beslutninger og får befolkningen med på dem. Der er jeg enig med statsministeren i, at reformer skal være nænsomme, og at utrygheden ikke skal øges. Tværtimod, siger Pia Kjærsgaard.

Kun SF og Enhedslisten har på forhånd meldt sig ud af forhandlingerne. Statsministeren understregede godt nok, at de vil få budet, men begge partier konstaterede allerede onsdag, at der efter deres opfattelse nærmere var lagt op til en afvikling af velfærdet end en sikring af det.

Rapporten sendes nu til høring hos 30 forskellige organisationer, hvorefter regeringen senest ved udgangen af februar fremlægger sit forslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her