Læsetid: 2 min.

Vejene omkring San Francisco

Thomas Bredsdorffs livlige rejsebreve
6. februar 2006

Hverdagen i Europa ville se meget anderledes ud, hvis det ikke var for Californien. Dér opfandt de McDonald's burgere, supermarkederne og de asfalterede landeveje. Derfra kom studenteroprøret, pc'en, Levis' cowboybukser med kobbernitterne samt Hells Angels. Dér opstod B-bomben, Beach Boys og Kellogs cornflakes. Og dér opholdt Thomas Bredsdorff sig i første halvdel af 2005 som gæsteprofessor ved Berkeley Universitet i San Francisco og opregner nu denne liste over den amerikanske Vestkysts dynamik i 20 livfulde rejsebreve: Det tabte paradis. Nogle af dem stod sidste år i Politiken, men er nu udvidet og komponeret til en elegant helhed, en meget givende og indtryksrig rapport i paperbackskikkelse.

Virkeliggjorte drømme

Han har gjort det før for Østkystens vedkommende, mere end tredive år tilbage, med sit Ærinde i vildnisset, men nu er det guldgravernes drømmeverden, han tager i øjesyn under sine udflugter i et andet Amerika, dér hvor drømme altid har skullet virkeliggøres i en fart.

Når det så ikke lykkedes, viste man en beundringsværdig og skræmmende evne til at erstatte den ene drøm med en anden, sigr han. Selv har Bredsdorff en beundringsværdig evne til at give en konkret situation et kulturhistorisk perspektiv. Han er en ihærdig opsøger, en uforfærdet udspørger, en nysgerrig vidensopsøger, der forener akademisk træning med håndfast omgang med den praktiske verden. Biludlejeren og hans visdom, ekspeditricen i stormagasinet i den ene ende og mødet med indianerpolitikeren Løbende Ulv og samtaler med den sidste beatnik, Lawrence Ferlinghetti, i den anden.

Steinbeck i Salinas

Den aldrende digter driver stadig sin boghandel 'City Lights' i San Francisco. Bredsdorff følger Steinbeck i sporet med romanen Vredens druer fra hans velhavende hjemby Salinas, der bliver et eksempel på et kulturelt og socialt forfald, bl.a. som følge af republikanernes politik, der demonstrerer skattestoppets fatale virkninger ved at begunstige de rige og overalt nedtrappe offentlige udgifter til skoler og biblioteker.

Guvernør Schwarzenegger har kun gjort ondt værre og brat mistet sin folkelige opbakning. En stjerne, en utopi slukket. For længst et farvel til den skattepolitik, den omstridte Ronald Reagan førte, og som gjorde Californien til noget nær en velfærdsstat.

Bredsdorff moraliserer ikke, men pointerne falder her som andre steder af sig selv. Det gælder også naturoplevelserne og den ideologi, naturen er udsat for gennem historien - et gammelt litterært speciale hos den højproduktive forfatter, her som industrialismens naturhistorie.

Fra søelefanternes triste skæbne til Jack Londons fortumlede liv, fra fitnesscentrets selvspejlinger til karavanernes gribende dagbogsberetninger går de fine brobuer i Bredsdorffs velformede miniessays, der kan modtages som en såre brugbar fornøjelse.

Thomas Bredsdorff: Det tabte paradis. 128 s, 129 kr. Politikens forlag.

ISBN 87-567-7734-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her