Læsetid: 3 min.

Vejledere bremser unge fra etniske minoriteter

Uddannelser til læge og ingeniør er nogle af de mest populære uddannelser blandt unge fra etniske minoriteter. Men de unge oplever, at vejlederne har fordomme om dem og i stedet anbefaler dem at satse mindre ambitiøst
17. maj 2006

Unge med minoritetsbaggrund oplever, at vejlederne ikke har de store ambitioner på deres vegne. Flere unge fra etniske minoriteter fortæller, at de bliver opfordret til at droppe planer om at gå på gymnasiet og satse på en lang videregående uddannelse. De bliver i stedet næsten per automatik anbefalet at søge ind på en teknisk skole eller en handelsskole.

"De unge fra etniske minoriteter ser Danmark som et sted med gode muligheder for at tage uddannelse. Men de oplever ikke altid, at vejlederne bakker dem op i at tage en videregående uddannelse," siger Aase Rieck Sørensen, der er projektleder i Center for Ligestillingsforskning. På en konference i går på Roskilde Universitetscenter blev en ny rapport om etniske minoriteters syn på uddannelsesvalg og vejledning præsenteret.

Integrationskonsulent Manu Sareen har også oplevet, at mange vejledere har et fastlåst billede af, hvad unge fra etniske minoriteter skal vælge af uddannelse:

"Vejlederne har ofte en bestemt forforståelse af eleven. I PISA-undersøgelserne kan man se, at der er mange lærere, der opgiver minoritetsunge alene på grund af deres etniske baggrund. Det er ikke, fordi lærere og vejledere er onde, men de er påvirkede af den diskussion, der er om unge fra etniske minoriteter," siger han.

Med til hjemlandet

Flere af de 33 unge, der er blevet interviewet i den undersøgelse, som blev præsenteret i går, fortæller, at de tager det med i deres overvejelser, at uddannelsen skal kunne bruges, hvis de en dag vil rejse tilbage til det land, de oprindeligt kommer fra.

Det gælder især de unge, der er kommet hertil som flygtninge, og som måske håber på, at de kan vende tilbage, hvis der bliver fred i deres hjemland.

"De orienterer sig globalt. Det gør, at de er meget i tvivl om, hvad de skal vælge," siger Aase Rieck Sørensen. I undersøgelsen er der for eksempel en ung mand, som gerne vil være sygeplejerske, fordi det ville være gavnligt i hjemlandet, der er præget af krig. Men hvis han skal blive i Danmark, vil han derimod gerne være flymekaniker.

Selv om flere af de unge i undersøgelsen fortæller, at deres forældre er glade, hvis bare de vil tage en eller anden form for uddannelse, er der mange, som bliver opfordret til at tage en uddannelse, der fører til et fag med meget håndgribelige jobmuligheder.

"Der er klart nogle uddannelser, der har mere prestige end andre. På top ti ligger helt sikkert blandt andet uddannelser som læge, ingeniør og datamatiker," fortæller Manu Sareen.

Populære uddannelser

De sundhedsfaglige uddannelser, som blandt andet medicin hører under, er da også nogle af de studier, hvor der er flest indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. Ifølge oplysninger fra Integrationsministeriet er der ni procent indvandrere og efterkommere fra ikke- vestlige lande på de sundhedsfaglige uddannelser mod kun fem procent i snit på samtlige uddannelser.

Manu Sareens erfaring er, at presset for at tage en bestemt uddannelse ikke kun kommer fra forældrene, men også fra familien i hjemlandet.

"I mange af de lande, som de unge kommer fra, er læge og ingeniør noget, man virkelig knokler for at blive. Det er ikke et gratis gode som her, og derfor er det svært for familien at forstå det, hvis man ikke benytter sig af, at man kan få uddannelsen uden at betale for det," siger Manu Sareen.

Han peger dog på, at der generelt i Danmark er højere prestige forbundet med at være læge og ingeniør, og at de unge på den måde ikke er markant anderledes end andre unge.

"En lægesøn fra Holte bliver nok også mødt med hævede øjenbryn, hvis han siger, at han vil være håndværker," siger Manu Sareen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her