Læsetid: 2 min.

'Velfærden er under pres'

Mange ville opleve ny S-partiformands debut 1. maj. Diskussion om velfærd, efterløn, pensionsalder og integration er nødvendig, sagde hun - og LO er enig
2. maj 2005

Flere end 600 var mødt op i Musik- og Teaterhuset i Silkeborg, da Helle Thorning-Schmidt i går debuterede som 1. maj-taler i sin egenskab af partiformand for Socialdemokraterne. Det lokale LO havde kun dækket op til morgenkaffe for 400 mennesker, og mange blev tvunget til at stå op, mens Thorning-Schmidt gentog, hvorfor hun bl.a. har taget den for socialdemokrater ømtålelige velfærdsdiskussionen om efterløn og pensionsalder op.

S-formanden fokuserede på to udfordringer - globaliseringen samt det forhold, at vi bliver flere ældre og færre yngre.

"Begge ting vil sætte velfærden under pres, hvis vi blot lader stå til. Socialdemokraterne har en række klare bud, så vi kan sikre danske arbejdspladser i fremtiden. Vi vil tilbyde uddannelse til alle. De 25 procent af en ungdomsårgang, der i dag ikke får en kompetencegivende uddannelse, skal med på vognen. Vi vil styrke efteruddannelse, og vi vil oprette 10.000 flere voksenlærlingepladser. Vores mål er at give hvert enkelt menneske lige muligheder og frihed. Men bruger vi fortidens midler på fremtidens udfordringer, forfejler vi vores mål," sagde Helle Thorning-Schmidt og rettede derpå fokus på efterløn og pensionsalder.

"Vi skal måske spørge, om flere kunne blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Eller om retten til efterløn skal reserveres til dem, der har slidt hårdest og længst tid på arbejdsmarkedet. Spørgsmålene er svære. Det er derfor, jeg ønsker, at vi i god tid skal tage en åben debat om netop fremtidens velfærd," sagde hun. Slaget om efterlønnen i 1998 viser, at ændringer ikke skal komme som en tyv om natten.

"Enhver må vide, hvad de har at regne med, når de bliver ældre. Vi vil ikke have hovsa-løsninger. Det er derfor, jeg har foreslået, at der ikke skal være ændringer for dem over 40 år," sagde hun.

Den forkerte vej

Hun ser kimen til et delt Danmark, til trods for at Danmark er et rigt land med en stolt tradition for solidaritet.

"Det går den forkerte vej. Fællesskabet er på retur, og der er tegn på øget opsplitning. Vi ser det på boligområdet, på arbejdsmarkedet, i folkeskolen og på sygehusområdet. Mange af dem, der ikke er med på holdet, er indvandrere. Regeringen har totalt forsømt at tage fat på integrationsopgaven. En stram udlændingepolitik er det eneste, regeringen fokuserer på. Og derfor halter den. Vi går derimod på to ben. Vi kan både have den stramme udlændingspolitik og en sammenhængende integrationspolitik.

"Da regeringen tiltrådte, løb de 10-årige rundt og lavede drengestreger. Nu er de 14 år. Drengestregerne er skiftet ud med vold og kriminalitet. Gør vi ikke noget, bliver deres fremtidsudsigter ikke lysere, og splittelsen mellem dem og os vil vokse," sagde hun.

LO-formand Hans Jensen sagde i en kort tale, at han er glad for, at den nye socialdemokratiske formand har slagtet nogle af de hellige køer - nemlig diskussionen om efterløn og tilbagetrækningsalder.

"Vi har fået en ny opposition med en ny energi. Jeg er glad for, at den nye partiformand udfordrer regeringen. Derfor er jeg særligt glad for 1. maj i år," sagde Hans Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her